Thursday, 30 September 2010

Mode Diam..

Dalam HATI ada...



Sepi...



Bingit...



Huru hara...



Macam-macam lah...



Ujian ini aku terima YA ALLAH!!

Sunday, 26 September 2010

Pulih...

Hari ini senyum seindah suria...si tecit beransur ok...beri cuma 2x...stended lah tu...cuma meragam...tak dukung, nak dukung...bila dah dukung, nak turun plak...bila dah turun, melalak...adehsssss!! pening ahkak...percubaan mengeluarkan mainan dalam kotak yang dah lama peram...berharap dia lupa dan terus bermain...tapi jangan harap....sekejap je dia cam excited...lepas tu meragam semula hahaha!!

Tau...si tecit kebosanan...weekend pun tak kemana...padahal ikutkan sekarang penuh dengan jemputan open house kan...pulak sabtu lepas opismet ahkak siap wat mjlis kahwin kat hotel...bos menjempur makan2...saudara mara pun suruh datang makan....:D...

Takpelah...adat abahnya kerja tak tentu masa...weekend pun kene mengadap bos Jepun dan kerja...rezeki yang dicari kan...Takpelah takde rezeki MAKAN...mungkin juga ada REZEKI lain yang datang selepas ini...

Cuma yang menjemput jangan kecil hati...yang merasakan dirinya bertuah si suami bekerja office hour+boleh ke sana ke mari time weekend, diharap tidak terlalu bangga dengan kelebihan yang ada...bersyukur...sebab selalu hidup ini disamakan macam RODA....lalalala...

Nota Kaki: *At last, ahbang balik awal sedikit, jadi kami keluarlah ke kedai baby...bawak si tecit jalan2 tengok dunia luar...hikss...sangat suka...tepuk2 tangan seperti biasa....dah besar anak ahkak!!

Saturday, 25 September 2010

Ceri beri...

Sabtu...harap2 ceri beri si tecit adalah stop...sangat berharap..kalau tidak bakal bersiaran dari hospital Serdang...yelah kalau baby/budak dehydration kene masuk air...masuk air bukan macam orang dewasa..sejam dua dah boleh siap...kene slow2..air tu masuk tik tik tik dalam badan tau...paling koman pun sehari semalam..

Rabu - pagi Subuh dia mintak susu habis 5 oz...disebabkan dia tidur lama dari pukul 9 sampai Subuh...memang tak tidur lah..mengacau kita yang bersiap nak pergi kerja...tak lama selepas tu dia batuk dan terus muntah...rasanya keluar semua susu tuh...pastu sambung main2 balik..haihhh...pergi juga klinik sebab selepas dia menyusu tu selain muntah, kencing pun banyak penuh pampers, padahal baru ke tukar...dapat ubat angin, kembung & tahan muntah...ubat batuk pun ada tapi spare...dengan multivitamin (elak selsema) , ni ahkak mintak sebab ubat dah habis...


Seharian ditinggalkan bersama BS...masih juga ceri beri...BS pulak silap bagi ubat selepas makan, sepatutnya sebelum...aiyakk...ahkak dah pesan sebelum tinggalkan si tecit...dia tak dengar la tu..pastu tak tengok label ubat...

Khamis - Seharian ditinggalkan bersama BS...masih juga ceri beri...8x beb...

Jumaat - Sambung di pagi Subuh 3x ceri beri...keluar air yang banyak...klinik semula dan dapat ubat ceri beri, air garam & tahan muntah....maka MC la ahkak...tak sampai hati nak tinggalkan dengan BS...pulak tu ubat2 tu kene bancuh2 bagai...

Sabtu - Pagi ni ada beri...tapi dah nampak bukan banyak air dah....

Sepanjang si tecit ceri beri takde perubahan besar terjadi...minum, makan, main tetap aktif dan menten...alhamdulillah lah...masih nak makan & minum...selalunya kalau ceri beri ni kompem dah lembik kann....

Harap semua pun sihat ye...maklumlah pulun juadah raya belum habis..banyak open house...hehehe...

Nota kaki:* FYI, kalau ceri beri tak boleh minum susu ye...tak kiralah susu manis, fresh milk, susu tepung cam Anlene tu..sebab semakin melancarkan ceri beri tu..tapi disebabkan yang ceri beri adalah baby/budak yang santapan utama adalah SUSU, jadi kene cairkan susunya lah ye...

Wednesday, 22 September 2010

Tag Raya...

Si Diera ni mengeTag ahkak...lama gak orang tak Tag ahkak...haha...layankan je la...cam bess je nak jawab...sebab pasal RAYA kan....



1. Raya tahun ni jatuh pada hari apa ?


HARI HARI...eh tu tempat soping la...hehe...hari Jumaat yang mulia...rasanya dah berapa kali kan raya jatuh hari Jumaat...



2. Berapa umur anda pada raya tahun ini ?


Alhamdullilah.. masih panjang umur...harap² jumpa Ramadhan & Syawal tahun depan...



3. Koleksi duit raya terbanyak ?


RM5!! eh muka dapat duit raya lagi tau hahaha...yang dapat beratos² tuh pastilah si budak tecit tu...kemain pegang sampul duit raya...dia ingat mainan hahaha...



4. Baju raya warna apa dan berapa pasang ?


Maroon...anak beranak...sangat cantek wakkakaa...ye betul...cantek dipakai oleh budak tecit...mak paknya biasa² je...sepasang je oh...hari lain beraya pakai je baju recycle yang sama kaler maroon...amat jimat...



5. Kueh raye ape yang korang pakar buat?


Kueh yang senang di bakar...ahaha...



6. Hidangan wajib semasa raya ?


Selatan : ketupat nasi daun, masak lodeh, rendang daging, ayam masak merah, sambal goreng!!
Utara : ketupat pulut daun palas, lemang, rendang daging, ayam masak ros, laksaaaaa!



7. Kueh dan hidangan feveret korang time raye


Dah raya ni...kueh tolak tepi...santapan raya pulun dulu...



8. Raye tahun nih meriah tak ?


Mestilah tiap tahun meriah...daripada sorang, jadi berdua...sekarang dah bertiga...tahun depan berempat....buleh?

Tapi disebalik kemeriahan tu...ada sedikit sendu..eceh...pertama kali beraya tanpa arwah AYAHANDA...sob!sob!



9. Raya paling meriah tahun bile ?


Mestilah tiap tahun meriah...(ayat copy paste)



10. Raya keberapa sambut dengan pasangan ?


Ceh ni soalan untuk orang yang belum kawin ni....kalau dah kawin apa barang tanya 'keberapa' kannn...



11 & 12. Pernah dapat kad raya ? Yang paling banyak berape ? Berape kad raye korang dapat tahun nih ?


Ada..kad raya digital..hehhhhehehe...klu tanya SMS raya...hamekkk berlambak...tak larat nak reply....



nak tag orang jugak..



  • ahkak Lily

  • ahkak rizana

  • yun

  • mamaelly

  • dayu
  • wan sujaihah

  • nano

  • syerah

  • ben

  • sapa² nak buat..silalah...tak kisah punya...tak larat nak list kan semua plak wahahaha


Monday, 20 September 2010

7 Syawal/16 Sept

Masih mood raya...gambar limited edition...hehe..


16 September genap 11 bulan si tecit....


  • merasa pakai baju Melayu seharian...walaupun kadangkala merengek tak selesa...sebab panas ok...almaklumlah kena plak beraya di kawasan terpanas di Malaysia (Felda Chuping, Perlis)...

  • berjaya menepis makanan raya lain memasuki tembolok si tecit...hahaha...

  • sudah tumbuh sebatang gigi lagi di bawah...sudah 7 batang sekarang...sekali gigit...merasa gigit jari balik nak hilangkan sakit...

  • sudah pandai tepuk tangan sendiri....

  • lambai²...TATA...TATA...


  • dalam usia nak menginjak setahun....teruja dengan gelagatnya...BERJALAN setapak dua...jatuh...cuba lagi untuk berjalan sambil tersenyum gembira....caiyuukkkkk!!!

Saturday, 11 September 2010

Salam 2 syawal..

Si tecit tido..boleh lah update skit..hehh...kalau tak cam tak patut je sibuk berblog anak berkeliaran sana sini...kalau ramai yang helper takpela gak...jap kat mak tok, jap kat makusu, jap kat tok wan, jap kat abah dia..gitu je lah...last2 kat ummi dia gaksi tecit nak..hak!!


Percubaan ahbang menyuap laksa ke mulut Mak Tok...

Sini..

Ketupat palas...lemang...semua pulut...tak daya nak telan...semalam kunun feel raya pulun lah..natijahnya pening kepala tangkap kat hidung...fadan! haha...ngadu kat ahbang..dia kata "orang jarang makan pulut memang pening...angin banyak"....eceh tapi malam tadi dia sendiri yang ngadu perut KEMBONG...hahaha!


Beraya..

Tak daya dah tengok makanan berasas pulut....pulun BIHUN SUP UTARA dan LAKSA...memang TERBAIK!! BISKUT RAYA langsung tak laku yer...


Tapi...

Ahkak tetap rindukan ketupat nasi...owhhhh...cepatlah minggu berganti minggu...tak sabar nak balik selatan pulak...


Wednesday, 8 September 2010

Pulang ke Desa...Salam Lebaran...

Malam nanti kami berangkat pulang ke desa...desa ahbang..desa mertuaku...ahaks...desa la kan walopon rumah batu..tapi dikelilingi rumah pusaka kayu dan bendang sawah padi....masihhhh desaaaa kannnn....hihihi...

Ahkak tak sempat la nak create kad raya gambo family...dulu berdua..sekarang bertiga...baru nak pakai baju raya sedondon kan...haha...


Ahkak cilok kad raya budak2 tecit ni je la ek...sempena anak akak si tecit ni...

.

Dikesempatan ini, ahkak sekuarga mengucapkan SALAM AIDILFITRI untuk semua....maaf jika ada kata2 tak senonoh+menyakitkan hati+pengumpatan maha agong dll lagi dalam blog ahkak ni...berhati semasa memandu...ingat orang tersayang...



Moga jumpa lepas raya nanti...

Tuesday, 7 September 2010

Kemas raya...

Tu lah dia anak bujang ahkak...pandai dah kemas baju² dia..nak balik kampung la katakan sok kan...sejup perut ahkak ngandungkan dia...nak tengok? meh la tengok...leh wat calon menantu mithali..leh tolong bini nanti kemas baju....hahaha...

video


Amacam beb?? tekanan jap...ahkak kat dapur wat sesuatu...dia pun wat sesuatu gak...patut lah senyap je....ahkak beriya lipat baju² dia masuk dalam beg dia...dia leh kemas keluarkan balik...adusss....tapi nasib baik baru suku baju² tu...kalau dah penuh beg....sila bertabahlah...hahahaha....anak anak...comel la kamu mintak belas ihsan ummi....

Nota Kaki :
* Eh bila view balik video tuh...cam cepat la timelinenya...adeh...dah cam charlie chaplin...sebenanya video tu tebalik..ahkak rotate...jadi cepat lah...tapi takpe lah kan tau gak jalan cerita...heheheheh

Monday, 6 September 2010

Solid Food : Intro 3

---> klik Dunia Anakku cari Label: Solid Food


Tajuk Terkini : Solid Food : Intro 3 - Cara Cepat Memasak Bubur Nasi

Iklan raya sengal...



Ahkak tak berkesempatan tengok iklan ni dalam TV...siaran tv3...tak tahu langsung pun sebenarnya...iklan TM..iklan Petronas pernah je tertengok...rupanya kontroversi ye...pagi tadi ternampak dalam Facebook salah seorang rakan publish....


Terkejut!


1st time tengok je ahkak dah terfikir...kenapa mesti ada terbang²...naik beca terbang macam Santa Clause???!!!!...ahkak tunjuk kat ahbang...tak cakap apa pun lagi...ahbang pun dah cakap mende yang sama...


Hari Raya adalah hari kemenangan umat ISLAM..ada simboliknya sendiri...setiap agama ada simboliknya....tak perlu disamakan dengan perayaan agama lain...kalau 1 Malaysia sekalipun...sensitiviti agama tidak perlu dimasukkan...masih banyak lagi elemen lain boleh dikaitkan dengan 1 Malaysia...


Nak tengok? silalah search kat Youtube sendiri....


Thursday, 2 September 2010

Kuih Raya...bahan²nya...

Dah tinggal berapa hari lagi..mesti semua dah fikir pasal kuih raya...yang buat...yang tunjuk²...oh ahkak tak buat tahun ni macam tahun lepas...surrender!!...kalau nak membake pun...kek sajalah...senang...kacau+putar+buh dalam loyang+tunggu bau...masak+siap!!!...tak larat nak melayan si tecit...alangkah sahur+berbuka pun dia dah memegang itu ini..apetah lagi nak membakar kuih...ada si tecit masuk dalam oven kang..hishhhh selisih nok!

Eh..motif utama cerita pasal kuih raya ni...tentu kene beli bahan²nya kan....ahkak terbaca di blog Puan Nadia berkenaan isu tin gambar bawah ni...


JAKIM MENARIK SIJIL HALAL produk ini berkuatkuasa 19 Ogos 2010!


Dah berzaman kan guna minyak ni...masak nasi beriyani, bermacam nasi lagi, lauk pauk, biskut raya yang famous guna minyak sapi selalumya Biskut Suji, Biskut Arab...haihhh macam² lagi lah...gegegegege!!
Dari laman web HALAL.gov Malaysia

credit to akarimomar

Wednesday, 1 September 2010

Tragedi malam 17 Ramadhan...

Ahkak sudah kembali...pulang semalam dan kembali bekerja hari ini...membawa kisah duka...

Malam Sabtu...ahkak masih ke hulu hilir mengingat apa yang perlu di bawa balik ke kampung..lebih lagi baju+aksesori si tecit...penat berehat sekejap atas katil...kerling si tecit sedang lena...ahbang melayan cerita tah apa tah di TV...tiba² deringan HP mengaum..kuat...takut si tecit tersedar..cepat² ahkak terpa HP...

"12.30 malam kenapa lak mak usu call ni"...

hati dah mula dup dap dup dap...seketika peristiwa arwah bapak kembali menerpa...

ternyata tepat...seorang lagi ahli keluarga..merangkap saudara iaitu abang sepupu ahkak telah kembali ke rahmatullah...kemalangan!!...

Kisah yang sungguh tragis...

Khabarnya.....

  • Kemalangan motor melanggar lori 'siput' yang rosak dilaluan motor/emegency lane...keadaan gelap..tanpa sebarang tanda amaran diletakkan dibelakang lori tersebut.
  • Dijumpai oleh peronda PLUS.
  • Perjalanan dari Melaka ke Kota Tinggi, berdekatan exit ke Kulai.
  • Bertaburan pampers...baju baby+stokin dijumpai didalam beg sandangnya.......

Hakikatnya....

  • Arwah meninggalkan seorang isteri yang baru habis berpantang anak pertama dan tentunya seorang bayi yang belum sempat mengenal ayahnya.
  • Raya 2010 adalah hari kelahirannya....sungguh setelah 30 tahun lebih menikmati hidup didunia ciptaan Allah ini...kali ini bila tiba harijadi & hari raya...arwah dah tiada...pergi meninggalkan orang² yang disayangi....

Ahkak tak sanggup nak cerita lagi....rasa nak nangis balik je ni...pe pun..moga arwah tenang di sana....Aminnn...

~AL-FATIHAH~

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...