Friday, 27 December 2013

Jangkitan Inner Magic yang Gojes...

Assalamualaikum....

Inner Magic ...Gojes...
Gojes tu saje tambah...
sebab memang terasa gojes sangat dengan diri sendiri...
berjaya memakai inner dengan rasa selesa sekali...
terus confident dengan diri sendiri..
dan juga berjaya membeli shawl labuh baru berhelai²...

Sebelum ni segala inner pernah cuba...
sedar diri bentuk mukabumi...
habis semua inner out!!
muka tetap rupa boollllaaaaat dik non...
setepek, melepek dan pipi tetap pau!!

Bila ada sorang kakak pemborong ni suruh cuba...
siap kata "jual kt ofis yu, mesti laku punya"
tapi yelah ahkak ni jenis...
nak cuba dulu untuk diri sendiri...
bila puas hati baru boleh jual...
jadi membeli lah 10 helai terus sebab nak dapat harga borong punya pasal...
kelllassss tau baru nak cuba terus beli banyak...
alhamdulillah terus berkenan...
kalau macam inner² lain?
memang menangis tak berlagu la jawabnya...
tapi tulah bila keyakinan datang...
semua pun boleh direntangi..
cewahhhh!!

Ok ini sebahagian koleksi...
Lepas tu baru meniaga kat ofis....
dan war² kepada kawan terdekat...
yang mana tak payah fikir pasal kos pos...
sebab tu ahkak tak jual online...
yaaaa memang laku uols...
sebab harga mampu milik punyo...
pasaran RM10 sehelai, kan...
Alhamdulillah jual offline pun mudah rezeki...
walaupun tak adalah dapat banyak untung...
pada ahkak yang bagus...
order banyak, untung pun dapat...

Tapi kalau ada reader berminat juga...
boleh emel ayue7882@gmail.com | Tajuk : Inner Magic Borong
tapi pastikan order minimum 10 helai dan ke atas...
dan juga kos pos RM6 ye...
jadi berbaloi la juga nak cover kos pos tu sebab beli banyak...
kalau tak maaf ye tak mampu nak nolong dah...
itu je ahkak mampu tolong kalau nak dapatkan harga murah...

1st batch tak sempat nak snap dalam +- 40 helai...
Ini order 2nd batch punya +- 70 helai...

Nampak macam sikit je kannn....
Sebenarnya plastik tak cukup...
jadi satu plastik tu muat²kan 3-4 helai inner...
tapi paling selesa 3 helai lah...
siap label nama org order...
takut terlepas pandang kan...

Tu diaaaa penangan Inner Magic Gojes!!



Daftar Taski ABIM 2014

Assalamualaikum....

Kalau tahun lepas...
belum ada pengalaman...
berhempas pulas survey taska...
tapi tahun ni kitorang rilek je...
ahahaha...
tup² semalam menyerah diri kat taska pilihan...
Taski Zainab, Bandar Baru Bangi...
pernah buat entri kat sini...

Banyak sebab kitorang pilih sini...
sebabnya adalah...
  • kena tukar persekitaran dan kawan² supaya dia tak jemu...sebab kalau perhatikan sepanjang 2013 ni antara sebab taknak pergi sekolah sebab bosan...mungkin dengan persekitaran, kawan² atau cikgu² yang silih berganti...
  • berkenaan kawan² juga, tahun 2014 kebanyakan kawan² daripada rumah mama pengasuh semua sekolah tempat yang sama...jadi memang ber'geng'lah...
  • kemudahannya pulak...pergi dan balik sekolah mama pengasuh yang handle...petangnya duduk rumah mama pengasuh la...
  • dan antara sebab yang sedikit utama...nak tengok perkembangan kat taska baru ni...sebab tengok silibus macam menarik juga....
Abaikan tahun 2011 tu, masih kekal silibus kot sampai sekarang....

Tanya juga tadi...
belajar komputer tu cemana....
katanya nanti belajar kenal mouse, bla bla bla...
*dengar mouse je benarnya tadi hahaha*
itu jelah pun tanya....
sebab tahun lepas banyak dah tanya...
dengan bayar yuran dan dapat baju sekolah...
*next entri lah tayang uniform sekolah*

Ok ini yurannya....

Yuran untuk 8 pagi sehingga 12 tengahari
Ok lega pasal taska...
pasal yuran tu pejam mata je lah...
*guna advance company memang ada untuk hujung tahun camni*
ikutkan lagi kurang berbanding taska sekarang jumlahnya...
tanya juga boleh bayar ansur ke...
boleh dua kali tapi selagi tak bayar balance buku² tak dapat...
tak kan nak bayar pertengahan tahun pulak...
dah tu anak² tak ada buku nak belajar cemana kan....
jadi sama je bayar selepuk sekarang dengan bayar nanti²...
kena langsaikan sebelum sekolah mula juga...
oh ya nampak tak nombor 11 tu...
yuran dah termasuk untuk Januari & November ya....
Disember sekolah tutup....

Pendaftaran dibuka 26hb,27hb & 28hb Disember...
gigih kan 26hb dah serbu taska...
hehehe....
yelah mana tahu dah cukup kuota taska tak nak terima...
pitam mak pak kena fikir lain nanti...

Alhamdulillah dah boleh senyum....



Thursday, 26 December 2013

Kek Anniversary...

Assalamualaikum....

Welcome back...emmbekkkk!!

Sempena anniversary haritu...
dapatlah sebiji kek...
lama dah nak merasa kek ni...
semenjak order kek party birthday Muadz untuk taska...
tapi hat tu kek lain...
*halemakk sampai sekarang teacher belum tepek kat FB gambo birthday kat taska tu*

Jadi time macam ni lah boleh request kek idaman...
sendiri order tapi haruslah partner bayar...
penat tau order dan menahan perasaan nak merasa muehehehe....

Taraaaa....

Kek Walnut Butterscotch
Walawehhhhhhh....
lama tak makan kek betul²...
kalau buat sendiri memang jangan haraplah nak makan....
bila pekena ni...
rasa tak cukup sesudu...
dengan walnut kriuk kriuk kriuk....
fuhhhh nyamannnn....
cuma kek agak manis la skit...
tapi krim putih tu tak manis...
yelah sebab kek dan walnut sirap tu dah manis kan...
kira balance la tu...
recommend!!

Siapa dekat dengan Bandar Baru Bangi boleh order sini...
free delivery kawasan sekitarnya eh...
kalau tak silap mula tahun 2014 harga naik...
eh apa nak hairan...
semua benda pun naik kan...
huhuhuhuhu....






Wednesday, 25 December 2013

Berhibur Di Musim Cuti Sekolah....


Thursday, 19 December 2013

Hasil Big Bad Wolf Book Sale...

Assalamualaikum....

Masa tu tengok sana sini gila pasal Big Bad Wolf (BBW)...
teringin juga pergi...
tahun lepas memang tak jejak...
tahun depan tak tentu lagi sebab rasanya dah semakin jauh...

Disebabkan ahbang kerja malam...
kena tangguh sampai weekend...
itupun hari sabtu dia kerja juga...
balik pukul 11 malam tu terus gegas keluar...
dengan harapan kononnya dah malam...
tidaklah ramai orang...
sekali silap percaturan...
nama pun malam minggu...
kereta bersusun sebelum uturn ke Mines lagi...
*tepuk dahi*
oh ya sebelum ke BBW tu...
kitorang isi perut dulu....
yelah ahbang pun baru balik kerja kan....
masa kat kedai si Muadz dengan selamba shishi atas peha ahkak...
*tepuk dahi*
alahai tahu lah tengah mamai sebab dia terpisat²...
kitorang angkut dia masa dalam tidur...
hadui mujurlah bawak baju segala...
tukar kat situ juga...
eh macam ada petunjuk dah kan...
suruh balik je...
he he he....

Ok balik cerita on the way ke BBW tu...
berfikir panjang ni...
dah sampai depan Mines 2 tu...
dengan segera buat keputusan nak teruskan ke tak...
lastly, kitorang pergi Up Town sebelah tu je...
hahahaha!!
Muadz kata "ni bukan Up Town tapi pasar malam"....
hahahaha lagi!!
sukati la nak asalkan bermanfaat juga keluar embun tengah menitik ni...
masing² mendapat barang idaman kan...

Ok at last kitorang pergi selepas Subuh...
eh tidaklah Subuh benonya...
setelah sarapan...
sampai sana 8.30 pagi juga...
sedang ok lah...
orang pun tak ramai lagi....
maka mulakanlah pencarian....
hajat memang nak cari buku aktiviti Muadz je...
tapi tahu mesti tersasar ke lain punya...
hehehehe....

Eh masa ni dah nak balik...orang dah ramai dah
Mula² tengok buku² yang tersusun...
banyak buku cerita je...
dan buku² gambar...
Banyak² tajuk buku...incik Dino gak dia pilih...layankan je...
Sekali terpandang kotak² kat belakang...
orang dah sort tapi tak beli...
terjah situ dapat satu...
bila dah bosan pergi seksen lain...
datang balik korek lagi kotak...
dapat la 5-6 buah buku Muadz....

1 buku incik Dino, 1 buku awek Noise, 4 buku aktiviti...
Buku Shape tu bukan apa...
Muadz ni kurang sikit nak kenal bentuk...
*bila tengok buku² sekolah dia*
ikutkan ada je buku yang sama tapi tajuk Number bagai...
beli apa yang perlu je lah...
123, ABC, AlifBaTa...
InsyaAllah dia dapat tangkap dah...
3 lagi buku aktiviti tu...
ambik sebab ada latihan lain selain 123, ABC...
lebih kepada garisan...
macam² garisan ada boleh buat rujukan...
lepas ni boleh cari kat internet sendiri...
fungsinya supaya lembutkan jari untuk menulis...
haaa gituuu....
1 buku awek Noise tu....
tahlah saja je la kot hahahaha....
tengok macam best je...
bukak buku je keluar gambar....
lantok lerrr...

Novel 2 dari kanan tu genre perjuangan Islam....

Dalam pejam mata tengok seksyen novel...
ambik juga uolsssss...
itupun kuatkan semangat...
tengok penerbit, sinopsis dan penulis yang agak² ok je...
tapi ahkak ni penulis pun bukan kenal sangat...
tengok sinopsis dulu, penerbit baru penulis...
cari genre ala² RAM dan Islamik je....
cinta² gua tolak tepi...
penat baca cerita cinta ni...

Kiri, ahbang yang ambik
Kanan, ahkak yang ambik.....muahahahaha
Tak tahulah terbaca ke tak tu...
semoga diberi kekuatan...
hahahaha

Haa ni betul² genre ilmiah hehehe..
tak tahulah tiba² je dah ada dalam stroller :p
Ya!!
buku tajuk Akrab dengan Tuhan sangat best...
walaupun belum habis baca...
tapi menarik perhatian nak baca...
tentang bagaimana...
kita mengenal Allah...
dan paling penting bagaimana kita nak bagitahu anak² tentang Allah...
inilah bukunya...


Laaaaaassstttt....
rasanya buku² ni boleh buat angkat berat....
sebenarnya semua ni milik sepupu ahbang...
minat sangat dengan benda² ni...
itupun katanya "hang beli ja asal berkaitan, jangan sampai seribu sudah"
phewwww...
ikut hati nak ambik semua...
hahahahaha....
siap la tenyeh kad plastik je nanti..

Pitam bawak....
Melelong mengangkatnya....
setelah tiada khidmat stroller...
sebabnyaaaa....

Pengsan sudah....
Tiga jam lebih dalam tu...
memang tak sedar...
sedar² lapar baru lah insaf...
ahaksss.....
balik rumah lepak...
sebab penat dan tak cukup tidur...
penangan BBW!!!








Wednesday, 18 December 2013

WW : Fridge Magnet...

Assalamualaikum....

Fridge Magnet yang tak seberapa...


Sebenarnya tak tahu apa motif snap gambar ni...
sebab macam tak full je gambo FM tu kan...
godek fail tadi terjumpa...
tahhhh...
layan je lah....




Tuesday, 17 December 2013

Monday Mode...

Assalamualaikum....

Orang kata kalau jumpa Isnin...
kena kuat semangat..
tak mahu malas²..
dan macam² tips lagi sebelum tempuh hari Isnin...
siap beg anak ke taska/pengasuh...
siap gosok baju kerja...
siap kemas beg tangan...
siap rangka sarapan...
gituuuu....

Tapi kalau dah overdose aktiviti...
apa pun tak boleh...
hujung minggu 2 hari rasa tak cukup...
itu kalau penuh aktivitilah...
kalau yang jenis tak keluar rumah...
bangun tidur, bangun tidur...
apa pun tak boleh...

Aduh intro punya panjang...
sebenarnya semua ni hasil plan ke BBW...
yang tak jadi dan jadi...
jadinya semua caca marba...
takpa lepas ni ahkak cerita kat entri lain ye...
cuma nak bagitahu...
hasil plan caca marba tu la...
mendapat lenguh dan sakit badan maha hebat malam tadi...
jalan pun macam orang dah nak tunggu hari beranak....

Tahu ahkak telan apa malam tadi sebelum tidur??


Alhamdulillah terus elok bangun pagi tadi uols....
meneruskan hidup macam lipas kudung seperti biasa....
agak² kronik sangat makan la 4 biji...
kalau sedang² makan 2 biji...
yelah orang kata nak kalsium minum susu...
tapi dah sakit lenguh badan segala...
kalau teguk susu pun rasanya pagi ni masih camtu gak...
sebab kandungan susu tak sama dengan pil kalsium yang kita makan....
apapun tabiat minum susu hari² baik untuk kesihatan kita juga....

Nak cuba?
roger² je lah ahkak....
nak sebotol boleh...
nak harga cuba² pun boleh....
roger je ahkak k....





Monday, 16 December 2013

Ulangtahun Perkahwinan Kita...

Assalamualaikum....

*Entri melekat untuk 1 hari ni je, entri baru jenguk bawah ye*

Pilihan...
memang sukar!
bukan seperti memilih ikan dipasar...
bukan seperti memilih baju dikedai...
seolah...
mencari mutiara didasar lautan..
hakikatnya...

 ~ Pilihan Hati Perempuan ~ Azzah AR

Baca penuh...
Ya..
walaupun kita sebagai manusia bukan sesempurna mana...
hala dan tujuan kita sama...
dan aku yakin abang...
pilihan kita untuk ke Syurga...
walaupun kita sering diduga...



Friday, 13 December 2013

Fifteen Tips for Big Bad Wolf Book Sale

Assalamualaikum....

The Big Bad Wolf are come back!!
starting on 6-15 December 2013....
24 hours non stop...
begins 7 am 6 Dec to 9 pm 15 Dec at MIECC, The Mines...

Hi book lovers....
SAYS.com bring you a guide to help you survive the craziest book sale...
i hope the tips is most helpful for us....
enjoyyyyyyy all!!

Here we go....

1. The hall will be HUGE. Dress sensibly and wear comfortable shoes.
2. First come first serve. Finders keepers. The earlier you go, the higher your chances of getting first dibs of the books you want.
3. Prepare yourself mentally. If you are thinking of getting only 3 books, you might actually leave with 13 books instead.
4. The organisers do not provide shopping baskets for you while you browse for books. Bring your own shopping bag to haul those books around, you will need it.
5. A bag with wheels, like a suitcase or a trolley, works best. Your arms will thank you.


More Tips...


Etika Makan Nombor Enam....

Assalamualaikum....

ETIKA MAKAN CARA RASULULLAH S.A.W.

1. Makanan mesti halal.
2. Makan apabila perlu dan lapar.
3. Berniat apabila makan.
4. Baca Basmallah.
5. Makan makanan yang paling hampir terlebih dahulu.
6. Tidak mengkritik makanan.
7. Makan secara berjemaah, lebih berkat.
8. Tidak bersandar ketika makan.
9. Menjilat jari bagi mencari barakah.
10. Menimbang makanan terlebih dahulu ketika membeli. Tanda perlu perancangan.
11. Membaca Alhamdulillah dan doa selepas makan.
12. Makan dari bahagian tepi terlebih dahulu.
13. Makan 1/3, simpan 1/3 untuk air dan 1/3 lagi untuk pernafasan sihat.
14. Beli makanan dengn wang dan harta halal.

Makanan sunnah adalah yang memberi kesihatan dan kecergasan walau tidak wujud pada zaman Nabi. Jenama makanan sunnah jangan hanya disempitkan kepada apa yang ada di zaman Nabi.

Menjual produk makanan dengan jampi adalah hars dengan syarat pada harga biasa produk yang sama, cth air mineral biasa RM 1.50, air mineral jampi juga RM 1.50. Ini kerana dalam hadis yang menyebut sahabat mendapat upah atas jampian, adalah apabila terbukti berkesan, justeru selagi belum berkesan, menaikkan harga makanan tersebut adalah dikira syubhah yang membawa penipuan.


SUMBER : Ustaz Zaharuddin

Taknak luah panjang....
rasanya yang paling biasa adalah NOMBOR 6....
pantang orang kita ni...
bila rasa je makanan...
mesti mengkritik...
masin sangat lah...manislah....
iyaaa betulll...
tengok je lah masa ada jamuan kat ofis...
kan kan kan...



Wednesday, 11 December 2013

Buku, Gadget & Persekitaran...

Assalamualaikum....

Demam serigala-jahat dah melanda....
sebenarnya tak tahu pun...
tapi kat newsfeed FB lalulalang...
baru berkata pada diri sendiri...owhhhh....

Itulah semenjak cuti sekolah...
buku² dia memang tak usik pun...
sebab tu berkepam entri nak tunjuk buku sekolah dia..
sebab semalam baru ternampak dan buat entri...

Masa kecik dulu...
tengok abang² dengan kakak membaca...
seingat majalah macam Mastika, Intisari dan sewaktu dengannya...
dan juga majalah kartun Ujang....
dan tak lupa juga majalah hiburan...
wehh lama dah tak pandang majalah hiburan tu...
terasa sangat lagho,nya...

Bila dah tengok diorang camtu...
automatiklah ahkak ni capai juga buku²...
disaat kawan² darjah satu merangkak lagi nak membaca...
ahkak dah pass dah...
dengan hasil membaca majalah² dorang tu...
hehehehehe.....

Berbeza sekarang...
zaman gadget....
mak pak anak semua melekap kat ipad, smartphone, tab...
bila fikir balik...
zaman membaca macam dah lupus...
yelah kalau dah anak pun tengok mak pak tak membaca...
surat khabar pun online dah sekarang...
maka anak pun tidaklah membaca juga kan...

Macam malam tadi...
dia nampak ahkak dok ralit dengan HP...
dia tanya...
"ummi buat keje eh"
ahkak angguk...
dia tahu kalau kata buat kerja...
dia tak kacau...
tapi maknya masa tu bukan buat kerja pun...
main Candy Crush!!!
(kerja = ahkak kan ada berniaga sikit²..tu kadang² ralit juga update itu ini)
alahai rasa berdosa pulak dengan anak....
mulalah dia pun panas bontot...
mintak tab dia nak tengok ultraman...
eh tahu pulak ahkak tak bagi....
cuba alihkan perhatian dia ke TV....
kebetulan kat TV ada rancangan tunjuk unta....
haiwan kan...dia pun macam seronok tengok...
legalah sikit...
itu datang mood baik dia...
kalau tak tantrum juga tu nak tengok hero kesayangan dia...
*tapi TV pun tak elok juga, kan..tengok juga apa yang dia tengok kot*

Hemmppphhhhh.....
kena juga puasakan dia gadget sekarang ni...
kena cari alternatif lain...
dan juga yang penting MASA dengan anak²....
errrr serigala-jahat tuh....
tunggu yaaaaa.......

Entri dah habis...
sebelum tu cuba tengok harga buku budak² ni...
MURAH GILER wooooooo!!!




Tuesday, 10 December 2013

Buku² Sekolah....

Assalamualaikum....

Last day sekolah haritu...
cikgu bagi semua buku² yang guna sepanjang tahun....
banyak juga rupanya....

Ok..
gambar banyak ek...
harap maklum...

Buku aktiviti, buku latihan, buku bacaan English dan Iqra'
Belajar Iqra' masuk Iqra' 2 dah...
dan juga guna buku Peter & Jane untuk bacaan bahasa Inggeris...

Kita tengok dulu buku² aktiviti eh...




Buku² menulis Jawi






Hadeiiii ni conteng ke tulis...hahahah
Dan ini daripada buku latihan dia...
lagi surpriseeeee....



Hat atas² ni ok lagi....
Ce tengok hat bawah² ni.....

Okkkkk.....siap Great lagi...
padahalllllllllllllllll........hahahahhaha
Senyum...
kelakar pun ada...
yelah dah ada anak baru tahu...
macam tu lah makpak kita dulu kan...
tengok perkembangan dan tumbesaran kita belajar....

Yelah dalam usia macam ni...
apa lagi yang boleh kita harapkan sangat....
masih dunia mainan...
mainnnn je lah kejenya sampai penat...
masa cuti sekolah balik rumah pun dia dah lepak....
padahal bukan belajar pun kat taska...
main je...
main kejar²....
main lego....
main playground sampai masam²...

Ok last...
ini video masa bulan 3 haritu...
baru teringat ada record dia baca Iqra'...
sori eh seksi plak pakai seluar pendek...
sebab tak plan pun nak rakam..
tengok² dia amik buku dan baca....


video






Monday, 9 December 2013

Ihtifal & Graduation Day 2013 - UPDATE



Assalamualaikum....

Hampir setahun dah...
sebelum cuti sekolah...
sana sini buat concert & graduation day..
termasuklah taska Muadz....
dia tidaklah grad...
baru 4 tahun...

Jadi beliau berubah rupa cenggini....

dan cenggini....

rawwwrrrrrrrrrrrrrr.......


Antara persembahan anak² Adik Genius Integrated Pre School....
6 tahun
Bacaan Surah Yassin & Surah Lazim
5 tahun
Tarian lagu Arab "Norul Sham"
Adik ni nyanyi lagu "Untuk Dia"
6 tahun
Persembahan pentomen...
4 tahun?
Muadz....
semua anak² 4 tahun jadi haiwan jadian...
hehehehehe.....

*maaf kualiti video kurang memuaskan*

video


Inipun rasa nak sujud syukur dapat video ni...
kisahnya yang ahkak record hilang dong!!...
lahaiiiii sebak rasa masa tu...
mujurlah teacher buh kat page FB video ni...
terus mintak untuk simpanan....
teacher pun WhatApss je....
Alhamdulillahhh.....

Bersama Teacher Wahidah aka owner taska

Dalam fail tu ada gambar² konvo dia..
Kelllassss budak² sekarang...
4 tahun dah ada gambar berkonvo...
dulu maknya masa tadika KEMAS je baru merasa...
apapun dah boleh la frame gambar tu...
kan...





-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...