Monday, 30 June 2014

Kedua Ramadhan...

Assalamualaikum....

Syukur bernafas lagi dihari kedua Ramadhan ni...
mula pukul 3 petang tadi...
Allahhhhh!! mata macam digam....
walaupun emel masuk bertubi²...
selalunya ok je bila tengok task dah ada...
tapi kali ni mata mengalah....
tak tahulah gam cap apa guna ni...
lawan dan lawan...
dah siap task...
terbitlah pulak entri dipetang hari ni...
ikikikikiki....

Semalam dan seronok...
hari pertama Ramadhan...
dapat bersahur dan berbuka bersama...
sebab lepas ni bukan setiap hari dapat bersahur sama...
sahur sorang la jawabnya...
kira permulaan Ramadhan yang manis gitu...
budak kecik?
haa macam biasa la...
janji nak puasa bangun sahur...
sampai masa bangun juga tapi sambung tidur kat sofa...
bila tanya...
"muaz tak tahan nanti"
hahaha....

Kebanyakannya...
hari pertama kan..
menu spesel la sikit kot...
kebetulan Jumaat tu terjebak ikut kakak ofis ni...
'menjala' udang...
ada van datang dari Kedah...
sekilo RM45 dapat udang rimau dalam 18 ekor...
*sekali sekala*
kata akak² ni murah lah berbanding pasar...
lagipun fresh lagi malam dari Kedah, pagi sampai sini weh...
jadiklah buat meratah separuh butter prawn...
separuh lagi nanti buat menu lain...
uihhhh memang selamat menyambut Ramadhan gitu...
haa gitulah...

Pastinya melantak air je banyak...
maklumlah cuaca panas sekarang ni...
dugaan Ramadhan kali ni....



Saturday, 28 June 2014

Ramadhan yang Dinanti...

Assalamualaikum....



Semoga Ramadhan kita kali ini tidak sia²....
Allahu Rabbi...

......ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna
agar dapat kulalui dengan sempurna...


Friday, 27 June 2014

Akhir Syaaban...

Assalamualaikum....

Jumaat Syaaban menjelang Ramadhan...
nak berakhirnya Syaaban ni...
aktiviti macam² kat ofis ni...
bacaan Yassin, doa selamat, tahlil sana sini...
juga tajaan penuhkan perut sebelum Ramadhan...
segala tunggakan aktiviti yang tak sesuai masa Ramadhan...
kena lunaskan sebelum Ramadhan...
sibuknya lahaiiiii....

Belum lagi tuntutan sibuk dengan sample kuihnya...


Kebetulan background kertas tu cocok sekali...
kalendar tahun 2012 sebenarnya.... 
bolehlah untuk tarikan...
setakat ni ramai yang nak crust shell tart tu...
sebabnya nak buat sendiri kuih...
boleh isi inti sendiri suka...
boleh main masak² dengan anak²...
paling sadis adalah harga biskut raya sekarang...
'boleh tahannnnn' kan...
maka kena gigih menguli dan mengetat...
sekurang²nya 2 minggu Ramadhan dah siap...
sebab dorang nak buat lagi kan...
lainlah kalau biskut yang dah siap...
hujung² Ramadhan pun boleh....

Dan semalam....

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
khabar duka dari Utara...
pak saudara pergi meninggalkan kami semua...
semoga rohnya dicucuri rahmat dan diampuni segala dosa...
adat dunia...
yang pergi tetap pergi...
yang tinggal masih ada tanggungjawab...

Mengira hari menjelang Ramadhan...

Wednesday, 25 June 2014

#39 : Kotak Lipat Baju

Assalamualaikum....

Entri kerajinan tolong lipat baju...
gigih cari kotak...
tengok² ada kotak susu dutch lady...
hah boleh sangat...
alter sikit itu ini...
tak susah mana pun...
sebab saiznya dah memang ngam² dengan baju budak...

Tengok video je lah ye...

video



Tuesday, 24 June 2014

Cebisan Kuih Raya

Assalamualaikum....

Saat² genting...
nak bagi merasa sample kuih raya...
ini adalah hasil usahama...
biasalah peniaga kecilan...
selain menambah pitih...
minat juga kena ada...
gigih seal dalam plastik....

workstation konon...padahal atas meja makan je...
Walau penat,letih dan lesu...
apatahlagi dengan keadaan cuaca panas....
puas dapat hasil...
dapat beramal jariah...
bagi makan orang walaupun berbayar...
*yang lebih² tu kita tak pernah cakap, biarlah amal berbicara esok*

Siap sedia mata rabak nanti...
tapi dah nekad kalau boleh taknak 100% rabak....
rugi Ramadhan dipersiakan...
tak gitu...
harap daku istiqomah siapkan tempahan dengan pantas...
Aamiinnnnn.....




Monday, 23 June 2014

Progress Bank Lambat Bayar, Pelanggan Tanggung...

Assalamualaikum....

Rentetan daripada kes ini...
puas mencari maklumat...
asalnya kitorang memang blur nak buat ayat surat tu...
google lah kita...
jumpa kes² lebih kurang sama....
baca sini...
lagi sini...
dan paling teruja kes ini memang SAMA!!
senang cerita kes ni memang dah biasa²...
huhuhuhuhu....

Ok ni sample surat...
tak tahu siapa punya...
dapat daripada google...
Surat Pengurangan Overdue Interest

Lama dah draft entri ni...
sekarang dah setel semua...
dah dapat kunci pun...
cerita tu next entry...

Sekarang nak buat semua macam link  SAMA kat atas tu...

Chaiyukkkkk!!!




Wednesday, 18 June 2014

Bila...Panas...

Assalamualaikum....

Siang, panas...
malam pun panas...
budak tecik ni pun berlaga panasnya balik...
mata amak dah jadi panda ni...
terjaga² je monitor dia...
rasanya mata dia pun sikit hari lagi jadi anak panda...
macam lebam dah...
dia pun tak cukup tidur la jugak...
dikala ahkak ala² nak terlena...
dia pulak gerak mintak air...
bukan sekali, berkali²...
maklumlah cuaca panas...
suhu pun turun tapi kejap je lah....
bila cek badan, panas berapi balik...

Komengaaaaaaa???!!

Usaha ke doktor sudah...
usaha ke Darul Syifa' pun sudah...
jadi usaha tradisional la pulak kot ni...
jadi kena kumpul petua²...
marilah mengoogle....
*selain bertanya ke orang² tua sendiri*

Anyone?
ada petua budak demam panas dikala bulan mengambang malam???
didahului dengan ucapan Terimakasih...

Huwarrghhhh!
amak mengantuk tahap panda dah ni.....



Tuesday, 17 June 2014

Naik Sekolah...

Assalamualaikum....

Oh yeaahhh...
lupa rupanya budak² dah masuk sekolah...
lupa sebab budak kecik tu first day dah tak pergi sekolah...
tiba² je badan panas pulak...
semalam amik half day pantau setakat mana panasnya...
bila tengok tak mudaratkan...
harini pergi sekolah nak oi...
"nanti kawan² pandai sebab pergi sekolah, Muadz tak"
haaa tau punnnnnn....
pandai pulak menjawabnya kan...

Sekarang ni kan musim panas Ya Rabbiii....
*tapi belah Selatan & Pantai Timur ada je hujan siap petir gak*
masuk malam je panas...
berlaga suhu aircond dengan kepanasan bumi...
kadang dah tak rasa apa dah...
berpeluh² macam masuk marathon...
ditambah panas badan anak pulak...
memang sentiasa ingatkan dia minum air masak...
mujur jenis peminum budak ni...
tapi tetap badan panas...
bayangkan yang jenis tak minum air?
owhhh bahayaa...

Ok...
pesanan khidmat masyarakat...
sila minum air banyak ye....
el-nino dah melanda ni...
nampaknya macam isu catuan air pun bakal berlaku lagi...
oh Selangorku!!!

Ujian Ramadhan akan datang...
bertabahlah semua....



Monday, 16 June 2014

Mari BerPizza....

Assalamualaikum....

Pizza...
keinginan anak...
kadang² boleh diturutkan...
kadang² bila dah terkial² poket tengah/hujung bulan...
berbelah bagi juga nak turutkan...
jadi kena fikir cemana nak realisasikan...

Bila pergi pasar malam...
minta juga dia...
ada kat situ jual Pizza Siti...
sekeping besar RM17, dulu RM15...
makan anak beranak kenyang juga...
kalau 'berharta' sikit boleh lah call Domino kan...
tapi kadang² dah nampak benda lain...
pizza dah lupa...
esok² mintak lagi...
jenuh bila terkena pasar malam yang tak jual pizza....

Bila dah hujung minggu ni...
idea pun datang...
yang belum ada base roti...
roti biasa pun boleh...
tapi hat ni kita beli je roti piza/roti kebab tu....

Semua pun bahan² dah ada dalam peti ais...kita buh je laa..
Gambar atas :
Kimball sos spagheti tu untuk sapu base roti...
lepas tu ada baki sambal tumis, pun jadi mangsa base roti...
bagi kaw² pedas untuk kitorang punya la..
anak mana makan pedas, kan...
mayonis...
oregano pun boleh...
guna cheese slices je...

Gambar kiri bawah :
daging kisar tumis dengan bawang blend...
hiris bawang holland...

Gambar kanan bawah :
hiris meatball...
hiris sosej ayam...
cincang salad...
mix vegetable...

Seperti biasa ada assistant...
skill development, jawa kata...
seronok dan satu cara isi masa bersama anak²..
kat sekolah pun ada belajar masak², kan...
hehehehe!!

Pizza versi dia sukati dia la nak buh apa pun...
Ok siap!!


Nah hamekkkk....
lebih kurang je semua rupa...
sampaikan dah tak tahu beza mana yang versi sambal tumis tu..
makanlah sampai muntoh...
ihikssss....

Kalau untuk Bento...
bolehlah cari base pizza yang kecik...
guna roti bun pun boleh...
kita buat diaa kan....

Friday, 13 June 2014

Penantian Gadget Akhirnya...

Assalamualaikum....

Sampainya kotak misteri..
yang dinanti²...
tak ada hati nak tengok dah...
ahahahaha...
disebabkan budak tecik tu beriya suruh bukak...
layankan ajeee....
dengan syarat...
dengan harapan setinggi gunung...
"nanti bolehlah tolong ummi buat kuih ye"
laju je lah dia angguk....

Mesin Manual Kulit Tart
Ini namanya gadget dapur ye puan²....
mungkin bagi sesetengah orang tak memberi kesan pun...
untuk ahkak sangat membantu nak cari rezeki ni...
jual kulit tart dan kadang² isinya sekali orang nak...
cepat sikit siapnya...
kalau tak, bercinto nak menenyeh dalam acuan tat tu...
sampai sakit² pinggang tau...

Ini je yang mampu cuma 2 lubang...
budak tecik tu pun leh la nak menolong...
*motif*
kalau besa sangat boring je kang dia...
belum mampu yang banyak lubang camni...
kira whistlist la tu kot...


Dah guna dah pun benda ni...
cantik tak tapaknya??
kalau tak lebih kurang macam ni la rupanya...


Ok ini link akak tokei yang sama² bertekak dengan kurier haritu...
boleh dapatkan harga best dengan dia...
kalau 2 lubang harga RM350...
kalau 4 lubang harga RM700 tak ada lebih sikit pun...
kan selalu kira kalau dah 4 lubang tu mungkin tekan harga RM750 ke kan...
tak, tak..
dia tokei tau, bukan agen...
kalau agen tu harga dah jadi bukan² tu...
hihi....


Thursday, 12 June 2014

Penantian Gadget III

Assalamualaikum....

Semalam...
barang masih begitu juga...
sungguh panas hati dengan City-Link ni....
kakak tokei siap call, tak dapat...
emel terus...


Pandai kan dalam emel tak bagitahu pukul berapa...
tapi dengan kitorang siap cakap...
akan hantar sebelum pukul 12 tengahari...
tapi bila cek kat sistem sejam sebelum 12 tengahari...
masih tak ada update ...
tengok latest update 11.49 pagi baru keluar barang ko!!


Mak dah hangin...
call la kan tanya....
agaknya memang itu je kot orang sambut...
sama je nadanya...
*orang 'I' memang patut pun cakap belit²*
beriya kata dah keluar hantar...
tahulah dah keluar hantar...
yang geram janji pagi sebelum tengahari...
tengahari baru keluar barang...
tah tu tak tahulah sampai ke tak petang nanti...
memang kena ugut lah...
cakap nak report ke Tribunal...
*main cakap je entah tak ke tak releven, tengah marah kan*
then, letak je la phone...
nak tunggu bertekak memang tak lah...
buat sakit hati je...
tak lama lepas tu dapat sms...

Tengok masa setiap perbualan, bukan masa kat atas kanan tu ye...


Dalam pada ahkak sorang geram...
rupa²nya kakak tokei pun ugut dorang...


Hahaha suka! suka!!
dah pada dedua komplot menyerang tu...
dapat sms daripada pengasuh...


Fuhhhhhhhh....
seminggu nak dapatkan barang ni....
memang tak rekomen kalau nak guna kurier ni...
pengalaman yang.... !%$#@*(&@+|:">

Gadgetnya?
nanti ok....
rasanya entri ni pun dah panjang...
sebab dok kelebek gambo² ni bagi bukti...
feeenaaaaatttttttttttttttt!!
inipun sibuk lagi sms...
suruh isi penerimaan barang kat link dia...
#adaakukisah?




Wednesday, 11 June 2014

#38 : Lipat Baju

Assalamualaikum....

Lipat baju dia je tau ni...

Masa bersemangat lagi...
Boleh tahannnnnn....
Lastly jadi baju gulung daaaaa!!
Gelak geguling kitorang masa ni...
Kena cari kotak la camni kan...
mesti dia suka dan seronok...
*dan kurang kerja maknya nak lipat baju dia yang banyak ituuuuu*
minggu ni cuti kita selongkar kotak ye nak....

#38 : Tanya...

Assalamualaikum....



#wordless #speechless

Tuesday, 10 June 2014

Penantian Gadget II

Assalamualaikum....

Errrkk...
mesti yang baca entri ni ingat dah ada gambar gadget kan...
i'mmmm sorry....

Oitttt....
masih tak sampai barang lagi...
gue tensen dah ni...
dalam sistem masih macam tu...
semalam akak tokei dah follow up...
punnnn takkk sampai barangnya...

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz...
123456789...
dusssshhhhh!!






Monday, 9 June 2014

Redho Rezeki...

Assalamualaikum....

Meh audit diri kita...
mesti ada yang kita terlepas pandang...
dan baru terdetik dihati...



Tarik nafas...
pejam mata...
lepas...
pandang ke langit..
cuba jadikan diri kita sekecil² makhluk...
dan kita dapat rasa siapa diri kita...
sebenarnya...

Allahualam...






Penantian Gadget...

Assalamualaikum....

Tak sabar tunggu gadget² sampai...
harini baru cek status online...
bila tengok sistem...


Patutnya petang Khamis lagi dah sampai..
repeat pagi Jumaat...
pun tak sampai ke tangan...
alkisah guna alamat pengasuh...
sebab sentiasa ada orang...
tengok sebabnya kenapa barang tak sampai...
Person not in or vacation...
yenadey!!
rumah pengasuh tu sentiasa je hiruk pikuk..
dengan suara budak² dan baby lagi..
mana celah pulak kata tak ada orang...
kalau senyap pun selepas tengahari sebab budak² tu tidur...
tengok jam tu 5.59 PM & 9.53 AM...
memang tak lah masa tidur...
ish ish ish....

Sementara nak tunggu tokey gadget tu bertindak...
saje call sendiri customer servicenya...
ko tahu?
boleh main pas² call sampai 3 kali...
pastu terus terputus...
wah hangen makcik...
sudah mengadu je lah kat tokey...
tokey kata dia dah suruh hantar harini...
dan puas maki kurier tu...
pastu lagho sangatkan perjalanannya....
dari Nilai ke Shah Alam (HQ) pusing balik Kajang...

Aaaaaa peninggggggg Citylink ni!!


Gadget apa?
tunggulah sampai semuanya selamat....



Friday, 6 June 2014

Insuranku...

Assalamualaikum....

Lega rasa bila benda berkurun ni dah setel...
daripada zaman anak dara dah menabung dengan insuran ni...
asalnya dengan insuran Mesra - Takaful Nasional (TN)..
*sekarang dah tak wujud*
masa shopping kat Jalan Tar singgah bank...
terjebak pulak kat Maybank masuk insuran lagi..
insuran Premiere Value pulak...
maklumlah komitmen masa tu tak banyak macam sekarang...
layankan je sebab hidup sorang² *kononnya* kat kotaraya...
tak lama lepas tu Etiqa pulak ambik alih insuran TN ni...
agen lelaki kawan belajar sesama...
tapi yelah bila dah lama sangat agen MIA tah mana²...
nanti kalau apa² hal kan dah susah...
*ni jenis agen dapat komisyen terus senyap je la ni*
memang rasa gundah gulana dengan insuran ni...
orang kata tanpa info yang betul...
pulak tu tengok orang lain masing² ada kad sendiri...
yang kita ni zaman kuno sekeping kad pun tak ada...
sok² jadi pape menggagau la nak tunjuk bukti serta merta gitu....

Sekarang....
dah masuk insuran yang baru....
agen? harapnya tak MIA...
kalau MIA boleh datang kampung terus terjah pagar....
ahahahahhaha!!
yang penting info selalu dapat....
lebih lagi info keuntungan unit trust yang boleh terus sujud syukur...
unit trust pun kitorang invest...
tapi yang ni tak ada kad meh..
takleh tunjuk kad, penyata bertimbun adalah....

Ok sebelum masuk cap insuran baru ni...
ahkak stop dua² insuran kat atas tu...
yang agen suam² nak mintak kaki tu...
pergi la Etiqa Bangsar tu kan uruskan semua...
dapatlah semula cash value yang selama ni kita simpan...


Ok yang insuran baru ni...
Pruflexi Med & PruBSN Ummah...
Pruflexi Med ganti yang TN tu...
Premiere Value tu patutnya tak amik pun tak apa lebih kurang je...
*namapun terjebak kan*
sebab TN tu pun cover je penyakit kritikal...
tu ingat amik 1 je sudahlah dengan Pruflexi Med ni...

PruBSN Ummah ni pulak macam baru terfikir...
dan tak salah selagi komitmen tak lari...
Tabung Haji pun menyimpan jugak..
kalau selama ni terus semua ke TH...
sekarang bahagi dua lah...
separuh TH, separuh PruBSN Ummah...
plus dengan PruBSN Ummah ni dapat duit poket kalau kita kat sana...
harapnya cepatlah impian tercapai....

Takaful Health PruBSN Muadz tu...
agen lain dan lelaki juga...
sekarang ni mintak nak tukar agen sekarang...
nanti senang semua satu agen je...
kan kan kan....

Sebenarnya...
nak tambah insuran boleh, tapi semua kena ada perancangan...
asal jangan ada pertambahan komitmen....
kalau tak jenuh bercatu perbelanjaan isi rumah nanti...

Agen ahkak....
Unit Trust Public Mutual boleh...
Insuran boleh...
pasti Shariah Compliance...
boleh ngorat dia....
Mimie 0134655295, 0195525448...
set appointment dan dia boleh terangkan...
dengar dulu dan tiada paksaan....

Psssttt...
Mimie, 10% ok?...
kahkahkah!!



Thursday, 5 June 2014

Tengoklah Sendiri...

Assalamualaikum....

Korang teka...



Kereta kancil tu sedang berjalan atau berhenti??

\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/

BERHENTI PARKING!!!

Pemandunya lelaki...
*ahkak parking juga masih ada dalam kereta masa kejadian ni, cuma masa amik pict ni dah keluar la kan*
terus je sampai setepek berhenti kat situ...
tak ada dah nak betul²kan parking...
keluar kereta terus bangga jalan ke komuter...
mentang² kereta kecik...
tapi agak melampau lah kan...
macam parking  tengah jalan dowhh...
yang kita ni beriya betul²kan kereta himpit tepi...
hatta side mirror pun kepak risau kena sambar lori....
selfish kan!
ohh bersangka baik...
kat rumah dia ada lagi 5 bijik kereta...
tu tak kisah kalau kancil ni kemek cam tin milo kena seret lori simen....

Sebenarnya....
masalah parking kritikal melampau kat sini...
terpaksa parking kat tepi jalan....
nampak dalam gambar macam ok² je kan...
tu kalau masa balik dah siap bersusun dah tepi jalan...
ada yang menyelinap bawah pokok hat seberang jalan sana...
sebelahnya adalah longkang besar...
terer tak terer je lah siapa yang parking situ...
'surat cinta' dah macam tak ada makna dah...
susun je lah...

Orang macam jantan kat atas ni lah...
yang buat orang marah...
dahlah menumpang parking jalanan...
tapi selfish, ego hah kau ambik la semua...
bila orang dah marah² cepat je lah sampai ke perbandaran..
perbandaran pun sedap je lah tenyeh 'surat cinta'...
memang parking tepi jalan himpit tu pun salah...
menghalang lalulintas, jalan dah lah kiri kanan je kan...
perbandaran pun satu...
tengoklah persekitaran...
fasiliti tak ada...
yang dia sedappppp je tenyeh 'surat cinta'...
nak suruh orang parking atas bumbung stesen komuter ke apa?....


Wednesday, 4 June 2014

Rempeyek Berhantu...

Assalamualaikum....

Sya'ban baru...
otak meniaga semua dah merepek pasang strategi...
*termasuk ahkak*
walaupun kene lahar...
"eleh puasa belum dah sibuk kuih raya"
"puasa dah ganti belum"
lagi dan lagi...
part puasa tu sendiri punya dosa-pahala la...
bukannya Sya'ban dah tak boleh puasa ganti pun...
*yang lebih baik ganti awal, itu je*

Masa macam nilah kena pasang strategi...
nanti dah masuk Ramadhan rileks...
tumpu amal ibadat...
RAMADHAN kot....
entah tahun depan jumpa lagi ke tidak....

Silap kalau kata bulan puasa nanti baru nak sujud depan oven...
baru nak itu, baru nak ini....
macam tu jugalah segala peruntukan untuk raya...
tang baju rayanya...
tang baju sofanya...
tang langsirnya...
tang kuih rayanya...
tang kerepek rayanya...
tang kudapan rayanya....

Ok melalut pulak...
nak kabo je...
order rempeyek raya kali ni...
memang meletop!


Maklumlah tahun lepas kontroversi...
kali ni bagi la sample sebotol...
part sample ni memang isu *kat memana pun*
biasalah nama pun sample mestilah terhad...
bende sedap memang cepat la habis...
yang tak berapa sedapnya...
yang ulang-alik tu TAK order pun...
yang potential buyer pulak tak dapat merasa...
sebab habis dah dikerjakan oleh mereka yang ulang-alik tu...

Korang jangan wat camtu eh...
nama pun sample untuk rasa...
*sekeping dua*
bukannya banyak berbotol² bolehlah nak ulang-alik rasa...
ingat²lah orang belakang sama nak merasa jugak...
common sense...
kita mudahkan orang, nanti Allah mudahkan kita juga...
gituuuu....



Tuesday, 3 June 2014

Jem Nenas...

Assalamualaikum....

Gigih tak gigih...
walaupun hanya 6 biji...
tetapi sangat tough nak mengerjakannya...
kalau tak calar jari dengan tapak tangan...
memang tak sah...

Tak tahu...
tiba² keinginan untuk kerjakan sendiri benda ni...
selalu memang beli siap...
paling tidak pun tempah kat orang...
dulu masa mak kuat lagi...
mak jugalah yang realisasi keinginan anaknya ni...
walaupun hanya 3 biji nenas....

Bila dah kerjakan sendiri...
baru tahu....
prosesnya memang penat....
lebih lagi cuaca panas macam ni...
peluh boleh tadah kat baldi...
disamping assistant yang banyak menyibuk....
mengganggu kosentrasi...ahaks!
*itu ahkak la orang lain dah expert sap² soi je la kot*
memanglah tak buat direct...
buat ada je berhenti...
task rumah kena kerjakan juga...

Kupas kulit nenas...
kupas tebal sayang isi...
kupas nipis mata nenas confirm terjojol...
kena buang mata nenas pulak...
mula² parut nenas tu...
tak sampai suku biji surrender...
capai pengisar...
zreeettt zzzzeessss sreettttttttt....
campak dalam kuali...
masa ni memang senang...
kisar, campak, kisar, campak dalam kuali...
tambah gula, pewarna, esen vanilla...
*tapi ahkak suka letak esen ros, mangiiii uols*
dan...

"jangan disangka air yang tenang tak ada buaya"
oiii itu kulit kayu manis lah!!
Proses yang penat adalah menunggu...
tunggu, kacau, tunggu, kacau lagi...
sampai mengering dan likat...
makan jam juga...
api kene kecik, nak merasa hangus silalah besarkan api ya....
masa ni lah sambil masak, sambil² semua...
sambil tertidur pun ada...
*dah namanya berehat sekejap kat sofa memang confirm la lentuk*
tiba² je bau kuat...
mujur tak hangit uols!!!
terima kasih kuali stainless steel imported from germany...
(katanyalah)..



Bila dah siap letak dalam bekas semua...
"eh aku nak buat apa dengan jem banyak gini?"
boleh??
memang niat nak buat biskut...
tapi tak adalah sampai berpuluh bekas pun...
tanda² suruh berniaga biskut raya kot?...

Jadi,
fikirkanlah orang yang buat biskut homemade tu...
tanpa mesin cuma kudrat...
lebih lagi yang usia dah paras mak² kita...
mencari sesuap biskut nasi untuk membantu sara keluarga...
isunya part harga kan...
lelagi zaman semua barang naik ni...
nak sedap dan murah mana ada...
ada murah tapi rupa dan rasa sama...
dalam dunia ni tak semua yang kita nak kita boleh dapat, kan?
*kalau jawapannya "Aku dapat je apa aku nak"...itu adalah dugaan kau dalam bentuk nikmat nak duga kau syukur ke tak*
apalah sangat jumlah yang dibelanjakan...
benda beli tinggal masuk kat mulut dan kita nikmatinya...
sedap! *sambil jilat² bibir*
sesuai jumlah dengan rasanya kan....
InshaAllah....
bukan senang tau nak membahagiakan kehidupan orang lain...
*tetiba*



Monday, 2 June 2014

Melawat Muzium Telekom...

Assalamualaikum....

Aktiviti cuti sekolah...
melawat Muzium Telekom...
boleh tahu sejarah seawal Alexandar Graham Bell....
segala macam bentuk telefon dahulu kala....
sehinggalah kita dapat guna handphone canggih sekarang ni...
dan juga pelbagai aktiviti menarik...



Tak tahu nak isi masa lagi...
bawaklah anak² ke sini noooo.....




-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...