Monday, 31 October 2011

Keletah #6 : Mengantuk

Assalamualaikum....

Penangan mengantuk tak hengat punya pasal......


Boboyboi pun cakap sorang²....

Nak tau ape ada kat tangan dia tu?? 


Meh skroll bawah lagi...































Bahulu dan roti canai....


Terbaekkkkk la kamu landing atas sofa ye nak...bukan makan atas tikar ke sebelum tuuuuuuu????

Kuih Lapis

Assalamualaikum....

Buat kuih tradisional plak...

Resepi tenung sini....

Tak sangka rupa-rupanya senang gila nak buat berbanding kuih moden yang macam² bahan pelik ada...kuih tradisional yang simple bahannya...emm bukan tak pernah buat tapi sebelum ni buat secara berduet...sebab dulu mak buat jualan kuih kan...bersama² camtu..takdelah amik kisah sangat...macam mak sukat ahkak tolong kacau gituu...pastu bab lapis² dan tunggu kukusan kadang² mak..kadang² ahkak teruskan...cam buat sesama la..kalau nak buat dari A-Z memang belum pernah lah....cam takde confident sebab orang selalu momokkan dengan buat kuih tradisi ni kalau tak ye² memang tak jadi...jadi ahkak takut nak buat sorang...*alasan terbaekkk! hahaha...

Rupa²nya ahbang suka kuih² macam ni...adoi hahaa...siapa suruh tak cakap kannss...ahkak ni buat kuih ikut tekak ahkak je la...pulak tu ahbang pun tolong makan juga...tak banyak bunyi...

Tahu pun sebab haritu lepak kedai sarapan sambil bawak Mu'adz naik motor hirup udara pagi..ahbang asyik la telan kuih cara berbiji²..kuih lapis takde...aik?...masa tu baru tau...cam kuih cara, kuih lapis, kuih talam² ni ahbang suka...ahbang kata suka dengan bau kuih...dan akan tanya "pakai tepung apa?"..eh kalau bagitahu pun adakah ahbang akan faham? hahaha....

Wohoo lepas ni acara mengukus kuih la ye...next kuih cara...errrr...acuan takde...takpe fikir kreativiti hakhakhak....

Jiran² sabar menunggu!!...

Saturday, 29 October 2011

Otai lawak...

Assalamualaikum....

Kenal tak logo apa ni...he he he....



Malam tadi mula dah rancangan Maharaja Lawak Mega...otai-otai lawak dari 3 negara Malaysia, Singapura dan Indonesia.  

Juri tetap pulak terdiri daripada tukang masak, penyanyi dan pemain bola sepak.....haaaa macam...tak kena plak...kelakar pun yer...siapa dorang cari sendirilah yer hakhakhak!!...mungkin juga juri-juri ni lagi honest memberi pendapat kot sebab bukan bidang dorang...kiranya seperti pendapat penonton biasa tetapi dorang lagi hebat sebab ada pengetahuan dalam industri ini kan...

Alah ahkak bukan reti komen sangat pun...untuk diri sendiri bolehlah....dan ahkak suka kumpulan BOBOI...hahaha...meh tengok meh..


Layannnnnnn...................

Friday, 28 October 2011

Tren lagi...

Assalamualaikum....


Lama dah tak cerita kisah tren komuter...semenjak lepas raya memang terbaik sikit la servicenya....tapi hari ni tragedi lagi lah kekdahnya...

Ahkak naik tren 6 koc yang panjang dan baru (tren ETS) ke kajang.  Seperti biasa selepas Salak Selatan tren mula perlahan dan lepas tu berhenti...lampu padam...aircond pun selamat!!...hampir 2 jam juga la kitorang jadi daging panggang dalam koc tu....buka pintu driver tak bagi, memang lagipun bahaya...rail tinggi hujan pulak tu...dapat la bukak tingkap atas tapi bukaan sikit tak membantu langsung...ada orang pengsan...ada yang nak pecah tingkap..ada yang mengamuk mencaci cerca...hemmm...

Realiti...seperti biasa tiada rescue...mungkin bagi mereka fenomena dah terlalu biasa...dan mungkin juga tunggu kemalangan jiwa baru masing-masing buka mata....

T____T


Pencinta buku...

Assalamualaikum....

Kepada pencinta buku...inilah peluangnya...

26 Oktober sehingga 1 November 2011

Lebih lanjut KLIK imej untuk pembesaran ye...


Eh..ke korang lagi suka baca e-book? he he he...pada ahkak tradisional lagi puas hati...tak tahulah kalau akan datang jatuh cinta baca e-book juga kan..manalahhhh tahuuu.....

Macam nak mencari jugalah sebuah dua buku...stok pun dah lama habis...last haritu melayan novel Ramlee Awang Murshid.....boleh juga membaca tengah tunggu dan dalam tren..kalau dapat duduk sahlah bermimpi takpe juga...sepanjang berpaut tiang dalam tren tu daripada melayan perasaan baik juga membaca...takdelah rasa lambat sampai...

Bahan ilmiah macam ni lebih lagi berlandaskan keIslaman patut juga kita dekatkan sedikit demi sedikit kat jiwa kita supaya jiwa tak kacau...takdelah lagi orang kata jiwa kacau.....ye tak...

Jom Membaca!....






Cream Puff

Assalamualaikum....

Cuci mata Cream Puff pula ye...lupa tah bila buat..iskkk...


nak RESEPI klik situ la yer...

Simple je buat ni..tapi disebabkan ahkak ni bukan leh buat sikit²..sekali 5 adunan..hamekk...maka jadilah pembakaran tu berkali²..hehe..bukan tamak...tapi seperti biasa jiran² dapat juga merasa...pastu inti pun dah ada instant custard tinggal bancuh...lagi senang kerja gue...

Mula² taknak kotorkan nozel..potong je plastik piping tu...tapi tak molek la pulak hasilnya...selongkar juga la nozel...masa nak letak inti tu...iskk terfikir lagi kene guna nozel lurus plak..oh tidak..malas tau nak basuh nozel ni...celah² muncung tu lagi...

Ahkak baru teringat masa google resepi tu ada orang guna shrink!! hahaha....selongkar plak cari shrink tempat makan ubat yang tak pakai ...hoyeeeee...sukanya selesai masalah tak payah guna nozel....hehehe

Makan panas² terbaaeekkkkkk!!

Nota Kaki :
*Korang...esok Masterchef bersiaran di Astro Ria jam 9 malam....finalis 24 orang tu..he he he..walaupun komen kat rancangan ni macam² dan tak sehebat program luar buat...tapi siapa lagi kalau tak kita yang tengok...dan apa yang penting kat sini adalah skill (nak lawak ke kepoh² ke itu hanya sampingan je untuk jadi rancangan tu fun)...jadi jangan lupa yer..

Thursday, 27 October 2011

Bedung pulak...

Assalamualaikum....

Cuti semalam ahkak abiskan masa jadi Masterchef dapur dengan jahit bedung baby.  Si Yun blogger yang order untuk biras dia.  Sebenarnya part order dia dah lama siap...cuma setelkan lebihan kain yang lain untuk jualan kat Click² My Shop.  Itulah asalnya nak jumpa la kami ni nak bagi semua sebab dia ada juga beli GAP Pyjamas untuk Mya....gambar kucing gitu...meooww....

Tapi tu lah dari hari ke sehari ada je aralnya...at last pos juga....kesian juga kan itu mak yong..takpelah nanti keluar baby manalah tahu leh amik berkat he he he...


Yun order 4 helai kain bedung untuk BOY...

Aci je la kan warna pun ada pink² skit...sekarang kain cotton flannel ni dah mahal ok...mungkin sebab dah ramai yang guna untuk bedung dan barut...selimut pun sejuk je tau...lena je budak...

Sebenarnya dulu dia pun pernah guna untuk anak dia si Mya tu..dia kata best...kan yun kan...^_^...sebab tu dia order untuk hadiah kat birasnya...Terima Kasih tau...

Ok yang ini.....


Jahitan paten Zig-Zaq (gambar mewakili atas dan bawah kain)

Hasil jahitannya...ada orang jahit dengan kun tepinya (harga mahal sikit)....ada guna mesin jahit tepi je...ahkak takde mesin tu..jadi alternatif ahkak buatlah gini.....^_^

Semoga terhibur...*tetiba..hahaha

Wednesday, 26 October 2011

Cuti..Yeay!

Assalamualaikum....

~Hepi Diwali to all INDIAN friends~

Uncle kat ofis ahkak mula cuti hari Isnin dah...mungkin seminggu.....fuhh bestnya...cuti banyak tak buat apa pun kan....nak cuti pergi Haji pun takde kene mengena *tetiba..wahaha...

Hari ni takde kari, maruku, tosei bagai...buat kuih lapis je pagi ni...sebab ahbang selaku big boss sudah request...^_^



Tuesday, 25 October 2011

Sebab KEMBUNG..SUSU yang berjasa...

Assalamualaikum....

Kan sebelum ni ada cerita pasal KEMBUNG...si kecik tu lah tiba² boleh kembung..masalah kembung untuk baby dah biasa buat...untuk orang tua lain pulak caranya...rasa give-up dah masa tu...tak tahu nak cari apa punca...pergi ke klinik pun paling kurang dapat ubat kembung je lah....jaga pemakanan semua...masalah juga tu jaga pemakanan, kita sebagai ibu boleh nak handle anak depan mata tapi kalau dia kat rumah pengasuh/taska cemana pulak kan...

Fikir punya fikir, selidik punya selidik, tanya kawan², google berbakul²....dan kebetulan kawan ahkak tercerita anak dia minum susu bijirin...eh??

Tiba² rasa nak mencuba...sebab sekarang Mu'adz cuma minum susu plain biasa je...dan mungkin boleh diselang-selikan atau susu plain biasa untuk siang dan susu bijirin untuk malam....

SEBAB...

Apa akak perhatikan daripada pengasuh cerita dan mencari punca...Mu'adz makan petang bermula pukul 4 petang ke atas...dan selepas tu dimandikan...mungkin ada makan makanan ringan lain macam biskut/roti ke apa ke..lepas tu bermain...Mu'adz ni sangat aktif..kalau bermain lari² memang basah lencun kepala...mesti dahaga dan mungkin air masak atau susu plain biasa je jadi santapan dia antara masa pkul 5 petang sehingga ahkak balik dalam 7-8 malam baru amik dia...berjam juga kan...mungkin dah penat bermain..dahaga lagi yang tinggal cuma suapan susu atau air....lama kelamaan perut dah masuk angin...bila ahkak sampai dan bagi makan...perut dah rasa tak sedap...tapi makan juga...nak tidur minum susu juga...at last muntah sebab angin dah penuh dalam perut...hu hu hu.....

Setakat ni itu kesimpulan ahkak buat...dan ahkak dah cuba alternatif lain iaitu bekalkan kat pengasuh susu bijirin di antara masa pukul 5 petang sehingga ahkak sampai rumah tu supaya perut dia tak masuk angin....

sumber blogger

Inilah SUSU BIJIRIN HALUS cap Dumex Dugro tu....
900gram = RM22.50 dikedai Manjaku

ALHAMDULILLAH...syukur..setakat ni Mu'adz tak menolak..cuma masa mula² bagi dia macam pelik..siap tengok puting botol...agaknya rasa tu lain berbanding susu plain biasa cap Fernleaf tu kot...tapi sekejap je....terus minum sehingga habis....kadang² ahkak bagi je dalam cawan sebagai minuman dia makan dengan kudapan....tengoklah mood dia cemana...asalkan perut dia sentiasa kenyang...[bukan sangat kenyang]...

Dan paling best...diaper dia waktu malam pun kurang isipadunya...kalau sebelum ni mesti penuhlah [sebab Mu'adz pakai diaper tebal memang kekal lama sehingga pagi]...maklumlah minum air susu plain biasa semata...kali ni dengan bijiran kan serat kan....memang diaper tak berat! hehehehe...

Kesimpulannya, siang minum susu plain biasa cap Fernleaf dan malam minum susu bijirin halus cap Dumex Dugro..dan dia semakin lena...dengan ahkak sekali la double lena....Yahuuuuuu!!


Poached Egg versi kampung...

Assalamualaikum....

Korang tengok tak rancangan pertandingan masak² amatur ni...


Kat Astro Ria 104...Sabtu hingga Rabu ni...

Rancangan ni pada ahkak yang suka masak² ni amik je lah yang terbaik..macam tips, cara, info daripada chef² terkenal tu...nak komen pasal chef muka masam, rancangan banyak iklan, membazir ke apa ke...tak mampu nak komen..dorang lagi arif pasal nak buat rancangan sebegitu kann...

Ahkak termissed episod ke-2 la...boleh kelupaan...episod pertama cabarannya potong bawang kecik²..berair juga airmata..cabaran episod ke-2 tu lah lupa nak tengok...episod ke-3 malam tadi kukur kelapa dan perah santan guna tangan...malam ni tak tahu lagi...

Eh sebenarnya nak cerita pasal sebelum ni ada untuk Masterchef Blogger. Ye ahkak tak masuk pun..gegege saje je kan..cerita cam masuk...hahaha...takdelah bila baca blogger yang masuk tu cabarannya salah satu tu...cam tiba² terdetik dalam hati....

"Eh ni macam selalu buat je"

Ha ha ha....

Tajuknya Poach Egg...nama menu dalam Masterchef. Gambar cam kat bawah...


sumber Sawanila

Ha pastu tengok yang ni plak....

Gambar ATAS : half cooked
Gambar BAWAH : dah keras dah...budak mana boleh makan separa mentah...takuit antibodi tak kuat lg...

Nih kalau MAK ahkak masuk Masterchef ni mesti dia bagi nama menu ni TELUR CEPLOK...haha...very the kampung kan...tapi tu lah masakan yang senang...CEPLOK maknanya 'plopp' jatuh dalam air...tak kira la air tu kuah sup ke...sambal ke..masak kicap ke...semua pun boleh...tapi takdelah campuran cuka macam Masterchef ajar tu...mungkin nak bentukkan telur tu kan tak bersepah macam gambar ahkak tu...haha...

Tapi yelah dah sampai ke Masterchef takkan nak buh atas kuah plak kan...tak la very the modern kan...paling kurang buh atas daging, tangkup dengan roti dan letak sos..hias sayur..cam benjo plak...eh?
Dan ahkak google la terjumpa cara masaknya - How to poach an Egg  cara sama je macam ahkak buat sup telur si kecik ni ha..tiheeee!....


Ok..ada peluang ni masuk next Masterchef....ok silalah berangan...




Siapa Zahiril Adzim..

Assalamualaikum....

Aku hanya menilai dia dilayar perak...depan skrin televisyen...diruang internet...maaf aku jarang menelek majalah dan didada akhbar sekarang ini..teknologi telah membawa aku ke suatu fenomena yang lebih pantas dan cepat!

Dia..segi luaran kelihatan tenang...soft spoken...slow mungkin...itu hanya penilaian aku sebagai penonton....dan dia semestinya menghayati watak lakonan yang telah diberi pengarah...tapi azalinya aku pun tidak tahu dia bagaimana....mungkin Syahirah Ayob juga masih belum kenal dia 100%...maklumlah masih darah manis...orang kata alam rumahtangga baru kita tahu liku²nya... 

Sesungguhnya menatap tulisan dia aku perlukan kosentrasi kerana nukilannya penuh informasi dan berbahasa...banyak tersirat daripada tersurat....

Hari ini aku klik blog dia..

Senyum...

....Sebab aku percaya, landasan atau tiang untuk mengukuhkan sebuah rumahtangga, adalah agama. Itu sudah cukup untuk menjaga keseluruhannya. Insyaallah. Kerana setiap cinta itu datangnya dari Tuhan, maka aku perlukan cinta dari Tuhan. Biar aku cinta isteriku atas nama Tuhan.....

Tahniah...moga kau kotakan janji² itu....

Monday, 24 October 2011

Jalan² bersama...Fish Manhattan..

Assalamualaikum....

Weekend yang ceria...lagi² oleh budak musyuk masham chomel tu...dapat keluar jalan-kalan walaupun abah dia balik kampung atas urusan keluarga....sebab ada orang bawak, kalau tak anak-beranak ni main pusing blok rumah je lah ahahaha...

Masa ahdek kata dia nak datang dengan tunangnya, ahkak dah berkira nak suruh bawak si kecik tu main kat Taman Cempaka dikala petang hari...tapi belum sempat menyampaikan hajat...dorang dah ada plan lain nak bawak kami ke Alamanda...ohoooo layankan je...tapi kepala mulalah fikir, selalu kalau pergi ke tempat macam ni ahbang la yang handle...part mengejar...part melalak...ahkak tak daya hahaha....tapi dah dorang nak bawak tawakal je la...harap good boy je lah...

Alkisahnya takdelah nak good boy sangat..budak dah dapat kaki...dah tahu dan pandai fikir....apetahlagi nampai mainan masuk duit tuuu....lagilah nampak motor ke..kereta ke..haa rasakan semua dia nak naik...hehehe....layan jangan tak layan...


Ha kan dah dapat awek....siap bawak awek tu naik kereta..hahaha

Lagi..rupanya dorang nak belanja anak-beranak ni makan sempena birthday oktober yang beza 4 hari je....kat pasar ikan Manhanttan...ha tu bila dah jadi bahasa omputehnya...bahasa orang pekan The Manhattan Fish Market...kahkahkah...

Gambar makanan takde..tak teringat langsung...sebab jakun kan..ye ahkak first time makan ikan memahal nih....nak order pun taktau..jadi ahkak bagi je lah dorang order...

sumber google jek...

Manhattan Seafood Platter For Two
Deep fried fish fillet, calamari, oysters, and prawns served with chips and garlic rice.


Ha ni la rupanya kot...makan 3 orang....eh 3 orang setengah...setengah tu si kecik hahaha...kenyam...kenyammmmm la sesangat...itu pun 'siput' tak abis makan...rasa lain macam...eh bukan siput la tapi tiram dah salut tepung..ahkak rasa yang kecik pun dah rasa lain macam hakhakhak...sos pun sikit..mungkin bagi sebotol sos cili ahkak leh abiskan tiram tu...:p

Ha ni bukti si kecik ni tunggu makanan..siap posing² penat letih semua ada...


"Sabo je lah"

Ha Ha Ha

Terima Kasih Moksu & bakal Poksu.....^_^


Saturday, 22 October 2011

Kembung...

Assalamualaikum....

Sekarang doktor Ciyayu dah tahu punca si kecik tu KEMBUNG....cerita entri lain...

Macam nak buat cream puff je ni memandangkan si kecik tu pun dah lena...

Eeerr tengoklah jadi ke tak...macam malas la pulak hahaha...

Entri cetoet..jangan marah haaa...

.....tiheeeeee!!........

Friday, 21 October 2011

Tak tahu nak beli apa...

Assalamualaikum....

Tak tahu nak beli apa...haha...kejadian ni sehari sebelum gaji...hari gajikan besday ahkak...ahkak mulanya tak fikir pun nak beli apa²...tapi bila lalu depan exit komuter tu ada booth Jacker jual produk dia, ahkak terus ada idea...korek² ada belen sepuloh dirham..boleh la nak bagi orang² ofis kunyah sementara sok gajian....lagipun hari gajian mesti dorang hilang makan best kan...sementara semua tengah menghitung detik nak gajian ni...ada juga mende nak kunyah²...errr nak beli kat kedai merah = secret recipe...gajian takde lagi..hikss....

Oh ya...stail ofis ahkak ni ada ada meja wakaf...siapa bawak makanan letak je kat meja tu...maka datanglah orang untuk mengunyah²...pasti licin....jadi ahkak buh la kat meja wakaf tu....


Semua dalam papebeg ni..besar la juga...


Datang ofismate ahkak dia terlampau rajin bukak kotak tu dan masukkan dalam telap....kalau ahkak susun je kotak² tu..nak makan bukak..lagipun dalam ada cover plastik...



Taraaaa...maka jadilah macam ni...macam jual kat kedai runcit plak!!!

 I
Inilah semua perisa ...ada 5 kotak dalam paperbeg tu....kira kek instant la ni....

Ingat nak beli kek kat kedai kepala merah hari ni...sekali sampai² tengok kat meja wakaf ada 2 kotak putih isinya kuih muih...owhh murah rezeki...takpelah beli hari lain...kalau sama hari ni macam banyak pulak makanan...nanti hari lain melangut lak pulak tak ada apa² nak kunyah...^_^

Thursday, 20 October 2011

Inilah permulaan AKU...

Assalamualaikum....

20 Oktober 2011



Dalam usia sudah menjangkau 3 series ni...aku tak mengharapkan belon, lilin, kek atau apa sahaja yang sinonim dengan sambutan itu...aku tak mahu banyak...
  • Aku mahu mati dalam Iman
  • Aku mahu hidup dalam keserderhanaan keberkatan dunia dan sedikit demi sedikit merangkul kekayaan akhirat
  • Aku mahu keluarga Sakinah, Mawaddah dan Warrahmah bersama suami dan anak²
Dari Mu’adz bin Anas, Sesungguhnya Rasulullah bersabda, ‘Barang siapa memberi karena Allah, tidak memberi karena Allah, mencintai karena Allah dan berumah tangga karena Allah maka sungguh imannya sempurna’ (HR. Ahmad).
  • Aku mahu menjadi anak Soleh


Eh?...banyak juga mahuku..manusia begitulah hanya pandai meminta....BERSYUKURkah kita selama ini?

Moga Allah ampunkan dosa ibu bapaku, suami dan aku serta saudara Islam lainnya...Ameennn....


SELAMAT HARI LAHIR 

untuk 

....AKU....


Wednesday, 19 October 2011

Sudah DUA...Selamat Hari Lahir Sayang....

Assalamualaikum....

Sebelum 12 tengah malam....



Kasihan ini budak tetik...terlentok dia dipangkuan abah dia sementara nak tunggu kitorang tido...hahaha...cam membuli la pulak kan....dia pun tak nak tido selagi kitorang tak tutup TV, tak tutup lampu semua....tengok2 dah lena dipangkuan...ehhhh bukan salah kitorang eh...hihi....siap picit² pipi "sian birthday boy"..tapi nan ado dia gerak..lena sungguh!!....

Sebabnya kitorang tengah syok tengok cerita Indo bertajuk HANTU BANGKU KOSONG!!.......cerita tu habis pukul 12.45 malam.......tiheeeeeee.....


16 Oktober 2011

Pagi tu lepas ajak dia round rumah banglo sepi dengan motor, projek buat cuppies pun bermula...tapi banyak nau rehatnya haha...yelah nak masak untuk tengahari...nak jenguk kedai jualan lagi...dengan kerja-kerja harian rumahtangga....jadi siapnya ke petang juga...ingat nak pergi ke somewhere tapi hujanlah pulak...oleh itu, melayan la sesi photography tak bertauliah ni....banyak gambarnya tapi semua cam blurlah...candid tak senonohlah hehe..maka ini je lah yang listed....



Masa ni dia macam confuse je..."kenapa ada banyak kek ni"...tak pun...
"apasal ummi ni kemas box mainan"..haha...
beralaskan box mainan dan dulang je...^_^

 Gitar tu sebenarnya nak tutup plug...tapi asyiklah senget ke tepi jeeee...


Mula dah shy² cat...melenyis tak anak ahkak wat reaksi cmtu...


Guna sudu je ganti pisau potong kek..ye lah nk potong celah mana lak kan...tengah geram lah tu tengok PEPEN...


Suapkan je senang....



....♥♥♥~Selamat Hari Lahir Mu'adz Firas bin Mirwan Effendi~♥♥♥...
Sayang anak abah & ummi....

Angka 2 dah...ummi rasa macam baru je sangat kamu dilahirkan...



patutlah demam terkejut ek...nak membesar rupanya....

Semoga kamu menjadi anak yang Soleh dan mencapai apa sahaja impian 



kamu dengan keberkatan dari Allah SWT...Amiinnn....




Nota Kaki:
*Sedang berusaha nak bagi dia adik...^_^...jadi jangan buat ucapan seumpama dan sewaktu dengannya...:p...DOA kan lah yer...Amiinnn


Tuesday, 18 October 2011

Kembung+Mood Swing...

Assalamualaikum....



Kepala ni fikir macam²....nak update gambar pasal Birthday Mu'adz pun mood merudum...tapi kat FB ahkak dah letak gambar la yer...

Malam tadi ahkak tido² ayam je sebab nak pantau Mu'adz tak muntah lagi..sebab sebelum ni pernah terjadi dia muntah dalam tidur, habis satu badan dengan muntah tapi dia tetap lena...ahkak? lagilah tak sedar apa...bangun tengok je lah lautan muntah tu...huhuhu....

Alkisahnya, malam tadi sebelum nak tidur tengah menyusu dia muntah...habis keluar semua segala susu dan makanan...dan atas katil plak tu!..mujur la yang banyak kat baju dan terkena sikit atas tilam dan bantal....

Masa bersihkan badan, dia kata "cejuk"..yelah pukul 11 malam lebih...terkena air yang memang sejuk...pastu macam mulut terketar...ha sudah..nak demam semula ke?...nak lap je takut berbau plak..sebab tepi kepala celah rambut, celah telinga ada saki baki muntah...badan dia lagi...jadi ahkak terpaksa simbah jua air secara cepat2...lap dan balut badan dengan kain bedung dia dan dukung...PELOK erat²..dia pun terlentuk kat bahu ahkak...lama juga ahkak pelok sebab dia kata sejuk kan...dan...

Ya..ummi tau...penat muntah kan? sian anak ummi....

Dah ok sikit baru ahkak siap²kan dia..pakai baju baru...letak minyak Yuyi. letak Vicks kat perut, tapak kaki, celah sendi, depan belakang badan...dan ubun²...dia senyap je..tak meragam...tak merengek....masa usap perut tu ahkak perasan perut dia bulat dan keras...SAH la kembung....ahkak banyak buat urutan kat perut...bagi dia selesa...sambil dia pun cakap juga..."utah"...anak ummi memang suka bercerita semula kan...- banyak mulut...^_^

Lepas tu dia bangun sibuk suruh ummi bukak DVD Player nak tengok Pepen...ummi layankan je...bila dia ralit tengok Pepen...ahkak kemas katil...letak wangian semburan macam Febreeze tu tapi cap Cosway...masih bau juga sikit...mencari apa yang bau...olohhh terkena kat doll Pepen diakah? nak basuh nanti doll tu gak dia cari feel nak tido...nak taknak biarkan je..dengan doll tu sekali kene sembur...

SMS ahbang, ahbang suruh makan ubat kembung hari tu yang simpan dalam peti ais...[ubat dah buka boleh simpan dalam peti ais selama 3 bulan sahaja..apapun bertanya kepada ahli farmasi dulu jenis ubat yang sesuai]...ahkak bagi ubat dia tak banyak ulah...mata sambil tengok Pepen je...mudah budak ni makan ubat...tak lama selepas tu dia dah mula menguap balik...mengantuk la tu...ahkak bancuh susu cair dengan harapan sangat² TAK MUNTAH lagi....

Ya...sampai ke Subuh dia lena...ahkak je ting-tong sebab setiap setengah jam alarm bunyi untuk pantau dia supaya tak tidur dalam launtan muntah lagi...erkkkk!!

Dan sekarang ahkak tengah menggali ilmu berkenaan perut kembung...tapi kebanyakan untuk bayi...ahhhhh...

Selain ubat....sesuai ke bagi ENO eh?...air halia?...atau petua lain daripada nenek moyang kita dulu²?....

Nota Kaki:
*Sana-sini orang sibuk cakap pasal budak kene langgar 2 kali tu kan....pastu pasal kelar baby baru lahir tu...malam tadi ahkak tak tengok...terdengar je suara pemberita tu dari dalam bilik....itupun macam tak mampu nak tengok skrin TV...rasa macam nak tengok kat Youtube...tapi mampukah aku????....anak kembung ni pun dah menyayat hati sendiri...apetah lagi jadi camtu!!!!!



Monday, 17 October 2011

Anak dara sekarang?

Assalamualaikum....

Blogwalking dan ternampak tajuk Anak dara sekarang kuat ENJOY? ...Perbualan dengan Makcik Kamariah berusia 77 tahun...isinya :-


"Ramai anak dara sekarang tidak pandai memasak, apa sebabnya?," usik saya.

"Dia orang banyak enjoy dan emak ayah tidak berapa hendak kisah. Mak cik dahulu, umur 5 tahun emak mula mengajar masak, pakai dapur kayu," balasnya.

"Apa masakan pertama, mak cik pandai masak masa kecil?," soalan seterusnya saya lontarkan.

"Siput sedut masak lemak cili padi. Masa itu, hendak menyedut siput pun tidak berapa pandai," ujarnya.
Mari kita renung-renungkan ^_^

Nota Kaki:
* Masakan mula2 dulu ahkak masak nasi goreng stail cina (guna kicap tu)..itupun belajar daripada kelas Kemahiran Hidup...ahahahaha....dah merantau baru reti masak sendiri..mujur kawan-kawan kaki masak ^_^

Sunday, 16 October 2011

PERCUMA hingga 17 Oktober...yukk!

Entri Melekat sehingga 17 Oktober 2011 - entri baru sila skroll bawah yer...




PERCUMA!! 
korang dapat, kawan pun dapat , sama2 dapat!
klik SINI, DAPATKAN SEKARANG!!








Tarikh dilanjutkan sehingga 17 Oktober 2011.....
TERIMA KASIH untuk yang dah JOIN...........
Harap kita dapat salah satu lah ye...
Manalah tahu tuah kita....ehek...


Thursday, 13 October 2011

Keletah #5 : Nyanyi

Assalamualaikum....

Sekarang kan drama Sofiyya cam meletup gitu...memang jarang dapat tengok live secara khusyuk....ye lah masa tulah sampai rumah..maghrib pulak tu...pastu sorang alam nak handle budak kecik tu..memang kalau bukak tv pun tak semenggah nak tengok...bukak je...tapi jiwa dan badan kejap kat dapur...kejap kat bilik..kejap jadi tarzan..nak solat lagi.....ha ha ha....

pict pun amik kat tonton.com.my je..sebab kat sinilah selalu qada' cerita2 yang tak sempat tengok...

Tapi bila minggu ahbang kerja normal....maksudnya ahkak takde la sorang alam melayan si kecik tu...ahbang la galang gantinya sambil hadap tv...ahbang pun melayan...tapi dia lagi SUKA melayan first & part last je bila keluar lagu tema...sebab pe nak tau takkkkk????

Ada orang tu berduet nyanyi lagu tema Soffiya....

"aceeeee jeyaaashhhhhhhh......" 

lepas tu sambungan lagu tu dia bantai lirik dia sendiri...

Kalau korang dapat teka lagu apa memang tererrrr la....hahahaha

Wednesday, 12 October 2011

Lambakan Filem Seram Dan Hantu

Assalamualaikum....

Untuk Abg Mat...pinjam tajuk entri okeh...

Betullah....banyak sungguh cerita hantu dan seram *geli2 seram pun ada :p sekarang ni...tinggal yang kualiti dengan tak je...adakah dinamakan kualiti bila hantu menjengah terpekik terlolong dan rasa segala bulu meremang? atau sekadar lelucon...hehe....atau ada pengajarannya....

Subjektif...sangat subjektif bila nak komen pasal HANTU, SERAM, KELAKAR, TAKUT atau tak...masing2 tepuk dada tanya 'iman'...

Ingat tak cerita SETINGGAN? cerita awal tahun 80-an...kalau dulu kecik2 ahkak rasa takut tengok cerita ni...walaupun cerita berunsur kelakarlah tapi bila nampak jenis hantu...takutlah juga...hantu Jepun lak tu...haha...ditambah dengan audio suara mengilai....

Sekarang anak ahkak tu....wat tak tahu je kalau cerita hantu....sampaikan skrin tv gelap sebab tukar cenel pun dia sebut ANTU sambil bebel2....kadang2 sebut AKUT tapi mata tetap tengok gak...takdanya dia nk menjerit ke apa ke...cuma kalau orang lain menjerit dia pun menjerit samalah...huahua...macam kat kampung raya haritu maklong dia penakut...tengok cerita Momok sampai terjerit...dia pun gelabah menjerit gak...padahal sebelum tu rilek je dia tengok....

Heemmm...daripada satu segi bagus juga cerita hantu ni banyak2...budak tak takut hantu...yelah nak takut pun buat apa kan....patut hantu takut dengan manusia...jangan jadi 'kacang hantu' sudah...tapi rasanya lagi banyak tak elok dari elok kot bila cerita melambak camnih....*ye ke?

Kalau dulu diharamkan cerita tahyul mahyul hantu setan semua...lepas tu dilepaskan tayangannya..ada khabar angin nak disekat semula...

Nampaknya Abang Mat pun nak cari kerja lain tu...eh fenomena cerita seram nak gulung karpet ke bang? ce citer...ce citer...ce citer...

Nota Kaki:
*Tapi ahkak suka jua citer Zombie  & Kak Limah tuuu...hilang stressss.....^_^

Akit Yut lagi...

Assalamualaikum....

Ahkak masuk ofis dah nak tengari....sebab...

 Mu'adz akit yut lagi....

Sakitnya on off....tengah berlari main, tunjuk perut...tengah makan pun leh cakap sakit perut...malam tadi tiba-tiba badan panas....cek suhu 37, 38, 39...demam la puleekk!! mujur tak meragam sepanjang malam..lena pulak tidurnya....mungkin sebab dahi bertepek dengan Cool Fever...rasa ok la kot...pagi tengok kering sungguh tepek dahi tu!..yang bermaksud amat panas...
Ke klinik lagi kali ke 2..klinik berlainan....sama juga pasal kembung...doktor saspek daripada makanan dan pesekitaran...balik klinik tengok juga keadaan dia cemana...nampak cergas dan aktif kecuali dia jap2 cakap sakit perut tu la...jadi ahkak pergilah kerja walaupun sampai ofis dah macam orang masuk shift petang kekdahnya...#ada aku kesah...lagipun ahkak mana ada cuti lagi..huhu...

Sendat kepala ni tak tau nk pikir apa punca...ada yang suruh scan...tengok dalam perut...cemana? *duit duit dimanakah kamu??

Update:
Segala minyak Yuyi..Vicks dan minyak panas yang sesuai dah cuba letak...sekian


Tuesday, 11 October 2011

RM47 sahaja...

Assalamualaikum....

Lama dah hasrat hati ni..terpendam la sangat...semenjak TV rosak kene petir tu...bertambah pulak kipas dah 3 biji rosak untuk kegunaan bilik sebelah yang takde kipas siling...sekarang dah ada kipas siling seakan menyemak la barang-barang tu semua...dannnn ditambah lagi dengan stok baju-bajan yang ahkak jual lagi...fuuuhh...nak selak stok pun payah.....maka wajib membuat sesuatu...

Sabtu lepas ahkak jadi SuperMak kemas bilik dan susun2 barang2 tak guna...macam buku2 tebal masa belajar, kotak2, suratkhabar damn pilih2 semula mana tak guna, mana yang guna...itu part ahkak la...part ahbang tentunya barang eletrik yang kene angkut2 tu..ahkak tak daya...petang dia bangun dia setel semua...ada lagi macam blender, periuk nasi rosak, decoder astro, rim moto dan barang2 ahbang lain...fuuuhhh....


Lepas tu kami mengangkut ke sini...
 Tempat kitar semula sek 9, bandar baru bangi....

Hasilnya kertas dan kotak 28 kilo...sekilo 40 sen...*nangis....dan selebihnya hasil jualan barang-barang eletrik dan besi....jumlah RM47....Alhamdulillah...lepaslah belanja dapur seminggu dan yang pasti bilik tak semak lagi *ye ke????

Akit Yut...

Assalamualaikum....

Dah 12 malam...Fiesta 100 plak ada konsert Double Trouble..adeh RAJA ROCK tuhhhh....ROCK KAPAK pun ye gak....takpe la layan jap sementara nak cerita AKIT YUT ni..

"mii...akit yut"
"abaaaa...isk isk akit peeyuttt"
"ma..ma...akit yuttt"

Dah 2 hari termasuk hari ini 3 hari Mu'adz ni asyik AKIT YUT = sakit perut....hari pertama hari Sabtu lepas ahkak assume dia sakit perut nak membuang jek....dia memang tiap hari dan kerap membuang....tapi hari tu dia dari pagi tak membuang....asyik sebut sakit perut...dalam hati sembelit ke apa....tapi sekejap2 je...macam datang dan pergi...tengah main tiba2 pegang perut....ahkak tak lah gabra nak buat apa pun...paling koman usap perut dia balik..sampai masa makan...tapi tu lah makan tak berapa...nasib baik minum susu ok....eh lagipun Sabtu tu ahkak sibuk sangat memunggah bilik seblah (entri lain) nak menjual harta benda...jadi terabai sekejap lah budak tecik tu...ahbang lak sah2 la dia pengsan sebab baru balik kerja pagi tu...

Hari kedua pun sama....tapi disebabkan dia berak elok...bukan cirit....cuma makan masih tak berapa..dan hari ke 3 iaitu hari ni bila akak pengasuh cerita dia sakit perut dan KENTOT baru elok...haaaaa memang sungguh la angin budak ni...dan balik kerja terus bawa klinik...doktor kata ada kembung sikit je, cuma risau jangkitan...biasalah budak2 duk campur2...pulak kalau budak sensitif...dan masih ok sebab dia tak muntah, tak cirit letih dan sebagainya....Alhamdulillah...

Motif...Mu'adz ni memang berangin la orangnya...macam gen abah dia!!

Monday, 10 October 2011

Tiada lagi ucapan...

Assalamualaikum....

Hari ini 10 Oktober...
Tiada lagi ucapan hari lahir setelah setahun lebih dia pergi...
Hanya pusara sebagai saksi...
Perginya yang tak akan kembali...

Al-Fatihah untuk ayahandaku...
Haji Mohd Sidik Bin Haji Rafiee...
Doaku sebagai anak sentiasa mengiringimu....

Friday, 7 October 2011

Tebusan....

Assalamualaikum....

Pusingan pertama... HOT TIKET  sudah ditebus...hehehe.....taraaaa!!!


 6 ketul ayam spicy & 2 biji burger + air

Kalau hari tu tanya kat FB nak buat masak apa...(eh ada yang pelik eh?)...sebab rasa cam muak je asyik tengok ayam....tapi memang tak masak apa pun ayam tu....panaskan je...lagi garing lagi syok..cicah dengan sambal hahaha...

 Pan Cosway yang banyak berjasa....sesuai untuk panaskan makanan....TANPA menggoreng semula!!

OK...ada lagi kupon HOT TIKET ni...tunggu pusingan kedua...ehhehehe


Thursday, 6 October 2011

Keletah #4 : Ciyayu

Assalamualaikum....

Semalam ahkak lambat sikit amik si kecik...rupanya dorang nak makan luar...jadi anak BS yang sulung iaitu Kak Long hantar Mu'adz kat rumah...ketuk-ketuk pintu panggil..."Cik Ayuu..."..banyak kali...masa tu ahkak dalam toilet...aisehhh....kira lama juga la dorang tunggu....bila dah bukak pintu...

Kak Long : Cik Ayu..sorry ek hantar Mu'adz ni...kitorang nak keluar...

Ahkak : Takpe...timakaseh...bla bla bla...tanya nak pergi mana semua...

Terjenguk la si kecik tu....tau dia sebut apa???

Mu'adz : Ciyayuuuuuu....

Panggil omak eh pun Cik Ayu ke nak?? adehhh....
Sampai ke malam dia dok panggil Ciyayu...jap Mama...jap Ciyayu....adoiyai...
Masa kritikal je baru dia jerit panggil...Ummmmiiiiii....

Hishhhhh!!!


Wednesday, 5 October 2011

Keletah #3 : Abang

Assalamualaikum....

Mu'adz : Abahhh...abaaa...abaaaa....(tepuk2 bahu abah dia)

Lepas tu main...lari sana sini....pergi ke abah dia balik....

Mu'adz : Abahhh...abaaa...abaaaa....(tepuk2 bahu lagi...ajak main sama benonya)

Abah dia wat tak tahu...golek-golek depan TV...
Sambung lari-lari lagi...naik basikal/kereta 2 roda....dan.....jerit kuat-kuat....

Mu'adz : ABANGGGG...BANG...BANGGGG....!!

Ha ha ha ha ha!!...hamek panggil ABANG dah....mesti tensen abah dia wat dono je..

Menu 'basi'..

Assalamualaikum....

Ini cerita dah basi dah...cerita masih Syawal ritu....pasal menu yang dimasak untuk tetamu....ada 2 trip tapi berlainan minggu...eh bukan open house ye...tetamu nak datang secara jemaah je ni...kawan-kawan ahkak...jadi sesiapa yang dekat tu ahkak jemput la sekali...orang kata masak sekali harung...penat pun sekali harung kan....

Tapi kira penat berharung gak ni sebab kene siapkan tempahan kek fondant & cupcake dulu hari Jumaat membawa ke Subuh pagi Sabtu...jadinya mula masak semuanya pada pukul 7 pagi Sabtu!!...semuanya!!...bila fikir balik macam tak percaya...tapi Alhamdulillah la semua siap..cuma ada tak cukup tu faham-faham je lah...akak remind dengan dorang nak datang selepas pukul 3 petang...lagipun ahkak nak pergi kenduir kahwin yang ahkak buat kek fondant & cupcake tu la...tak pergi tak sedap pulak kan...

Menu tak lengkap gambarnya...asal ada...lupa nak amik gambar sebab layan tetamu dan penat...

Menu minggu trip pertama
- Rendang ayam, nasi himpit, kuah kacang, kuih bakar (rumah pengantin bagi hehe), kuih raya dan Laksa Lemak....


Kuah Laksa Lemak (ada orang kata cam rupa Laksa Johor...ngeee)


Mi Laksa (mungkin kalau tukar spaghetti jadi la kot Laksa Johor...ngeee lagi)
Sorry yek...gambar ulaman dan lain-lain penghias Laksa yilek!!

Penyediaan kuah laksa tu renyah sikit...plan  nak sediakan malamnya...tapi macam-macam lak terjadi belah malam sebab kek fondant tu....sebab kuah laksa ni kalau lagi lama lagi sedappp woooo....pagi tu la baru nak rebus ikan, nak buang tulang dan nak blender bagai...asingkan lagi...hehehe...dengan nak rebus nasi himpit dalam rice cooker, masak rendang ayam....dapur ada 2 maka bergilir2 lah bersilat.....bertabah je...ahbang amik kontrak buat air dan tidur (sebab dia kerja malam balik pagi..ahkak pun memang tak harap sangat ahbang suh menolong) maka berdikari ahkak buat semua...Mu'adz ahkak terpaksa hantar kat BS...BS pun dengan rela nak jaga sebab dia pun takde buat apa-apa..siap menyapu depan rumah ahkak lagi....kellllasssss BS....yelah kalau si kecik tu ada, maka tak jadilah ahbang tidur dan tak siaplah ahkak masak....sebab #apa pun tak bole buat!...he he he)

Menu minggu trip kedua
- Nasi Ayam dengan ayam goreng berempah, kuih raya & buahan je....


Ini versi sup dah berenang dalam pinggan haha...pulak tu sambal reka sendiri je...sebab ahbang tak suka sos yang asli untuk Nasi Ayam tu...(eh dah cam rupa Nasi Lemak ek?)
TERIMA KASIH dengan kakak angkat FAUZAH bagi resepi AYAM GORENG BEREMPAH...menjadik sangat2...seronok tengok kerak ayam tuh....walaupun ada bahan tak letak sebab terlupa beli....

Itu saje dah mampu buat...lagipun tak ramai nak datang...cuma sepupu2 belah ahbang yang single je..dan adik-adik angkat kitorang...kalau macam minggu lepas semua family dengan anak-anak kecik....kalau nak jamu single ni senang la skit sebab dorang balun je he he he....kali ni ahbang bertenaga...bantu membantu sebab dia tak kerja malam...semua jadi senang...hehe....


Tetiba jaja set bekas makanan plak (kat kotak tulis set party..hahaha)....balik raya ritu singgah Nilai beli bekas ni...senang semua makanan masuk je dalam ni...tak payah mangkuk lain, pinggan lain...bekas yang kat belakang tu hadiah kahwin cap Vantage...takut je kalau terlepas...iskk!! kebetulan pulak beli set party tu lebih kurang paten dan warna...jadi semuanya macam satu set lak!...

Eh...sebenarnya pasal jamu tetamu ni dari puasa lagi ahbang kata kawan-kawan dia nak datang...suruh masak-masak sebab tu prepare beli set party tu...tapiiiii kannnn...sampai sudah raya plan ahbang tak menjadik....kawan-kawan ahkak lak yang datang dulu....nampaknya plan bersambung untuk raya Haji la pulak kan....memasak lagi la kita!....


Untuk KITA...

Assalamualaikum....

Ahkak  berada dikampung...dengan mak berbual didalam rumah...tiba-tiba terdengar sesuatu....berdentum....suasana menjadi hingar bingar...terdengar pekikan dan lolongan manusia....tempat ahkak berdiri bergegar....ahkak capai tangan mak....kami sama-sama berpaut lengan....serentak dengan itu...bumi merekah....sedikit demi sedikit...kami berlari menyelamatkan diri....sambil dikepala ahkak teringat barang-barang didalam rumah...ahhh fikir duniawi sahaja....ahkak ingatkan gempa bumi.....kami berlari dan berlari sambil menoleh ke belakang...bumi seakan mengejar kami...jatuh sedikit demi sedikit....dan akhirnya....

Ahkak terjaga pukul 4 pagi...dalam kesuraman bilik terkebil-kebil...tengok kiri kanan....kiri ada anak...kami tidur sekatil...ahbang kerja malam....baru terbejat diingatan...ahkak belum solat Isya'...Astagfirullah....(memang kerap juga tidurkan anak, dengan ahkak sekali tertidur dan kebiasaan memang waktu begini ahkak bersolat....Astagfirullah...dengan harapan juga mampu menunaikan yang Sunat...tetapi kadang-kadang tewas juga..mampu yang wajib je..)


Subhanallah.....Astagfirullah....
Bernafas lagi ahkak dimuka bumi ni...Sukur Alhamdulillah....
Tatkala ini masih boleh memohon keampunan dariMU dan berterimakasih diatas nikmat yang KAU beri....


Apakah ini peringatan untukku Ya ALLAH...(juga peringatan untuk HAMBAmu yang lain)....
Apakah juga ini adalah untuk keredhaanMU meyakinkan aku dengan lebih mendalam tentang syariat Islam...(sebab semenjak kebelakangan ini aku mula berubah sedikit demi sedikit daripada segi pemakaian...yang pendek dilabuhkan, yang sendat dibesarkan,  yang bogel diselimutkan...sebab aurat perempuan cuma MUKA & PERGELANGAN dan TAPAK TANGAN sahaja)


Nota Kaki:
*Kejadian mimpi seperti movie bertajuk 2012....


Tuesday, 4 October 2011

Hati-hati bila di kedai makan....

Assalamualaikum....

Tragedi ni ahkak dapat daripada emel forward....
Monday, September 19, 2011
TRAGEDI SEPTEMBER - Aisya's story   

Outing dinner with my family. Aisya sat in the baby chair. Baby chair IKEA white tu. So
by the time food sampai. Time tu waiter bwk fried rice on left hand, and hot tomyam
on right hand, WITHOUT A TRAY! .
 Boleh agak apa yang terjadi selepas tu???

Cerita selanjutnya klik TRAGEDI SEPTEMBER - Aisya's story - with picture

Kita kene sentiasa berwaspada & hati-hati tak kira dimana jua....takdir tetap takdir...tapi dengan usaha beware walau sedikit...Allah Maha Mengetahui dan Maha Pengasih....

Keletah #3 : Cicak tokek

Assalamualaikum....

Masih cubaan mengenal haiwan...

(tunjuk semut)
Mu'adz : Mot..

dan lain-lain lagi....dan....

(tunjuk cicak kat dinding)
Mu'adz :Ciiicakkkkk...tokek!

Errrrrr.....

Misteri banglo sepi diatas bukit...

Assalamualaikum....

Sepi...angin malam menusuk sehingga ke tulang...suasana dalam balai lengang...hanya pemantauan daripada CCTV dilakukan..kebanyakan perumahan disini terdiri daripada banglo-banglo besar samada berpenghuni atau tidak...maklumlah harta menggunung, aspek keselamatan psti menjadi kepentingan....skrin ternyata beku, tanpa gerakan.....

Tiba-tiba...


Salah satu CCTV menggambarkan sesuatu....kelihatan objek seperti wanita membuka pintu..masuk dan berlegar-legar didalam rumah...seperti rumah sendiri!....hakikatnya rumah tersebut milik seorang juruterbang yang selalu berpergian diluar kawasan...'terbang' ke sana sini atas tuntutan kerja...


Lantas pihak berkuasa membuat pemantauan ke atas banglo tersebut...namun GELAP GELITA!....sepi..... 
Kejadian yang sama berlaku berulang kali....


Siapakah wanita itu???
Cerita ini dientri oleh Diera sayam (kisah asal) yang dikisahkan oleh pak mertua dia sendiri yang merupakan ahli kariah surau kawasan tersebut...ahli kariah dijemput untuk mjlis Tahlil & bacaan Yassin dirumah banglo tersebut memandangkan penghuninya sudah tidak 'terbang' lagi dan mahu menetap dirumah tersebut....

Sentap tak? ahkak pun sedikit tergugat benonya...sebab rumah ahkak di pinggiran bukit banglo-banglo tu....dan bila hujung minggu kami kerap juga mencuci mata dan merempit sambil membawa si kecik melihat persekitaran banglo-banglo tersebut....kadang-kadang terserempak orang berjongging...suasana memang sunyi...tenang juga diwaktu pagi...ada juga sesekali berhenti di tepi jalan sebab melayan kerenah si kecik melihat taman burung milik salah sebuah banglo...tak pernah terserempak dengan penghuninya....hanya mengagah burung dari luar pagar konkrit...terdapat juga banglo tinggal, semak...rumput menjalar sehingga ke atas rumah, kelam dan suram....

Disebelah malam...siapa tahu, kan??

Seram tak? he he he

Monday, 3 October 2011

Selalu lupa...

Assalamualaikum....

*Disebabkan hari ni kabel henpon tertinggal tak boleh nak transfer..jadi bebel pasal kejadian yang tak kene mengena..huhu...
Hari minggu...ahkak memang jarang tengok Melodi sekarang...lebih lagi kalau ahbang dah konker tengok channel movie atau warna...tapi disebabkan semalam ahbang terpengsan dengan anak dia...ahkak godek la Melodi...maka, ternampaklah di skrin si N&M ni kahwin...

Gambar nikah....banyak dah tengok gambar ni dalam blog....kesal...kenapa masa nikah tak bertudung...rambut cam mak lampir je gaya....memanglah paten orang sekarang yang open hair pun, time nikah je bertudung, masa sanding terbang (korang punya pasal la)....tapi lagi elokkan masa nikah tu tutup...sekurang-kurangnya hormat majlis yang ko tu nak jadi isteri orang...majlis ada lafaz ijab dan kabul...ada doa....dan terasa suci jee...ke dah takde feel? erkk!

Gambar resepsi tajaan Rafflesia....lagilah ahkak rasa nak lempar je TV dengan remote...ehh nasib masih waras lagi..kalau tak.punahlahtvmaknak!....

Cukuplah cakap...macam perkahwinan bukan Islam...of coz la orang yang taja pun non muslim dan dia pun mengaku atas sebab bisnes...tapi kita sebagai Islamik tak boleh gelap mata..orang nak taja JUTA2..on saja....pakaian jangan kata, pengiring pun...siap koir2...

Dan cukup-cukuplah tren Pre-Wedding...belum halal adik-adik...toksahlah...sok tunjuk kat anak...."eh mak bapak aku bleh buat camni...(yg over tu terus berpegangan dan berpelukan)...aku lagi la boleh (sebab moden sangat kan?)"...

Ahkak rakyat marhain je...ini pun rasanya tak sepedas Chef Wan bagi komen kat FB...
Setakat Berlian and pearls berjuta tu non of the pengantin can take the jewellery pun.Entah2 mlm ni jugak kena telanjang lepas tu Rafelessia ambil la balik simpan.Wedding gown rm500,000 by Vera Wang tu i gelak sungguh mcm Wedding gown biasa yg kecut masuk dlm washing machine depan memey tu yg i wasnt impressed at all likewise her veil mcm beli di globe silkstore! Ala di taja esok pulang la balik.So my honest opinion i really dont know what the fuss about this 12miilion sponsorship is all about. - dari beautifulnara.com

Gambar pun banyak cari je kat Google tu..kuasa nak semak kat blog ahkak ni...

Ahkak tau ada tak setuju..jangan cakap pasal hak dia, boleh buat apa dia suka...kalau Allah bagi bala...bukan dia sorang...kita pun sama....

Sebagai manusia kita selalu LUPA...sebagai ISLAM...kita mudah LUPA....jangan sampai tergadai akidah dan budaya demi kenikmatan dunia...

Eh baik jaga kubur sendiri kan...ah ah ah! muahahaha!

Keletah #2 : Mengenal

Assalamualaikum....

Sesi mengenal haiwan dan benda...

(tunjuk cawan)
Mu'adz : Minum...(kadang2 sebut MINAM...erkk)

(tunjuk payung)
Mu'adz : Ujannn...

(tunjuk kucing)
Mu'adz : Meoowww...

(tunjuk itik)
Mu'adz : Tekkkk...(hahaha...jangan pikir lain eh)

(tunjuk helikopter)
Mu'adz : Petepetebannnggg...

(tunjuk kucing lagi)
Mu'adz : Ayaaaaammmmmmm...

Hohhh???!!

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...