Friday, 29 August 2014

Notis sudah Mariiiii....

Assalamualaikum & Hai....

Balik kerja semalam...
intai postbox...
sekeping surat nama apak...
macam lain je tengok...
memang lain punnnn....
sebab notis tuntutan=surat mintak hutang...
adoiyai...bank mintak hutang ko...
pening sekejap...
puas fikir untuk apa????!!

Pitam oi tengok amaun tu!!
Yalah bayar setiap bulan tak pernah missed tau...
*cuma missed makan sedap² je sekarang maklumlah ikat perot katanya heheh!..syukurlah dapat makan telo pon, mahal gak sebiji telo tu kan*
pagi tadi dengan semangat  waja call bank tu...
lahai tak marah pun nak penjelasan je...
kena tenang² kalau tak kena sembur hehehe...

PungPang2x!...
katanya bulan 6 tak bayar...
lepas tu siap cakap "kejap ye puan, macam pelik amaun ni"
hahahaha ko pelik, kitorang lagi la pelik...
mana datang wei outstanding 2 ribu (dalam sistem) tu...
yang double pelik kat surat 3 ribu lebih oi...
memang triple pelik ah....

PungPang2x!...
dia bagitahu kadar bayaran bulanan dah naik...
"kenapa tak inform? tak ada surat pun"
macam dah geram kat sini...
"ada kami ada buat surat, mungkin atas faktor lain macam masalah surat lambat atau pos ke apa ke taktahulah kan"
grrrrrr.....nak menang juga ko kan...

PungPang2x!...
dia kata ada masalah dengan sistem...
sebab baru ni dorang ada buat sistem baru...
"kami tak sangka pulak dengan sistem baru ni banyak masalah, ramai juga dah komplen dapat amaun yang entahapa² tah"
"tauuuuuu pun" selamba je ahkak fire ahak hak hak!!
lastly,
dia suruh emel surat notis tu...
untuk forward ke IT department...
dia kata memang ada mistake dengan amaun tu...

Walaweiii bank kot....
sistem pe bagai dah sinonim..
kenalah buat betul²...
'cheapsale' sangat buat sistem kot....
kose dah ahkak nak membebel...
dapat notis lagi pasni...
siappppplah.....

Ni yang berkira² nak tukar bank ni...
letssssssssss!!!!



Nota Kaki:
Perkongsian berkenaan BLR & BFR oleh Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

Thursday, 28 August 2014

#41 : Koyak & Panas

Assalamualaikum & Hai....

Kali kedua koyak betul² kat kelengkang...
haritu dah jahit..
dia kata cikgu gelakkan nampak koyak tu...
dia pulak masa tu jatuh terbongkang masa main...
tahu..
maksudnya tak adalah terbongkang tu teruk...
biasalah budak main lari² terjatuh...
mesti masa tu siap gelak² semua..
lagi pulak tengok seluar koyak...


Pagi tadi masa iron seluar...
nampak koyak lagi...
aduhhh...
malam ni kenalah jahit balik...
sempat ke tak ni sampai hujung tahun....
kalau dah cenggini gaya koyaknya....
baju pun asyiklah terkena air karat...
isk isk isk!

"Kenapa koyak lagi ni Muadz?"
"Sebab panas"
Hohhhh???!! panas??
"Yelah sebab panas lah seluar tu koyak"
ke ko nak salahkan mak ko seterika panas sampai seluar ni koyak???

Grrrrrrrr......
confident je kan jawab...
sekali imbas tak relevan pun jawapannya...

T_T

Wednesday, 27 August 2014

Majlis Hari Raya Muadz...

Assalamualaikum & Hai....

Selamat tinggal Syawal...

Baru teringat tak share lagi majlis ni...
seperti biasa ihsan cikgunya snap gambar dan video ni...



Tak tahu pun ada majlis Khatam Al-Quran sekali...
dalam surat majlis Hari Raya je...
mungkin untuk budak² dah besar kot tu...
disekalikan majlisnya...
kali ni giliran Muadz kena bawa buah-buahan pulak...
sebelum ni majlis kena bawa keropok/kerepek...
mungkin majlis selepas ni kena bawa kuih-muih pulak...
disebabkan tembikai je buah yang senang dan tahan...
maka potong dadu siap² letak dalam bekas...
senang bebudak nak makan nanti...

Ahmad Jubah duk depan sekali hehehe
Layankan je lah video cikgu amik ni...

video

Gambar kurang memuaskan..
katanya kalau send kat WhatsApp gambar tak cantik...
nanti nak mintak dia send kat emel...
bolehlah daripada tak ada langsung kannn....



Tuesday, 26 August 2014

Semalam yang Kebetulan...

Assalamualaikum & Hai....

Semalam sambung cuti...
MC sebenarnya...
wabak ceri-beri kami berdua...
*sebab makan kat luar*
mujur tak kena kat anak...
walaupun hanya ceri-beri lite je..
haruslah mintak cuti daripada doktor gak...
dahlah ahkak ni naik komuter...
sejuk pagi asyik 'rasa' je perut tu...
terkucil disamping bauan nanti, cemana?
tak senonoh tau!
tapi yang MC ahkak je lah...
apak tu baru balik kerja pagi jadi fikir nak tidur je lah..
lagipun tahap lite je kan...

Jadi...
seharian cuti dibagi doktor tu...
dimanfaatkan lagi bersama anak..
siap kutip anak² Mama balik sekolah..
kebetulan balik dari klinik dah hampir waktu habis dia sekolah...
terus call Mama bagitahu nak ambik bebudak tu...
seronok sangat dia tengok amak dia ambik...
siap panggil kawan² yang selalu dengan Mama...
kira punya kira 7 orang semua termasuk dia...
penuhlah belakang kereta tu dengan budak² cekenit...
sampaikan dia kata...
"esok Ummi amik sekolah lagi tak?"
haihhhh meruntun jiwa...
kalaulah....

Dan kebetulan lagi...
sampai rumah ambik bebudak tu...
orang Asterok datang sebab kitorang dah 2 hari bergelap...
sepanjang 2 hari tu layan CD je lah...
walaupun katanya hari Sabtu memang seluruh Malaysia Asterok black out kan...
problem kitorang sebelum tu lagi...
bukak je nampak gelap...
cek bil masih aktif...
ishhhh...buat sakit hati je...
cek sana cek sini...
tah lah apa dia cek..
ahkak tak amik kisah pun apak ada melayan...
masak lagi best...huhu!!

Nanti bulan depan habis kontrak setahun tu...
tahulah kitorang nak buat apa dengan Asterok ni...
dah lama menahan ni...
yang tu dah jadi nanti kita cerita lagi..

Eh macam banyak kebetulan pulak kan...
Allah kan perancang...
kalau tak makan kat luar tak adalah kena ceri-beri...
dan tak adalah dapat melayan anak camtu...
dan kalau jadi sebaliknya...
bekerjalah kita semalam tu kannn...

Oh ok pasal semalam...
memang macam semangat je duduk rumah...
aman kepala ni tak fikir pasal hal kat ofis...
*walaupun nampak 4 kali nombor ofis naik harharhar*
kalaulah kan....
yelah duduk kat bandar besar ni...
kena saling melengkapi...
kalau seorang je yang kerja dengan pendapatan sederhana...
macam harini hah...
dapat gaji dah...
klik sini, klik sana...
baki? Allahurabbi...
hanya Dia yang Maha Mengetahui...
hihihihi...

Jadi usahalah sedaya upaya...
dengan side income...
hah tulah pasal ni adakalanya...
orang berfikiran lain...
mengata kita pulak dah punya segalanya...
"ko bolehlah niaga mesti banyak masyuk"
kalau orang camni ahkak memang banned je...
ahkak nak menjual dengan ikhlas...
dan ahkak pun perlukan customer yang ikhlas nak membeli...
*barakah juga perlu, bukan setakat dapat duit je*
bukan banyak perli daripada membeli...
bukan banyak mendesak daripada memahami...
gitewww...

Faham ke idok....
eh rasanya macam dah keluar tajuk je..
ahahahhah!





Friday, 22 August 2014

Kepulangan Yang Dinanti-MH17

Salam Syawal....


22 Ogos bersamaan 26 Syawal...
melakar sejarah Malaysia diatas tragedi MH17...
#MalaysiaBerkabung

Walau bukan sesiapa diantara mangsa...
sebagai saudara seIslam dan sejagat...
sedih dan simpati...
sebak dan hiba...
sebabnya yang penuh tragedi...
tanpa diduga...
kesemuanya hilang sekelip mata...

Walau yang tiba hanya jasad tanpa roh...
mereka...
"Kepulangan Yang Dinanti"

Al-Fatihah...
mereka beruntung...
sentiasa diiringi doa...
berpuluh...beratus dan berjuta...
hanya doa...
mengiringi ke persemadian abadi...



Wednesday, 20 August 2014

Sangat Selesa dengan Cami Shaper...

Salam/Hi....

=============================
UPDATE :
=============================
Link lain berkaitan Genie Bra - Sekotak 3 helai...
-- >  Jual Genie Bra
-- >  Genie Bra Magic

Sila nyatakan PATEN & SAIZ...
1 box - kos pos RM6...
2-5 box - kos pos RM8..
6 box ke atas - ahkak belanja kos pos....
Penting : Alamat penghantaran yang SAMA je ye

WhatsApp/SMS : 0176014541
=============================


Ini nak cerita sikit...
trend sekarang kan...
orang pakai jubah, dress labuh atau ala² baju fishtail...
kalau ikut material kain...
semuanya pun jenis lembut...
lebih lagi kalau jenis  lycra...
tapi ikutkan lycra pun ada macam² gred kan...
kena pandai memilih kain ye kawan²....
jangan nampak sangat segala permukaan badan tersembul depan belakang...
*berfesyen² jugek, tapi ingat syariat jugak yek*
ermm...kadang pakai baju moden kain chiffon pun sama...
memang penyelesaiannya orang akan pakai korset kan...
tak berapa selesa sebab selalunya korset ni banyak tulang...
sempuuuutttt je menahan badan terkepit...
betul tak?

Semenjak ada beberapa koleksi jubah dan ala² baju fishtail ni...
semakin selesa kalau pakai dengan Cami Shaper...


Kainnya tebal dan tentunya serap peluh...
for 1st time memang rasa macam tak pakai bra je...
tapi lama² dan biasa pakai rasa selesa sangat...
dan bila fikir tak ada dah risau kalau setiap pergerakan tu terbatas...
contohnya:
- terselit/terpusing tali bra ke...
- daripada jauh dah nampak bekas tali bra...
- rasa bonjolan lemak kat tepi payudara, perut dan pinggang


Tengok contoh kat atas eh...
cover kat bahagian mana...
yang selalunya memang lemak bertambun...ihikss!!
haruslah guna gambar dorang ni...
takkan ahkak nak bergambar dengan pakai jubah plak...tak sesuwai ok!!


Gambar tu selain nak tunjuk ada 3 warna Putih, Hitam & Nude..
nak tunjukkan paras Cami Shaper ni sampai mana...
oh yelah model tu kurus boleh cover perut dan kebawah...
YESSS!!! memang boleh tarik sampai ke bawah ye...
sekurang²nya melepasi separuh punggung kita...
ianya streching dan melekap...
jadi tak bergulung² bila kita duduk dan bangun...
ahkak dah pakai ahkak tahulah...
macamlah ahkak ni kurus sangat, kennnn :p

Ok ini saiznya...
siapa dah biasa dengan Genie Bra boleh guna saiz yang sama...


Harga sebelum ni RM35 dik...
sekarang RM30 - sekotak sehelai *tak masuk pos yek*
nak campur order dengan Genie Bra pun boleh...
sekali pos gitu...
jimat, jimat, jimat...

Link lain berkaitan Genie Bra - Sekotak 3 helai...
-- >  Jual Genie Bra
-- >  Genie Bra Magic

Sila nyatakan PATEN & SAIZ...
1 box - kos pos RM6...
2-5 box - kos pos RM8..
6 box ke atas - ahkak belanja kos pos....
Penting : Alamat penghantaran yang SAMA je ye

WhatsApp/SMS : 0176014541


Tuesday, 19 August 2014

Ambil Kunci...

Assalamualaikum....

Cerita pasal rumah pulak...
kejadian ni sebelum puasa lagi...
berhabuk kat draft...

Akhirnya terjawab....
rumah yang mana...
ingat rumah yang ini...
memang betul rumah yang itu...
doranglah silap letak nombor...
buat keliru je....
sebab berbeza tanah tepinya tu...
takkan bayar hat murah dapat hat luas kot kan....

Ke maintenance office...
inilah yang dapat masa lepas bayar segala mak nenek interest...
*berpeloh nak bayo*


Dapat...
segala mak nenek kunci...
segala dokumen pasal defect rumah...
tuh hat hitam tu TNB punya untuk elektrik...
*tah apa nama tah, tak ada benda tu bergelap je lah rumah*
Kad Touch & Go tapi kosong je lah...
keychain...
air pun dah ada...
kira puas hatilah pasal semua tu...
tak adalah kes api ke air masuk lambat semua...
jadi nak kene periksa defect rumah je lah sekarang ni...

Bila dah mula puasa memang malas lah nak kerjakan rumah ni..
lepas raya lah baru jenguk rumah....
tempoh nak buat check defect ni dalam masa 6 bulan je kot...
nanti next entry cerita pasal defect pulak ye...

Nota Kaki:
*Ambik kunci 20 Jun 2014, refer dokumen/surat defect...


Monday, 18 August 2014

Cerita Raya! Part 2 - Ahmad Jubah

Salam Syawal....


Baik budak ni...
tak tanya pun pasal baju raya dia..
mungkin sebab dia dah tahu yang tak balik raya..
tapi takkanlah kan sebab tak balik kampung..
nak abaikan keseronokan budak²...
makpak ni takpelah dah puas ada baju raya...huehuehue!

Semua pun last minute...
masa tahu cuti apak approved terus semua pun rasa macam tak cukup kakitangan...
dengan baju tak berpacking...
dengan tempahan orang berbaki lagi...
dengan fikir nak habiskan bahan² mentah...
dalam pada tu berfikir pasal baju raya budak kecik ni...
masa ke PKNS Bangi tu lepas ahkak balik kerja...
memang blur main terjah je...
disebabkan tak bertema...
serah je lah kat dia nak warna apa baju raya dia...
suruh je dia pilih....
mula² kuning...
lepas tu hijau...
tengok material kain semua...
dan biasalah ada juga tak ada saiz, maklumlah dah lambat kan...

Tapi punnnn budak ni...
macam ye tak ye je nak baju raya...
tak excited pun hah...
lagi sedap lari² sorok kat baju semua...
nak suruh cuba baju pun susah...
kitorang pun keliling dulu lah ambik mood...
ternampak area jubah²...
asalnya telek jubah dewasa...
sekali ternampak jubah budak...
nampak kelabu..cantik!
tapi tak ada saiz dah...
tarik hitam belek²...
tiba² dengar suara...
"nak jubah!"
*kalau daripada awal lagi bagitahu nak jubah kan senang nak oi*

Ok setel masalah...
maka bejubah hitam la anakanda kami...

Muka nakaiii!!

Ahmad Jubah!!


Friday, 15 August 2014

#40 : Kedekut

Salam Syawal....

Pagi tadi...
ada budak tu membotol sambil tergolek atas sofa...
tengok TV slot Ustaz Kazim uols...
melangkah je keluar daripada pintu tandas...

"Ummiii...dengar tu...jangan kedekut"
Aik...tetiba pulak....
"Ummii kedekut ke?"
"Bukannnnn....Muadz cakap je...ustat kata kita jangan kedekut"
"Lagi ustaz cakap apa?"
"Ustat kata...jangan kedekut dengan isteri, suami, ibubapa, adik beradik...."
*tolonglah baca intonasi Muadz tu sebagai anak berumur 5 tahun ye*

"Kedekut tu apa?"
"Kedekut paitttttt!!"

Hahahahahaha!!
manalah ko belajar ni nak siap ada 'pait'....

Ahkak terkesima...
sangat mendalam maknanya....

Thursday, 14 August 2014

Syafakillah Ayue...

Salam Syawal....

Tak tahulah...
ANGIN taufan mana melanda...
dah 2 hari...
gastrik bukan...
angin kus² pun bukan...
natijahnya telan semua ubat ni...
ubat Angin...
ubat Sakit Perut...
ubat Kuatkan Usus...
errkkk!!



Sekarang ni...
rasa macam nak sambung MC plak...


Friday, 8 August 2014

Cerita Raya!Raya!Raya! Part 1

Salam Syawal....

Huiiiii....
hari Jumaat semua pakat cerita pasal raya eh...
ahkak nak selit jugak tapi tak delah semeriah gambar cam korang...
boleh tak? boleh tak?

Gambar ni lupalah malam raya atau malam kedua...
tapi maaflah ya gambar tak cantik...
cuma nak tunjuk je bulan sabit tu ha...

Alamak! macam ada entiti pulak atas bumbung ke langit tu hehehe
Nampak tak? nampak tak? walaupun tak nampak sangat bulan sabitnya...bolehlah kan..
Subhanallah! cantik terang benderang bulan sabit tu...
tapi tulah tak ada kamera power cenggitu lah rupanya...


Macam biasa menu pagi raya kat Utara...
ketupat palas, rendang daging, lemang, ayam masak ros....
ahkak tambah masak lodeh yang dipadankan dengan nasi himpit...
disebabkan orang sana ada yang tak reti makan nasi himpit dengan masak lodeh...
maka tambah satu lagi menu iaitu kuah kacang....
tetiba ada versi Johor pulak eh kat situ....
*sebenarnya lebih kepada tekak anak, pulut manalah budak kecik tu makan*

Sebahagian je menu..tengok ketupat palas tu macam² versi ada....
Telur rebus? haaa jadi feel Lontong la jugak kan...
Ketupat palas tu hat besar tu ahkak yang bawak...
kan asalnya tak dapat balik raya...
jadi order je lah kat sini...
sekali dapat setepek besar tapak tangan...
pehhhhh!! jenuh nak habiskan sebiji tu...
pulak tu order 50 biji ko!!
hahaha bunyi macam nak balas dendan pasal tak balik raya...
tapi yelah takan nak order tu 10 biji cam tak baloi je...
bila dah 50 biji tu dapatlah 5 bahagian...
boleh bagi ke jiran, handai taulan malah sampai ke Johor pun ha...
abang ahkak bawak balik masa dia datang berbuka haritu...
dapatlah dorang merasa....

Ok dah tepek je lah gambar raya...

Apak dengan Amak muka sendu apehal?
Black itu menawan...
baju baru cuma jubah si kecik tu je lah...
jalan² terpandang jubah kiut ni ha...
rembat je lah...
kami ni baju lama je..
tapi jadi lah juga warna tema gak kan...

Bertiga dengan Mak Tok & Tok Abah
Tak sempat nak ambik gambar reramai...
baru setting timer orang dah datang beraya....
ini je lah keluarga kecik kami...

Thursday, 7 August 2014

Puasa Sunat Syawal dan Qada' Ramadhan...

Salam Syawal....

Isu puasa selepas Syawal ni...
orang perempuan la kan...
dengan ABC tiap² bulan...
*ABC=Allah Bagi Cuti*
nak rebut pahala puasa sunat 6 lagi..
kalau nak puasa Qada' dulu...
kadang tak sempat nak puasa sunat 6 sebab ABC....
bila nak utamakan puasa sunat Syawal...
ada kata kena utamakan yang Qada' dulu...
macam² keluar fatwa dan pendapat...
mana yang lebih afdhal buat dulu...
Pendapat pertama: Boleh mendahulukan puasa sunat Syawal, berdasarkan hadis Aishah RA yang menyatakan bahawa:
( كَانَ يَكُونُ عَلَيَّ الصَّوْمُ مِنْ رَمَضَانَ ، فَمَا أَسْتَطِيعُ أَنْ أَقْضِيَ إلَّا فِي شَعْبَانَ. قال يحيى:الشغل من النبي أو بالنبي )
Maksudnya: “Aku berpuasa di bulan Ramadan dan aku tidak mengqadha kecuali dalam bulan Syaaban”. Kerana sibuk melayani Rasulullah SAW.” (HR Bukhari:1950, penjelasan “kerana sibuk melayani Rasulullah SAW” ialah penjelasan salah seorang perawi hadis yang bernama Yahya bin Said.)
Para ulama yang mengemukakan pendapat pertama berhujah bahawa sudah tentu isteri Rasulullah SAW iaitu Aishah RA tidak meninggalkan puasa sunat enam Syawal. Tindakannya yang mengqadhakan puasa Ramadan pada bulan Syaaban menunjukkan bahawa adalah dibolehkan untuk berpuasa sunat Syawal meskipun seseorang itu belum mengqadhakan puasa Ramadan.
Pendapat kedua: Tidak boleh mendahulukannya, berdasarkan hadis yang menyatakan kelebihan puasa sunat Syawal tadi. Rasulullah SAW mensyaratkan puasa Ramadan terlebih dahulu sebelum mengiringinya dengan puasa enam Syawal bagi mendapatkan ganjaran pahala yang dijanjikan.
“Jika seseorang tertinggal beberapa hari dalam Ramadan, dia harus berpuasa terlebih dahulu, lalu baru boleh melanjutkannya dengan enam hari puasa Syawal, kerana dia tidak boleh melanjutkan puasa Ramadan dengan enam hari puasa Syawal, kecuali dia telah menyempurnakan Ramadannya terlebih dahulu.” [Fataawa Al-Lajnah Ad-Daa'imah lil Buhuuth wal Ifta', 10/392]
Sekiranya diteliti dan dihalusi, maka pendapat kedua adalah lebih rajih (kuat) kerana ia bertepatan dengan dalil puasa sunat Syawal itu sendiri. Selain itu, membayar hutang yang wajib hendaklah didahulukan daripada memberi sedekah yang sunat.
Namun, sekiranya seorang itu tidak berkesempatan kerana keuzuran untuk melakukan qadha kemudian berpuasa enam, tetapi dia berkeyakinan bahawa akan sempat mengqadhakannya sebelum Ramadan tahun berikutnya, maka pendapat yang pertama tadi boleh diterima, berdasarkan apa yang dilakukan oleh Aishah RA.
Artikel penuh DISINI...

Baiklah....
ada diantara kaum hawa ni...
memang rajin berpuasa...
puasa sunat Isnin dan khamis...
puasa hari putih pun tibai sekali...
kalau mengikut hadis Aishah RA..
puasa 6 dulu dan yakin boleh sambung puasa Qada...
6 hari + 7 hari (tempoh kebiasaan perempuan ABC)...
dah 13 hari dan bagi mereka yang rajin puasa ni...
Insya'Allah tak ada masalah...
kalau yang kurang biasa, ABC dalam Ramadhan pun dah mengeluh...
"teruklah nak ganti ni nanti"
kalau dah macam ni memang option 2 in 1 digunapakai la kan....
gabungan puasa sunat dan Qada'...
bila dah bergabung ni pahala yang dapat pun berbahagilah juga kan....
maklumlah iman dikala bukan Ramadhan ni...
sentiasa goyah dengan makanan....
ditambah lagi dengan jamuan rayanya...
bukan takat hujung minggu....
diofis setiap unit pun buat...
belum lagi hari² kat meja pantry terhidang segala kuih raya...
hehehe......

"Tanya Iman, jangan tanya Aiman"

Kalau setiap bulan kita ada reward diri..
baju baru...
skirt baru...
tudung baru...
selipar baru..
makan sedap dan special...
*antara contoh² sahaja*
sekarang ni adalah masa untuk reward rohani kita...
yang setahun sekali kot...
takkan setiap tahun sama je...
kalau kerja kita kejar KPI...
amalan pun patut kita kena kejar KPI juga kan...

Jadi elok perlahan² meningkatkan iman kita...
kalau selama ni asyik bergabung 2 in 1 je...
boleh usahakan puasa seperti hadis Aishah RA...
tapi bila dah buat seperti hadis Aishah RA ni..
pendapat ahkak kenalah habiskan semua sunat dan Qada' one shot....
manalah tau umur tak panjang dah berhutang puasa pulak...
ada berani?

Ikutkan macam² pendapat ulamak keluar ni...
ikutlah mana yang boleh diterimapakai...
semua tu pun untuk kita buat panduan...
anda buat, anda dapat...
anda buat lebih, hasilnya dapat lebih...
haaa begituuuu....



Nota Kaki:
Gambar raya esok je lah yeeee...


Tuesday, 5 August 2014

Oven Raya daripada Lazada...

Salam Aidilfitri....

Ini cerita terperap dalam draft...
cerita sebelum Ramadhan lagi...
kalau siapa yang tahu tu...
sebelum ni guna oven kecik je..
jadi bila ahkak meniaga kuih/biskut/kek ni..
aje member tu kata ahkak gigih me'nguih' dengan oven kecik...
gigih sangatttttt kan boleh pitam guna oven kecik...

Tahukan Lazada...
orang lain lama dah tahu dan dah guna pun...
kita baru hegeh nak beli dengan Lazada...
kira ni gadget raya la gamaknya...
disebabkan melilau merata ke kedai elektrik...
recce harga semua dan spesifikasi...
semua terlebih budget...
harga memang juling mata punya...

Nafsu memanglah nak yang besar...
sekali bakar dua biji kek leh masuk...
sekali bakar biskut berebut² biji sekaligus masak...
jimat masa dan elektrik kan...

Bila godek² Lazada...
jumpa yang berkenan...
pulak tu member pun pakai oven yang sama...
tapi dia beli kat kedai...
harga pulak lagi murah kat Lazada...
maka setelah perah otak 3-4 hari...
fikirkan berbaloikah pulangannya nanti...
kita pejam mata je klik-klik-klik....
dalam masa klik-klik-klik tu...
ambik option COD...
*masih kurang percaya la tu*
barang sampai depan pintu..
baru kita hulur duitnya...
takut dah bayar barang lagi sebulan sampai..
atau tak sampai²...
pitam!!

Taraaaaa!!

Hesstar 70L Electric Oven HEO-770S Metallic


Lazada
Ini antara gambar yang dah guna oven ni hah...

Kalau bakar 2 layer lagi cepat...practice make perfect...
termasuk bakar biskut raya yang lain²...
Buat puding roti...best je tengok membukit...tapi dah sejuk jatuh balik hahaha
Ini namanya reward diri sendiri...
sebab awalnya kan tak balik raya...
kononnyalah kan...
feeling malam raya sambil bakar kuih....
tetiba jadi balik raya...
kira double reward la kan...
yipiiiiiii!!!!

Friday, 1 August 2014

Syawal Yang Dinanti...

Salam Aidilfitri....

Raya kelima sudah...
Jumaat pertama dibulan Syawal...
ku tercongok diofis sekarang ni...
dan apak pun dah mula kerja...
ahkak pun kerjalah juga...
maklumlah cuti dah tinggal tak seberapa...
oleh itu, angkut jugalah si Muadz ni...
dah besar kan...
harap behave sampai ke petang...

Lama tak naik tren....
Blog menyepi pulak semenjak cuti..
tak sempat nak buat auto publish entri...
Alhamdulillah...
dalam gundah tak dapat balik raya asalnya...
Allah dengar permintaan hambaNya yang tak punya apa² ini...
last minute cuti apak approved dan ada orang ganti....
maka kami balik raya Sabtu malam Ahad...
dapat beraya di Perlis...
dan balik semula raya keempat..
terasa sangat kali ni...
cepat masa berlalu...
tak puas beraya kat kampung...
huhuhuhuhu!!!

Apapun masih belum terlambat...
memohon ampun dan maaf....
jika ada penulisan yang...
terguris rasa...
terkena 'batang hidung'...
termengumpat tak semena²...
ternasihat yang tak seberapa...
semuanya adalah secebis kehidupan kita...
memang rasanya pedih...
tapi kalau kita jadikan panduan...
ianya boleh berubah menjadi kemanisan yang tak terucap...
ahkak juga hanya insan yang banyak khilaf....

Ikhlas,
daripada ahkak dan keluarga....
Selamat Hari Raya Aidilfitri...
semoga kita masih sempat berjumpa Ramadhan tahun hadapan...

Nota Kaki:
* Cerita raya yang tak seberapa tu next entry la ye...

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...