Tuesday, 29 July 2008

Tambang bas NAIK 100%???

Harga baru tambang bas sebelum Aidilfitri
29-07-2008 04:07:13 PM

PUTRAJAYA:
Kerajaan bersetuju tambang bas ekspres dan bas henti-henti seluruh negara dinaikkan tetapi tidak sehingga 100 peratus seperti yang dipohon oleh Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Noh Omar.

Berita selanjutnya....

Ok....pasni rega tiket nk balik raya pn cm nk g obersi..huhuhuuuuuuuuu.....rakyat tiada pilihan....gile klu tul 100%..aiyakkkk....

Edisi cari umah...

Huu..bru nk update cite lepas...keje tgh byk ni..menyempatkan diri..heh...

Weekend lepas edisi cari rumah sewa kt shah alam dan kwsn sewaktu dgnnya....bdn pn dh rasa panas...yg paling kesian..hubby pon tejangkit sama...demam lg teruk drp aku lak tuh...hoho...dia dh la ada resdung...mmg bersin je la kejenya...

Time gini agk susah la nk cari..sbb sana kan rmai student...blom cuti sem lg...blum grad lag..jd rumah seme penuh..klu ada pn nk cari housemate...jenuh pusing 7E..bus stop..cari iklan...seblum ada dpt info drp internet..dh appointment pn nk tgk umah..seme kt padang jawa...huhu...

Flat Rimba Jaya - Oh...sungguh sadis tgk kawasan flat ni...no wonder murah flat 3 bilik besa = RM400...owner bg kurang lg RM350...nk tau sbb pe? jln masuk ke flat tu kiri kanan kilang...time recce tu yelah weekend kan..kawasan tu lengang..klu time keje tu kompem la...ngn kenderaan...ngn 'org asing' lagi...hubby pn dh geleng pala...nk lepaskan isteri + adik dia dok situ..oh NO!..aku pn tak sanggup...kang x psl adik ipa aku g kelas mlm aku tpaksa ikot...sesama memerlukan..aku takut tggal kt umah sorang...dia takut g kelas sorang..haha!!

Pangsapuri Putri - Hat ni kami saje je terjah...tanye guard..pastu dia suh tanya org management...kami pn call la kan...ni pn 3 bilik..besa gak..kira ada kipas seme bilik..ada heater...ada lampu lawa..tp owner India seh...huhu....masuk kt pintu je dh de lmbang hindu...siap lukih atas lantai...masuk tgk langsir kaler merah...masuk bilik...stp bilik ada lambang...haa hubby kata lambang tu wat halau hantu...hehe...sejak bila tah hubby aku ni mengkaji sejarah hindu tah..haha...rega sewa pn besaaa gak la...RM600..huiii..leh sewa uma teres...wakaka...

Pening...pikir nih...tp bak kata kak Riz a.k.a Rafflesia Merah..."ko pn dok umah skang bkn kene halau kan..cari la pelan²"..hehe..tul la...cuma aku nk ubah angin...nk merasa dok family...siannya aku kan kan kan....so, sesapa ada info keje kosong utk hubby aku ni *skang ni dia kt Penang keje kt Motorola as Maintenance Technician*...meh la bitau...sian kt kami *wakakak mintak simpati*....ngeh²...adik ipa aku tu pn...asik ngadu ja psl housemate dia...alaa nk ikotkan aku pn ada 'hal' ngn housemate aku tuh...rasa nk baka umah je..hehe...."xpalah dik, kita pelan² caghi uma na"...

*********************************************************************
Ho...edisi mkn² kek plak...actly, besday cousin hubby ni 31hb...tp time tu cam rmai xleh celebrate...so, adik dia wat surprise kt akak dia la kan..beli kek...gitu² ja...heh...depa ni mmg cousin rapat...date birth pn bersilang....hubby = 13hb Julai...cousin (Ain) = 31hb Julai...hehehe....ni gamba² drp kamera baru..ahaks....

Kek Blueberry...

Besday Gal = Ain...Gambo ni dh edit eh...huehue...

Friday, 25 July 2008

Digicamera baru angkat...heh!

Setelah beberapa bulan kamera lama terjual dan di beli oleh cik iman a.k.a nana dgn rega RM250..hehe..hari ni, pas keje aku heret hubby ke Digital Mall, PJ angkat kamera baru...oho...alaaa cikai je......lgpun rasa terkilan ritu time kenduri spupu bapak aku tanya kamera aku mana...sbb aku dok mik gamba guna kamera hp..aku ckp "rosak" * yaaaa ampunnnn pak, pdhal aku dh jual*...ye la kang aku ckp jual bapak aku ingt aku dh ;semekin' sgt dok kl ni tanpa suami di sisi smpai jual kamera...hahaha!...takmo la nk susahkan ati org tua *niat baik tu*..

Sbb jual tu bkn pe, nk mik model len..sbb cm bosan je kan..lgpun sama ngn kamera spupu aku cuma kaler je lelain dan paling penting funginya tidak meng
'best'kan ati ini utk berlama² dgn aku...oh...tak lama pastu spupu aku ckp "kamera dia ilang"..heh!...


Ni la ropenya...amik dr tenet je la..sbiji rope gtu...rega RM600...tolak RM250 jual kamera lama...kira value for my money + buy la kan..ehehe....aku bkn photog pro nk angkat DSLR...hehe...lgpun mau comey + slim jek snang buh dlm henbek+poket...jd mamarazi heh!...aksesori seme dpt...tripod+casing+usb+video+screen protector....

Jangan beli Memori Kad Jenis XD..Mahal ok...amik je yg biase jenis SD...*kot la nk caik memori besar lg ke...memori ilang ke..nk beli baru tu mahal*...klu tak silap cap olympus guna XD kad...so, sendri mau ingt...

p/s:tekak dh start sakit dr opis lg ni....huhu....

Bebel..

Kebosanan lak rini..nape eh..sbb sok Sabtu? cuti? hehe..ni yg setat nk bebel kt blog ni..huhu...
Pas aku buh entry Cheese Tart td...aku g toilet...sejukkk dlm ofis ni...ni x pose sejuk gini..pose aku tatau nk describe cane...siap aku leh nek turun tgga nk pnaskan bdn...huhu....
Hemmm..cuaca kt lua pn syahdu je..cam kabus...ke tingkap bangunan pencakar langit ni x basuh lg hehehehe...patut la pn sejuk..cuaca kt lua pn ala² tarik simut je nih.....

Sambil² melayan printing yg x bis lg ni..maklum la keje print ni smpingan...dtg keje sndri..pulun la siapkan keje dlu..pastu smbung print lg...alhamdulillah ada gk keje...drp org yg x de keje *hari² dok layan you tube*...sekurang²nya aku ade gak keje nk buat...kdg² rasa besalah gk xde keje ni tau..org kata gaji buta...gaji tu kita guna utk mkn minom kita...klu ahli tasawwuf takan amek dh duit gaji tuh..heh!...muhasabah diri aku jap..

Lmbatnye rasa rini..bila nk tghri ni...leh tmbahkan haba dlm bdn ni...duiii....

*******************************************************************************

Emmm....lg sebulan nk konvo...alamak! tak setel lg nk mintak duit telebeh bayo kt U..eee..ni yg maleh ni nk berurusan ngn dorang..duii....ape lg nk pk tah psl konvo nih...oh ya...remind kt mak...nk dtg bila...sediakan petempatan....emmm....yg skit tak besnya...course aku ni sidang akhir..dh la akhir kene sidang ptg lak tu...lg tak bes..hari ISNIN lak lagik...deiii....hari org keje, hari org ade kelas yg tak leh monteng..hubby tu awal² dh aku mintak simpati suh cuti isnin+selasa...hehe...nk tanak tpaksa la kan..utk Isteri kekasih awal dn akhir dia gk kan...*kuang kuang kuang*........

*******************************************************************************

Ok...stop...uwaaaaaaaaaaaa...pukul 12 pn BELUMMMMMMMM....lambatnye....

Cheese Tart plak..

Emm..cam biasa..hari ni hubby balik...'kejadian' utk msak²..hahaha...ni yg wat mlm td...hrp² hubby mkn la..dia tuh tekak melayu..hehe..bab cis² ni ade je dia cuit² je nt..tp bak kata ati aku..nk buat mende yg dia hadap hari² pn bosan gak kan..pe salahnye hadap mende len plak...

OK..utk tidak memuakkan...abis seme aku kurangkan gula..hehe...x elok nt kene kencing manis..so, rasanya pn OK la....

Eh yg ni bkn aku wat eh...Azie bg kt aku..haaa yg ni tak elok utk penghidap kencing manis...sbb...MANIS LETING woooo...sori ye puan cupcakes ekekeke...
Baru ritu ngadap kek besday hubby kan....plan asal nk wat cupcakes gk...tp baru je ngadap..tu yg wat cheese tart je..hoho.....

Ni je la cite mkn²..xde cite bes...huhu....

Tunggu hubby smpai je nihhhh...hureeeyyyyyyyyy!!

Monday, 21 July 2008

MC...

Ni cite Jumaat lepas...*update dlm suasana 'lembab' je nih..wa tatak ala mood ooo mau celita..hohoho*

Aku dpt MC!!!..uhhh...org jarang MC cenggini lah...dpt MC pn bila dh x larat....*ada org wt muka kesian pn leh dpt MC tau*...

Tatau mana silap...sakit kt pinggul kiri nih...bukan sbb jatuh....ramai yg tanya termasuk doktor yg sore lemah gemalai tu "jatuh ke"...oohhh tidakkk...klu jatuh kompem aku dh menyerah diri kt spital skang ni..riso lelagik klu pompan jatuh² nih..ngerii....nk bergerak mesti sakit...baring mengiring sakit...bongkok sakit...angkt kaki pn sakit...jalan lelama pn sakit...duduk kt kusi empok kt ofis pn SAKIT....tuh yg smpai ofis menyerah g klinik panel tuh...haaa lama x jenguk klinik tuh...huhuhu...

Officemate aku tanye bg ubat apa..aku nunjuk la...dorang gelakkan....dorang ckp...
"yu, jap gi ko jd incredible hulk ni..siap ada ubat musle nih.."
"wooo ..saraf?...cam org gile lak..."
ceh ampes la dorang ni....sabo je...babai la korang yg pasti aku leh rilek kt umah haha...


Ni lah 'gula²' yg doktor bg kt aku..waaa lama x telan mende² yg bernama obat inikkk.....

Setelah diisytiharkan aku leh lepak kt umah ritu...seblom mkn ubat kene la isi perot dlu kan...pastu sah² dh sakit cmni mls nk berperang kt dapo *masak la tuh*..so, cari nasi goreng..TAKDE...nasi lemak pn ABIS..laaa yg tggal lauk nasik lemak tu je...aiseh...beli je lauk tuh..dh tu nasik kene la msak kan...tggal gosek beras..cucuk plug..on..ee klu malas gak tatau la aku nih..heh!....pastu dh pas baya...macik gerai tu tahan aku....

Macik : dik..kejap...ni ha macik nk bg kuih ni...drp tak mkn...nasik abis ni nt leh mkn smntara msak nasik....
Aku : mekaseh la macik...rezki org MC rini...
*ngn senyum² kucen yg comel..hahaha*

kueh kaswi...cucur pisang..cucur biasa tu..haaa aku larat telan kueh kaswi je la...yg len dh keras..ahaks!


Thursday, 17 July 2008

Cucur @ cucuq @ ckodok

Chatting ptg smlm...

Adik : Kak.... nt nk buka pa?
Aku : Cam tingin nk wat cucur la...ckodok...huuu panas² dapnyeee...
Adik : Cucuq gandum tu ka?
Aku : Yalah cucuq pa lg...ada cucuq len ka? dr angin ka..heheh...
Adik : Hehehe...eh..kak cane nk wat
cucuq bg kembong?
Aku : Loh...nt akak wat tgk cucuq tuh kembong ke tak heheheeehh!!

Ptg smlm utk bebuka aku wat la ckodok..smpaikan sahur pg ni aku ngap ckodok gk....haa susah beno nk sebut cucur tu..aku dh dr kecik sebot ckodok jek...Udah kenyang aku MMS la kt dia...

Aku : Kembong cmni ka dik? Ni bkn cucuq manis tau...dh campo² ni...kentang+bawang+daun sup..
Adik : Hah kembong la tu...org jd leper la klu masak he5..tgk gmbo akk jd lapa he3"

Ye gtu la citanya...aku tak pasti samada dia ingt aku wat cucuq manis ke apa..sbb org utara suka wat cucuq manis...1st time aku menyembah diri kt umh mertua pn aku dihidangkan ngn cucuq manis cicah smbal!!...hehe...memula pelik la nk telannya...tp lama² ngap je...jenis x mengada...:p..tu la kot kemusykilannya...sbb MIL wat pn kdg² x kembong gk...hubby cite yg terer wat kembong ni seme dh arwah...arwah macik² dia huhu....

So, layan je lah cite CKODOK pg² nih...kuang²...

update:
Pas baca komen dr Yun..bru tingat..aku buh TELO + MINYAK skit..hehe..dui..cane leh tetinggal bhn² .

Wednesday, 16 July 2008

Debat....

Korang tgk debat mlm td?
Aku terpaksa tgk...sbb org tu semangat nk tgk...
Lgpun ada siaran tertunda kan..pilihan di tgn pengguna...

Antara sbb² yg menyebelahi org tu :
1) TV tu share ngn kwn org tu *so sedo diri la kan menumpang tgk*...siap kwn org tu baring seblah siap sound "jgn bukak kuat²".. pastu dengo member tu ngorok...hahaha..
2) Smbil tgk smbil ditemani SMS tunang yg bru 'diijab makbolkan" baru sebulan lbh kuang...tgh semarak kasih la katekan...klu tak org tu awal² dh msuk bilik..xde de melayan TV dia...kuh²...

Akhirnya, berdua je yg tgk..aku smbil gerak ke dapo tgk bju dlm mesin..smbil msak skit utk sahur *yelah volume TV tu dh leh smpai ke dapur ok*....aku dengo org tu bebel..bebel..bebel...ngn emosinya...aku? diam je lah..malas nk melayan....hauhauhua....aku kan berfikir secara RASIONAL...bukan EMOSI...keh²...

Ulasan : Err...xyah tgk pn takpe...menteri setawun jgung itew x reti la eloborate apa yg rakyat nk dengar benanya...yg aku geram asal asik attack personel DSAI je..ni debat psl minyak deeee....*eh teremosikah aku kah²...aloo aku bkn pro mana² parti tupperware okeh...fikir RASIONAL...heh²*...pi mai pi mai tang tu gak...adehhhs!...kita tgk pe jadik pas ni nt...hehehhhh!!!!

Monday, 14 July 2008

SeLaMaT HaRi LaHiR..my LUVly Hubby...

Tarikh : 13 Julai 2008
Tempat : MC D Sek 3, Shah Alam
Surprise!!!!Hubby tatau pn yg kami (aku, adik & cousin hubby) ni wt something utk dia....xde la grand sgt...lepak kt MC D Seksyen 3 Shah Alam jek...ye lah hubby pn x terfikir kot...sbb kami kn bru je smpai dr Johor...heh! Jenuh la aku ngn adik nk bg hubby ni x pasan nk heret dia trus g MC D...sat kata adik nk pesan MC D..sat kata nk balik umh cousin dlu...mcm² la plan tetonggeng je..at last..dpt gk plan yg tul²...adik & cousin hubby trus tggu kt MC D...itu pn sbb hubby kata nk belanja...heheh...cuma hubby tatau la pls kek ni...nyeh²...

Oh ya...kek tu made in kedai je di sponsor oleh adik hubby...comei je keknya...siap ada bahase Jawa...ehhh silap...Jepun!!...kekeke...tah la dua bradik ni memasing terer ngomong Jepun...korang phm² kn sndrik je la ek...heheh....ye lah aku ni plan asal nk wat cupcakes benanya....tp si adik beriya nk beli kek...tp kecikje lah keknya...maklum la bak kata adik "ekonomoney la kak...ptptn x msuk lg huhu"...hehe ikutkan je lah...lg pn fikir blik aku wat cupcakes nt...mana dtgnya surprise kan....tul tak....ok..menu lain menu MC D lah..pe lg kan kan...
1st time smbut beramai utk besday hubby...beramai ok...berdua tuh..sendiri mau ingt lah..keh²...

Acara posing.....
======Teka Wajah Serupa *abg & adik*=======
=================Cousin hubby=============

Jem Jemmm Jeemmm!

Nak di jadikan cerita...aku tido kt Shah Alam umah M. Long my hubby mlm td...ngn x ready bju nk p keje...dgn niat esoknya awal pagi gerak balik umah....

OK....dr Shah Alam pukul 6.30 pagi....Astagaaaa....jem giles kt Federal Highway...M. Long dh sibuk call tanya kami dh kua ke blum...actly, dia lg awal kua.....lbh kuang 6.30 gk
lah...dia keje kt Bangsar...tp pg td time kami kua x saing..tgk kete M. Long dh xde...selalunya pukul 7 dh smpai, kata M. Long...huhuhu...

Haiiii...ngn selekeh² x mandi *oppss tp dh gosok gigi ye* hehe...budak 2 eko ni x tmsuk dlm list org nk g keje la sesama sesat kt jem...huhu....tau brapa lama smpai kt umah kt Kerinci tu? DUA JAM SETENGAH ok!!....klu balik ke selatan ..dh smpai melaka dh gayanyeeeeee....

Ya Allah...ngn pening² lg penat mlm td balik dr Johor tak ilang...ngn perot kosong...nasib baik la ada lg sebiji burger MC D mlm td...share utk alas perot..adoii...ceyyss..kunun² mkn burger MC D ala² bekpes dlm kete cm dlm iklan tu..haha...

Duhh...smpai kt gerbang Kota Darul Ehsan tuh...cewah²...pulis² ala model diri kt situ...tutup 2 lane drp 4 lane..adehh..pastu clear dh jln...adoii lg....wat hal la time org nk g keje....

Smpi je umh...ngn tenaga emergency cm lipas kudung la ku besiap...gosok tudung, bju cari yg x pyh nk iron heheh!...mandi..sesiap smbar kunci..pass keje...sian hubby tggu kt bwh lelama..dia pn nk berkejar masa nk nek bas 1030 pg nk balik penang...huhuhu.....pas anta aku p keje dia pn balik Shah Alam semula....semoga selamat perjalanan suamiku...Amiiinnnnnnnnnn....


Friday, 11 July 2008

Mas Kahwin NAIK....

Mas kahwin di Selangor mungkin naik

SHAH ALAM 7 Julai - Selangor bercadang untuk menaikkan kadar mas kahwin kepada pasangan yang ingin melangsungkan perkahwinan mereka di negeri itu, mulai tahun depan.
Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohamed Kushrin Munawi berkata, cadangan itu dibuat bagi menyelaraskan semula kadar berkenaan mengikut perkembangan semasa.
Katanya, Selangor tidak pernah mengkaji semula kadar mas kahwin iaitu sebanyak RM80 bagi anak dara dan RM40 untuk janda sejak ia ditetapkan pada tahun 1978.
''Kita (Selangor) telah lama tetapkan mas kahwin mengikut kadar tersebut, manakala negeri-negeri lain pula telah menaikkan kadar mas kahwin yang ditetapkan di negeri masing-masing mengikut keadaan semasa.
''Bagaimanapun, perkara ini masih di peringkat cadangan dan kita akan usulkan kepada Jawatankuasa Fatwa serta Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).
''Sekiranya dipersetujui, kita akan dapatkan perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan kemungkinan dilaksanakan pada tahun depan,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Bagaimanapun, beliau tidak menyatakan berapakah kadar baru yang akan ditetapkan untuk cadangan tersebut.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas ura-ura JAIS untuk mengkaji semula kadar mas kahwin di Selangor seperti mana yang dilakukan oleh negeri-negeri lain.
Pada Oktober tahun lalu, Negeri Sembilan telah menaikkan kadar mas kahwin untuk anak dara dan janda masing-masing sebanyak RM200 dan RM100 seorang, manakala Perak pula telah menetapkan kadar berkenaan sebanyak RM101.
Tiga negeri lagi, Kedah, Terengganu dan Kelantan tidak menetapkan kadar mas kahwin, sebaliknya, ia ditentukan mengikut persetujuan yang ditetapkan oleh keluarga pasangan terbabit.
Dalam pada itu, Mohamed Kushrin ketika ditanya sama ada cadangan tersebut dibuat ekoran kenaikan harga minyak dan barangan ketika ini, berkata, ia bukan dibuat kerana alasan tersebut.
Sebaliknya, beliau berkata, cadangan sedemikian dibuat sebelum kerajaan membuat pengumuman untuk menaikkan harga bahan bakar itu Jun lalu.
''Kita bukan buat cadangan untuk naikkan kadar ini susulan kenaikan harga minyak, tetapi kita mahu kaji semula kadar mas kahwin di Selangor yang diamalkan sejak 30 tahun lalu.
''Perkara ini masih di peringkat cadangan dan saya beri jaminan sekiranya diluluskan, ia tidak akan membebankan pasangan yang akan melangsungkan perkahwinan di negeri ini,'' katanya

Apa kata SURVEYYYYYYYYY????
*bg aku la..mmg patut pn NAIK...ni Mas Kahwin ye...BUKAN Hantaran...mende yg WAJIB okeh...kata sayang smpai nk belah dada lah, lautan api sanggop di renangi lah..bla bla bla...huuuuu....nk bg isteri xyah la dekot...nt bila laki duit paras idung lom smpai ujong bln, bini gak nolong topup belanja...tul tak...bek korang (laki) ngakuuuuu...hahahahah


klu kt JOHO..RM22.50 jek...aku wat beli bahan² wat kueh je dh abis x smpai sejam....tp smpai skang la ku tak guna pe pn duit tuh...nk wat frame je lah...keh²...



Gegege..

Blur dh nk buh tjuk apa...yg PASTINYA..
  • teruskan dgn kedai printingnya dgn mood suam² air suam..mklumlah mood cuti dah...

  • jap² reply msg dr hubby smbil² wat printing yg aku rasa xkan stop smpi tghri nih...dia on da way nk dtg sini dh...hoyeh²...tp mungkin lmbat sket smpainya sbb nek bas x berjenama..peh tu lmbat gerak..peh tu byk lak singgah²nya amik org...MAHAL lak tu...slah hubby gk lmbt bli tiket...*mmg gtu dia tuh wat smbil lewa je..*..
"yang..yang..yang...abg duk seblah awek"....grrrr....saje je tawww..uhhh!
  • horey²!...dh tanya ahkak seketeris nk mik half day...pesal pe tanya? sbb dia bru lg kt departmnt aku ni...x phm lg orgnya cane..ne tau ada format sndrik ke..isi borang 4,5 lapis ker...klu PA lama tu..1 kepala je ngn aku huahuahua...ni ahkak seketeris yg bru ni lemah lembot je..sweet lak tu...kecik molek..walopon katanya dh keje kt kampeni ni 20 thn...fullamakkk..lama giles...

    "xpe ikut je memana cm dulu² pn takpe...bgtau bos dlu pastu tulis kt buku"...
    maseh aa ahkak Zaharah...nyeh²
  • perkembangan terbaru...insap lak budak opis sorang lg ni...
"yu..meh la aku tolong"...hehehe almaklom la rini kan ri Jumaat..amal jariah...hehehe

ok...keje printing smpai lemas!!!

Thursday, 10 July 2008

Cobaan...

Hah bkn psl pe pn...psl keje..ruang lingkup keje...
Stp org ada ruang lingkup msing²..
Bila dh ada keje ..bz la namanya...bila takde..mengulor...
Mcm aku di kategorikan yg terbz di antara lelain kuli tuh...
Sorang satu bos (ramai bos...bos beso satu jek)...mmg bos aku ni ditakdirkan byk mende kene wat..
Aku sbg asst kene la nulung ye tak...
Kdg² kene jd bidan terjun...stakat sikit² xpe..

Tp menjak smlm & harini..mungkin smpai ke esok..*sib bek sok dh jumaat..klu idak lanjut la jugak*..aku tpksa bukak 'kedai printing' kt opis ni...tah bos sorang yg kerek tu skati mak nenek dia soh aku yg sedia bz ni memprint smpai beratos2 pages...berdedikasi gamaknye aku nih wat keje ekekekeke...wat keje dlm ruang lingkup selang seli ngn keje bidan terjun...*ghase nk terjon dr tgkt 50 pn ade nih*...

ALkisahnya...aku ngn harapan mintak la sedikit simpati ngn opismet yg nmpaknya kekurangan kerja..dok tgk You Tube..dok layan Video..tah pape lg lah...utk bersama² membuka 'kedai printing' iteww...TP...ngn muka kelat dedua eko itu mcm tidak menunjukkan minat nk wat pahala...hehhhh...aku ni jenis skali ke ckp...dh dorang cam bolayan...hemm ye lah takpe lah...aku buat la sikit² smpai berjaya drp kedai printing smpai jd kilang printing..ahaks!!...byk woo...aku rasa jap g uncle Indian yg jaga stationary opis ni mau bebel...aku je perabih toner+kertas nih...hikhikhik..

Hemmm... pe nk ditekan kt sini..sayugianya...klu turn dorang belambak keje...wahhhhh...sesuka ati jantong pisang dorang je bahagi²kan keje kt aku....manyaaaaakkkk laaa santekkkk!!...gini ke balasannya bila aku mintak tolong plak ek ek ekkkkk...huhu sedeyyynyaaa....nk nangessss....sob!sob!sob!...woopsss...aku kene kuat...minom milo anda jd sehat dannn kuaat....huhuhu....huhu..smbong nanges balik...dlm hati je lah...sabo sabo...cobaan org berpose..keh²...

Blaja Moral : Berat sama di pikul...dh ringan jgn gk suh org pikul..pikul la sndrik..huahuaa...tensi tul akuh!

Cite lain lak..huwaahh..dlm kebingungan...plan nk balik Joho minggu ni ngn hubby...nk guna kete adik ipar tp adik ipar lak btau kene tuka timing belt dh over mileage..huhuhu...dia p tanya td kt workshop...rega dlm rm200++..huwaaa....terover bajet la plak..isk2....seme naik..naiikkk & naaikkkkkkk!....naluri aku mmg kuat...smpai skang lom btau pn kuarga kmi nk balik...sbb aku rasa x bes jek...slalunya sminggu nk balik aku dh btau awal dh...see...seeeee...seeeee...see you soonn..ahaks!adehss...gile dh dtg ni...jgn dekat ok..hoho!

update:
Sdg aku lemas dlm dakapan kertas² utk di print ni..lg setengah jam nk balik..dpt 1 biter yg leh wat tersenyum a.k.a sengeh a.k.a legaaaa....azah btau nama dh kua utk konvo...gegege!!..bak kata azah "lama tak konvo kan..lawak²"...

Tuesday, 8 July 2008

Emel lawak..kuh²

Pg² bukak emel, den dh tegolak baco natang ni...pocah perot den golak...huahua...*tibo² den tokonang kek Maya, kwn den org Labu..tokonang daging salai msk lomak cili api...pehhh!!!* eh masak lomak cili api ni takdo sangkut paut eh ngn cenghito kek bwh ok...

===========================

kepado pak lah... PM paling sey sayang...I lap u
namo sey ni KARIM...pengundi bedaftar DUN CHOMBUNG, PARLIMEN
ROMBAU...alaaaa tompek si KERY yg abah'eh JAMALUDIN tuuu...tak kona'????
menantu PAK LAH tu laaaaa...suko bona' sey ngan dio tu...ghaso nk buek
menantu lak...
sey nulih surat ni bukan apo...sajo yor nk ucap'an timo kasih kek pak lah
sobab naik'an hargo minyak ari tu..
lopeh ini bilo hargo minyak naik..hargo barang lain pun naik gak
laaaa...banggo boto' sey ghaso...mcm duduk kek LAS VEGAS lak...HIDUP PAK
LAH!!!!!!!
sey janji ngan pak lah yg sey akan ubah tebiat sey dari makan ikan kombung
yg dah merah menyalo mato'eh & pocah bedorai porut ikan tu pado ikan koring
yor...
sey sanggup bekoban untuk UMNO dan bn..
anak sey yg 7 org tu yg dh buleh buek team futsal tu boleh la bekojo lopeh
sekolah buek bantu mak ayah diorang ni haaa...kok tk bekojo pun buleh la
jadi mat rompit kek SENAWANG tu...dapek gak la duit sesikit...buleh gak la
menoruskan tradisi keluargo sey ni yg nyokong UMNO dan bn
ghaso2 sey ni nk ubahsuai bilik bilik yg ado kek ghumah sey...nk buek
tompek bolo ikan & tanam sayur cagho hidroponik (apo binchek'eh ni???) sey
tepakso tanam kek dalam bilik sobab sey tingga' kek umah flat...
rebet yg pak lah bagi kek sey memang melampuh2 lobeh'eh dari keperluan
sey..
bilo sey congak2.. sey cumo guno 20 sen yor duit minyak moto sehari.. ado
la untung 21 sen...bak kato si SAIDA AF6 "ok la tuuuu"
sey tak pakai pon keto... sobab bilo minyak naik hargo.. sey kono jual
datsun kotak mancis sey tu.. dapek gak la duit...tokih2 pun ado la
hasil'eh..
team futsal sey tu, sey nak suruh eksesais hari2 berjalan kaki tak pun
naik beska' poie sekolah...ado la 5 km...dokek yor tuuuuu...
walaupon gaji sey ni rm 1000..sbona'eh terlobih cukup untuk keluargo sey...
buek permulaan nk ngubah kehidupan sey..
sey tak akan guno'an gulo bilo buek kopi... tak akan guno'an topung untuk
buek kodok
sey nak ganti'an bogheh ngan ubi... tiap hari sey ngan keluargo akan
berposo (kecuali pado hari hari yg dilarang beposo)
sey akan buek minyak masak sendiri
itu antaro caro sey ngubah caro hidup..
ade banyak laie caro
semuo kerano UMNO dan bn...
dan sey mintak bona' pak lah naik'an laie hargo minyak yg ado..
bukan tu yorrr.. sey mintak bona' naik'an laie hargo tol sobab org sbolah
rumah sey nih org pembangkang...dio slalu guno highway, biar padan muko
dio...tu la...suko bona' nyokong pembangkang...PAKATAN RAKYAT konon...palo
hayah dio tu...
nnt pak lah buleh la melawat sey dan sedokah pado sey solai kain pelikat
bilo dh nak dokek2 pilihanraya nanti...
insyaallah kain pelikat tu sey nk bubuh dlm frame dahtu gantung kek rumah..
tapi jangan lupo lak.. pak lah sain otogeraf yor kek kain tu....
jgn lupo pak lah.. naik'an laie hargo minyak..
jgn la diturun'an gaji mentori2 tuuu..siannn diorang...kang apo lak anak
bini'eh nk mentodarah...
sey totap nyokong pak lah..
akhir kato biar pak lah sonang, janji kami papo kedano.. hidup UMNO, hidup
bn..
sekian timo kasih..
ps/ sampai'an salam sey kek si KERY samo PATRICK BADAWI tu yor..tak lupo
gak tuan punyo syarikat SCOMI...sapo tah namo'eh...lupo lak...

pocah kaco, pocah golas,
sudah baco, harap baleh.

Monday, 7 July 2008

Lens baru huhu

Yeaa...rini pkai lens baru...sbb dh brapa hari pkai spek..nek pening dibuatnya..ye lah sbb power spek tu tinggi sket drp lens ...tatahan...smlm g beli kt PAS (Plaza Alam Sentral)..hehe...eh..tp beli yg clear shj ok..tak kose dh nk kaler..ritu hat kaler pn sbb ada belen kawen ritu...kempen bejimat hehe...

Rini tgk web U..gegege....result Tesis ritu dh kua..waaa dup dap nih..nama takde lg dlm list konvo..ohhhhh....hrp² pasni ada senarai tmbahan spt yg U janjikan utk kemaskini...jeng²....dup dap gk ni..sbb dh telebeh bayo kt U..adoii cornfirm jenuh nk dpt balik nih...huhuhu....

Pg td dpt sms dr adik ipar...
"kak..rini besday abah"...
Abah=FIL aku..keh²...wish ke? segan la plak...klu MIL leh je laju je aku..no hal nye ngn MIL...tp FIL segan la plak..ekeke...mklumlah....ketulenan jati diri keJAWAan msh menebal...bkn omputeh ye tak....last² ayat aku reply...
"adik, nt kem salam kt abah ye"...
Aku rasa itu lg afdhal..heh!

Sunday, 6 July 2008

Merayau lg...

Hah..ni perayauan <-*cekgu BM ada ke istilah ni dlm DBP..muhahaha*..perayauan gila² remaja kata hubby aku...walopon aku bkn remaja dh ekekeke...tp kenangkan sekongkol ngn kazen² hubby yg 'tgh naik' ni...aku rasa cm remaja gk lah...wakaka...g ke Shah Alam ritu..spt biasa melepak kt umh M.Long..M.Long dh tido sbb bru smpai dr London...

Pening ok...kepala 5 org..msing² ada agenda sndrik...sorang nk g PAS (Plaza Alam Sentral), sorang nk g PKNS, sorang nk g Tesco, aku nk g Bagus Bakeri..wakaka...yg adik ipar aku driver...dia ngikut je lah..nk wat cane ekekeke...budak² skolah xde duit dok dendiam hehee...huuu rmainya umat...idup smula Shah Alam..dak² UiTM dh kembali nk ke skolah esoknya hehehe...hemmm agenda g Bagus dh ptg banget dh..layankan je budak² tu dlu nk g window shopping...sib bek tak tutup lg tmpt tuh...ade la borong sket²..andaikan saya budak baru belajar nk buat kueh/kek..kih²...

Oh ye...korang pecaya pd mimpi?....ermmm...aku? nk pecaya sgt pn tidak lah...tp ada gk tegugat sket...yg pnting jgn tegugat iman ok...pg tuh..bapak aku tepon tanya aku OK ke tak...sbb dia kata dia mimpi byk kli mende yg sama...risokan aku...gegege....dan tu gak aku sms hubby..."jum kita balik joho weeknd ni"...huhu...hubby OK saje...takpelah walopn tpaksa batalkan plan asal...asalkan aku dpt balik tgk org tua....selagi MEREKA masih ada...huwahhh rindu bangetttt sihhhh!!


Saturday, 5 July 2008

Merayau umah org...

Rini...minggu ni..minggu yg ala bz ngn perjanjian..ahaks..bunyik ngade je...

Perjanjian 3 sekutu..berkutu² *berkutu² bak kata abg awie, somi kak Rafflesia/Cahaya/Rizana..kak weh..aku dh konpius nk pggil ko ape dh ni..wakakaka*

Aku ngn Yun poco² berjanji menyerang umah ahkak Rafflesia/Cahaya/Rizana.....dh lama plan...rini bru tercapai hajat...peh²..dgn aku berbekalkan ikan pekasam & kek gulung 2 bji...Yun ngn kopok poco²nya..ekekeke...smpai ke umh dia...dikelilingi pokok² & beruk *tp time org ada, x nmpak beruknya, mike nyuruk* kekekeke...umah kg dlm KL ok....bru la aku dengo bunyi kokokan ayam..isk2...

Smbil nonton..smbil mengunyah...smbil siang sayor...smbil melihat dia memasak ayam pencennya dgn msak lemak cili padi perghh!!..spt biasa..bila dh bebual...dh ngadap makanan..bebual lg..mmg tak ingt la nk mik gmbonye...mkn besama² somi dia gtu..hehe....menunya...Ayam Pencen Masak Lemak Cili Padi, Sotong Goreng Kunyit, Sayur, Ikan Pekasam *smpaikan lalat pn nk mkn sama* kuang²....

Timakseh ye...kakak & abg..antor kami bedua balik umh ngn selamatnye...si Yun poco² siap g amek kete dia kt woksop ha gtu....

Thursday, 3 July 2008

Kedatangan REJAB...

Pada 4 Julai 2007 (Jumaat) kita memasuki bulan Rejab. Bulan Rejab adalah bulan Allah SWT. Kedatangannya pada hari Khamis bermulanya Magrib sudah menginjak kpd. 1 Rejab 1429 Hijrah.

Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt', maka:

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt
2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab 1428/Isra Mi'raj (Sabtu, 30 Ogos 2008) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa
3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH SWT.
4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari aitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (4,5,6 Julai 2008) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat
5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah SWT..InsyaAllah
6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga
7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Sabda Rasulullah saw lagi :"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?"
Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini."

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka."

Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?" Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur."

Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun."


Rebutlah 5 perkara sblm dtg 5 perkara

*Wahai teman²ku kaum Hawa, esok Rejab mendekati, Syaaban bakal menghampiri, Ramadhan bakal muncul kembali...pssttt...dh Qada' puasa ke semua? hikhiks

Sapedek besama ikan pekasam...

Ni nk cite ptg smlm...balik keje dh terfikir nk mkn pe balik nt...sbb perot agak berbunyi ok..nape tah lately ni...makin nk berjimat, makin berkeroncong lak ahaks!..

Actly, pg dh bekpes penuh (bkn separuh belen smlm k)...tghri mkn biskut kt pantry je...tp nk ke ptg...berdendang lak perot nih...kebetulan ada bos wat workshop kt tgkt len mengajak abiskan mkanan yg lebeh...smpai² sna tggal ciput je...hemm xpe lah...bg la org peknen yg biskan...rasa sesudu jek mee goreng tu...wat alas perot..hehe...

Tu yg dlm on the way balik fikir la nk mkn pe...sbb semua mkanan kt situ dh boring okeh...tingat ikan pekasam...tp beras lak takde...nk bli beras..sekampit plastik 1kg tu pn tah bila leh abiskan..sat g kutu bubuk je dok dlm tuh...last² yg sempoinya p beli nsik kosong kt akak jual nasik campo tuh..hikhiks...jdlah RM1...penuh pinggan...

Taraaaaaa!!!!....x nmpak la ikannye kan sbb byk bawang+cili drp ikan..lgpun hat eko jek mik sikit...kang seko di ratahnye leh darah tinggi aku....pastu nasik tu gaul ngn daun sup! hahahah....pastu p msuk mirowave panaskan....blasah jek..bkn nk bg org mkn..sndirik mkn...har har har....kenyangggg...simple menu..ihiks!

Arghh Lens ku koyak..

Aduh..adeh..sungguh tak selesa...
Masa pakai pagi td ok je..
Dh smpai opis cam ada mende je dlm mata..
Selalu cmni bulu mata/habuk dok mrayau dlm mata..
TP..kali ni BUKAN...
Lens ku terKOYAK kt ujung...
Wargghhhs....
Pikir²...
Nak cabot terus dedua²....nt ada jalan langgar kusi meja segala..ahaks!
Nak cabut seblah...kaler lelain...seblah itam, seblah coklat...pandangan tinggi rendah la plak...
Nak biakan...tahan ke rasa ketidak selesaan smpai balik ni...
Ni pon dh bekelip² tak renti² dh ni..ohhhh!!

Dilema...delima...dalima.....huhuhuhu!

Wednesday, 2 July 2008

Nana a.k.a cik iman

aku rindukan celotehnya...untukmu NANA....

Buletin TNB - Tarif Elektrik Naik

Rujukan kpd sesapa yg BELUM TAHU + TAK TAU LANGSUNG + WAT TATAU + LUPAAAA yg BIL LETRIK dh naik....


Tuesday, 1 July 2008

Pg² morning dh byk hal...

Pg ni, jln kaki ke opis...hehehe...sbb aku bwk pekasan nk bg org opis...pastu asik dok terbau jek..kang nek LRT mau menyumpah org dlm LRT tu...tekedek² ngn dressing bju kurung kedah jln kaki...TP syokk gak...msuk ni dh 3x g opis jln kaki...jimat gk sekali pegi 70 sen hehe...tp tu la kdg² ada gk yg beciter..HATI²..tkut pragut..huhu tu kdg² LRT gk jd pojaan..heuheu...Insya'allah...sok lusa nk jln kaki lg lah..bess jek hehe..smbil eksesais..huhu..."ubah gaya idup"..har²..

Smpai opis xde la bepeluh sgt..biasalah jln ngn santainya....smpai kt lif org rmai..lorr lif rosak keeee...tp sib bek lif belah opis aku tu ok...dh smpai opis...ekon lak xde....pastu black out
2x...aduiii..mcm² hal rini...mybe sempena antaltuya nk dtg kot...(org tetentu je yg tau)..kekekekeke..tp setau dh postponed dh acara gilang gemilang terbilang tuh...huhh!!.plak tu stp kali nk upload gmbo pekasam smlm stp kali tu la letrik padam adehhhhhhhh! berantu gk pekasam ni ye hehehe...

Eh...mula 1 Julai...tarif letrik naik kan kan kan.......huaarghh!

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...