Thursday, 29 January 2015

Celik Komputer Kononnya...

Assalamualaikum & Hai....

Saja je test skill dia dengan komputer...
nak tau jugak katanya belajar komputer kat taski...
bila tanya tubuh badan desktop tu...
tau mana monitor, mana mouse, mana keyboard...
kira ok lah tu...

Jadi bagilah dia peluang ketuk² keyboard tu...
tolong besarkan huruf, tanya dia nak warna apa...
"oren" ok...
lepastuh biarlah dia explore nak wat apa...
bapaknya suruhlah mengeja...
ketik ketik satu jari cari huruf atas keyboard tuh...
bila tak jumpa bebel...
"tak jumpaaa laaa"
ishh budak tak menyabar gitulah...
dah kata kat dia semua huruf ada tinggal cari je...
lepas tu diam dengar bunyi ketik ketuk ketak...
kitorang ni amak ke dapur, apak ke mesin basuh....

"siappp!"


Apak : Robob tu apa?
Anak : Roboooot la abahhhhhh....

Hahahaha!!

Amak : Muadz, Bob tu sebut perlahan sikit nanti ada orang terasa....




Sekian.






Wednesday, 28 January 2015

Mandi Panas Sejuk...

Assalamualaikum & Hai....

Pagi tadi sebelum mulakan kerja...
biasalah mak² cerita hal anak²...
gelihati pasal drama setiap pagi...
bangun pagi anak² ni macam² ceritanya...
adakala ceria...
adakala monyok...
adakala melalak...
apatah lagi la masa nak mandi...
pehhhhh!!....

Persoalannya mandikan anak dengan air panas atau air biasa?...
air panas tu maksudnya air suam la samada guna heater atau masak sendiri (rajinnnnnyaa!!)...
air biasa tu tentunya sejuk gedi, kan...
air keluar daripada air paip/telaga bukan ais ya...

Seingat ahkak semenjak Mu'adz hantar ke taski umur 4 tahun...
memang setiap pagi mandi dengan air sejuk...
masa tu tak terfikir pulak nak mandikan dengan air suam...
apatah lagi nak pasang heater...
*rasa memang macam mak yang malas hahaha*
lagi afdhal terkejar nak siapkan bekal anak...
lapar dahaga anak lagi penting wooo!!
daripada nak melayan dia lama² dalam bilik air tu...

Bila dengan air biasa ni...
cara mandi tak boleh lah lambat²...
baru bangun tidur kotor apa sangat...
lainlah petang berdaki bagai dah berlarian seharian tu...
kadang tu mandi asal boleh je...
emmm...kadang biru juga bibirnya tahan sejuk...terketar²...
masa camni tuala tebal sangat diperlukan hehehe...
boleh bungkus dia yang dalam kesejukan tu...
kalau ada masa boleh bermanja kejap peluk² dialah...
*selalunya tekejar² masa laaa juga*

Jadi kalau anak² tak ada masalah kesihatan...
bolehlah ajar mandikan dengan air biasa...
sambil mandikan tu tazkirah la sikit...
bagitau mandi air sejuk tulang kuat, lebih segar nak belajar, sihat bla bla bla...
korang 'cong' je lah pape dalam nasihat yang baik² tak rugi pun kan...
anak ahkak kalau sebut kuat tu dan² lah cakap...
"kuat macam otomen kan"...ok bai!!
eh katanya ikut sunnah juga kan...

Ni kecik boleh lagilah kita nak belai² mandikan semua...
nanti dah sekolah rendah menengah...
liat bangun taknak mandi sebab sejuk...
memang tak kuasa la kan nak tarbiyah lagi....
orang kata melentur buluh daripada lembut lagi...
ewah...cakpong²!!


Tuesday, 27 January 2015

Jual : Crust Shell Tart

Assalamualaikum....

TEMPAHAN


Projek mega sepanjang masa...
untuk perbagai majlis...
Bangi, Kajang, Putrajaya, KL (kawasan tertentu)
hubungi kami 0176014541


Saiz : 4.5cm
....tahan lama....
....kekal rangup dan garing....
....kekal bentuk selepas dibakar....
kepelbagaian inti seperti cheese, kastard, telur, coklat, buah²an dan lain²...

Harga :
1 warna asal plain :-
50 pcs = RM16
100 pcs = RM29

Campur warna :-
50 pcs = RM17
100 pcs = RM32

~The more you order, the cheaper you will get~

Entri berkaitan Crust Shell Tart :

Monday, 26 January 2015

Roti Gulung Sosej...

Assalamualaikum & Hai....

Yesss!!
ahkak dah create Label  Bekal/Bento...
ada la sikit entri lama²..
boleh buat idea dan semestinya roti jugak la...
walaupun masih ala² jek...
ada masa setahun untuk persiapan...
tahun depan kena kerja keras memBento nasi dan lauk²...
sekarang ni masih taski makan² disediakan...
jadi roti je lah jadi pilihan...
kena gigih cari resepi dan cara roti dipelbagaikan pulak...

Seperti biasa pagi ni berBento roti....


Lebihnya bekal kitoranglah kan...
hehehehe!!
sosej tu hemmmphh....
lepas ni nak homemade lah....
Ya Allah, berilah ku kekuatan ...
ihiksss!!

Ni dapat daripada Kelab Bekal/Bento Malaysia...
lagilah simple...




Saturday, 24 January 2015

Defect Rumah Lagi...

Assalamualaikum & Hai....

Rasanya kitorang kot..
bakal penduduk yang cool je..
sebab dah 5 bulan daripada periksa defect pertama...
sampai sekarang baru bertindak...
sebab nak tanya ofis pemaju kena hari bekerja...
Sabtu setengah hari which is apak balik kerja pun dah nak tengahari...
bila ditakdirkan Mu'adz demam pergi klinik dan dah ambik masa lama kat klinik...
*konon nak half day tapi jadi EL je lah*
hari bekerja pulak tu dan secara tiba² plan datang...
balik rumah sauk kunci, sauk fail yang memang sedia siap terus ke sana...
Mu'adz pun tak adalah teruk sangat...
bagi dia makan ubat suruh tidur kat seat belakang...
setiap sesuatu tu ada hikmahnya...

Sampai sana pertama sekali gegar ofis maintenance pemaju lah...
itupun dorang dah siap² nak keluar makan tengahari...
mujur dapat tangkap kejap bertanya semua...
geleng kepala buat² terperanjat sebab kes dah fail tapi tak jalan lagi...
memang dorang mengaku tak buat apa pun lagi...
kalau kitorang tak tanya maka tak adalah tindakan...gitu eh??
sudahnya dia bagi borang tambahan defect suruh tengok lagi rumah...
datang balik selepas pukul 1 dan janjinya akan segera baikpulih...
memang berkobarlah confirm lagi banyak defect dapat trace...
yelah sebab yang pertama tu macam tak puas hati je lagi...

Sampai je depan rumah...
kitorang tergelak....
rumput dah memang rumah tinggal....
subur sampai menjalar masuk rumah...
kalau tanam pokok pisang harus berbuah dah ni....
bayangkan asalnya...


Jadi camni....wuwuwuwu!!
Menjalar dalam longkang semua...
Hat ni dah tarik keluar yang masuk dalam rumah....
Ok pertama yang nampak tambahan defect tu ialah ini....

Terjojolllllll!!
Tingkap ni letaknya kat luar yang ada beranda tu...
maknya kawasan keluar masuk rumah mehhh...
kalau kena budak lebih kurang sama tinggi...
lari² terhantuk dannnn....
Allahhh tak boleh bayang!! mintak jauh...
besi kottt!!
defect yang lain² biasalah...
cat tak sama, paip bocor bla bla bla...

Kira baiklah 2 helai je ni....
Dah siap semua dalam masa lebih kurang 1 jam...
pergi semula ke ofisnya...
dorang janji dan terus fixed date untuk baiki...
depan² kitorang letak nombor rumah dan tarikh kat notice board...
tengok je lah nanti depa buat ke idakkkk.....

Jadi sesiapa sedang menanti mahligai dibina tu siap sempurna..
silalah selalu follow up dengan pemaju...
takut tetiba je tempoh defect dah habis...
selalunya dalam masa 2 tahun...
complaint lah selagi habis daya...
walaupun hakikatnya kadang pemaju ganti material ala² jek...
takpe asalkan kita puas hati dan tak payah keluar duit...

Ok itu je dulu...

Friday, 23 January 2015

Rabbit Fund Land II

Assalamualaikum & Hai....

Kita sambung cerita renab la yek...
ala tengok minatang² yang selain namanya Rabbit Land...hehe...
kali ni lagi banyak gambar kott...
layan je lah...


Inilah kandang arnab yang banyak dan panjang....tergedik² minatang ni hah..comei ja...
Seladang...takut nak dekat..bosaaaa bagak...
Hensem kambing bebiri ni...
Kalau boleh dengan dia sekali nk masuk dalam tu...
Lembu pelbagai baka....

Tataulah lembu baka apa ni....
Kuda rambut kesauuuu...kata apak!
Bila dok bergurau senda dengan kuda ni...
ada budak tu teringin pulak naik kuda...
kenalah bayar RM8...katakoooo!!
tapi bukan kuda yang ni lah...
kita gi kat kuda hensem lain...

Cam nak kayuh beskal pulak kan ahahhaa....

Selain tu ada la jugak mainan selingan...

Sukati dia lah nak naik benda ni berapa kali pun...kitorang tukang gego jaring je lah...
Adalah lagi minatang tak enterframe...
cam rusa, monyet, keldai...entah lupa apa tah lagi...
bolehlah nak lepas seronok main dengan minatang ni...
kalau nak nampak harimau singa memang tak dalah dorang bela...
kalau muncul mungkin daripada hutan bersebelahan hahaha!!
satu lagi amaran keras...
bau persekitaran mungkin tak berapa menyenangkan...
hidung orang kampung cam ahkak *kami* ni ok jeee....

Ok itu jelah jalan² kita kali ni...
kalau confirm lawatan taska tahun ni tak ke Farm in the City...
boleh ajak Mu'adz ke situ plak nanti...

Thursday, 22 January 2015

Kelaut...

Assalamualaikum & Hai....

Pagi ni masuk kerja...
ahkak tenung je la PC...
tengok emel buat apa yang penting dulu...
baru cari sarapan...
tenung PC lagi...
sampailah sekarang dah tengahri...

Kata mood kelaut, kan....


Monday, 19 January 2015

Lagu Epik AJL29....

Assalamualaikum & Hai....

Epik!

Tak menjiwai sangat AJL ni sebenarnya...
kejap² tukar channel...
sebab ada beberapa lagu yang tak in...
ditambah dengan pengacara yang beratus kali asyik 'pagoda²'...
ditambah-tambah lagi belakang tabir dengan promot produk lagi....
rasanya pertama kali siaran langsung yang ditaja sangat over dengan iklan...
bukan iklan selingan keluar TV...
tapi iklan secara siaran langsung..
dan nasi tambah iklan tokei sendiri...ihiksss!!
gua rasa muka gua bukan lagi putih...
tapi merah menahan segalaaaaa....
paling epik lagi yang gua perasan...
Dayang pun kena bahan suh beli produk putih!!
ohoiiiii!!

Dan ini yang sangat epik sebenarnya...
Caliph Buskers...
persembahan terbaik...
caiyookkkk!!
video

Setiap kekurangan, ada kelebihannya kan...
korang boleh baca kisah² Caliph Buskers....
antaranya kisah

Apabila Pemuzik Buta Caliph Buskers Bangkit Dari Kutipan RM50 Sehari Ke Pentas #AJL29


Oh ya lagu Apa Khabar tu anak jantan ahkak suka nyanyi gak!!
taik telinga memasing ye dak...
hinnssff!!



Friday, 16 January 2015

Rabbit Fund Land I

Assalamualaikum & Hai....

Sambung aktiviti selepas ke SINI...
ke sini pulak kita tengok binatang...
asalnya apak ajak ke Zoo lagi..
tapi ahkak yang menolak...
dahlah nak pergi hari Ahad...
haruslah melepek balik nanti...
jadi kita pergi yang dekat je lah...
asal dapat melayan budak ni beramas-mesra dengan minatang...

Letaknya ladang ni berdepan sungguh dengan Bukit Broga, Semenyih...
sebenarnya ladang kecik je milik Cina...
asalnya ladang arnab sebab kat situ pun tulis...
"The LARGEST Rabbit Farm in Malaysia"
ada la juga tambahan binatang lain...


Masuk satu kepala RM5 tak kita la anak tu kecik ke apa...
lepas tu 1 plastik kecik lobak RM10...erkkkkk!!
disebabkan tak bawak apa² pejam mata je lah...
kesian kat binatang² tu kita datang hulur² kepala beliau semua...

Otai Pak Kambing ni...see la janggutnyaa...hensemmmm!!
tengok kambing hitam tu baik punya posing...
Burung pakai seluar bell bottom hehehe....
Acara dinanti ni....
beramas-mesra dengan renab!!!
Mu'adz suka la niii....

Semua sembunyi kat tempat teduh....
Semua dekat himpit dengan batu sebab sejuk....
heeee gerammm comelll jeee...
korang ingat budak tu boleh tengok je ke...

Usharrrr baik punya....
Dapatttt dahhhhh!!
Lagi gambar...


Hasilnya...
Bekas kena cakar dengan arnab...hehehehe
Tapi ada dia kisah...
makin dikepungnya arnab tu adalah...
makin dikejarnya arnab tu adalah...
jommm tengok video ni...

video

Ok nanti sambung lagi next entry...
sebab banyak gambar minatang...
hehehe...


Thursday, 15 January 2015

Tamar Cocoa Pilihan Terbaru...

Assalamualaikum & Hai....

Ceh! tajuk cam iklan tebisyen jek...
sebenarnya lama dah cari pengganti cap M*l* ni...
dah cuba V*c*...
dah cuba *V****n...
masih tak menepati citarasa apak...
apatah lagi cap² jenama pasaraya memang sah la tak sedap...
dia je tekak special skit...
ahkak jenis telan je semua hahaha!



Kali ni tawakal nak cuba Tamar Cocoa...
tertarik dengan KURMA didalamnya...
harga pun dapat lebih kurang harga cap M*l*...
setakat beza 100g apalah sangatnya...
rata² tanya penjual harga RM21, harga ahli RM18...
bila tanya kat salah satu kedai kat Econsave Bangi tu...
dapat pulak harga RM18 mungkin dia stokis...
jadi kita grab je lah....

Alhamdulillah²...
bukan takat tekak anak je, tekak apak pun boleh terima...
sebenarnya juga nak cari pilihan untuk Mu'adz...
selain minum susu plain nak bagi dia pengganti koko...
budak nak belajar kena bagi benda² yang menjana minda gitu...
nak beli susu perisa coklat sendiri fahamlah kandungan gula dalam susu tu...
jadi kita buatlah mix & match sendiri...
setakat ni Mu'adz ok je minum dengan rakus!! muehehehehe!!...

Pagi sebelum pergi taski dan malam sebelum tidur buat macamni...

 + 

Masa santai bila² dia nak buat camni plak....

+ 


Haa variety kan....
eh siapa nak tahu berkenaan Meal Shakes boleh roger ahkak...
Tamar Cocoa tu ahkak beli je kat kedai...
ok...


Wednesday, 14 January 2015

Label Nama atas Cotton Tape....

Assalamualaikum & Hai....

Cara² asas buat label boleh tengok SINI ya....

Inilah rupa Cotton Tape...

sumber
Asalnya memang tak terfikir pun nak guna Cotton Tape...
tapi bila kemas² tempat jahitan terjumpa tape nih...
pelik gak sampai 4 gulung ko...
pernah buat apa pulak?
ini mesti projek yang tergendala ni hahahaha!!
agaknya baru kali ni tercapainya...

Begini caranya nak tepek kat Cotton Tape...




1.  Seperti biasa terbalikkan label, susun atas Cotton Tape dan jangan lupa jarakkan label supaya ada tempat untuk gunting dan jahit nanti...lepastu iron atas label....Gunakan kepanasan untuk iron kain cotton...
2.   Bila dah bukak label jadilah deretan nama seperti diatas tu...
3.  Taraaa...label nama yang dah siap digunting....

Ini antara contoh label yang dijahit tangan je...

Belakang seluar tracksuit
Hanger letak kat taska...
Ikut sukalah nak letak kat tuala, beg sekolah, uniform dan lain²...
disebabkan nak cepat dan mesin jahit ada problem...
yang lain² tu buat macam INI jugalah...

Tuala
Spender ponnnnnn!!!!
Ok cuba tengok gambar spender tu...
warna cerah dan gelap...
ini berkaitan dengan kertas yang digunakan...
light based sesuai dengan warna biru cerah tu...
dark based sesuai dengan warna hijau gelap...
bila light based digunakan untuk warna hijau gelap, maka jadilah seperti kat gambar...
tak cantik kan??
haa itulah perbezaannya....

Apapun jangan pandang sempurna sangat label ni...
lama kelamaan akan kelam juga...
dan tiba masanya kena ganti baru...
kalau nak lekat setahun bolehlah spend RM buat embroidery...
tapi harga mahu tawwww lah!!
pada ahkak label nama ni tak pakai lama bertahun²...
tahun depan nak tukar lain...
tak jadilah nak spend sangat buat semua tu....
kita buat under budget je sudah...

Jadi setelah seminggu lebih buat pemerhatian...
nampaknya label atas Cotton Tape lebih tahan lama ya!!...

Sesiapa yang berminat boleh tempah...
black & white, yang bewarna pun boleh aje...
Whatsapp/SMS shj 017.6014541


Monday, 12 January 2015

Pagi di Warung Bunian...

Assalamualaikum & Hai....

Suatu pagi, burung² pun berkicauan...
*gazzet cerita HKLBR*
Off day apak yang dimanfaatkan sepenuhnya...
ada 2 tempat nak jelajah harini...

Tempat pertama...
pagi lagi dah mencari jalan ke Warung Bunian...
warung yang sangat femes dengan orang gomen Putrajaya...
tapi pagi Ahad camni cuma serve sarapan je lah...
yang ada cuma pelbagai Roti Canai dan Nasi Lemak Bungkus/Telo Mata...

Sampai je memang dah bersusun kereta la...
cara nak sampai sini?
korang gugel je lah ramai blogger dah bagi direction...
dari putrajaya, dari Bangi...
InshaAllah tak sesat...


Memang berkilo² la kalori meresap....
air semua hat yang bersusu...
telur mata tu melting sungguh lahhh!!
servis memang terbaik...
orang datang je lap meja terus ambik order...
asalnya memang nak order Nasi Lemak Bungkus tu...
tapi apak dah sebut benda lain...
tak dan nak fikir makan minum apa dah...
redho je nak....


Sekarang budak tu makan dah tak boleh kongsi...
memang habis sepinggan tu...
tanya dia sedap ke tak..
"emmm sedapnyaaaa..."
jujur sangat kan pengakuan seorang budak...
hehehe!!

Nasi Lemak Bungkus sepinggan RM3 ya....
haruslah repeat sebab nak rasa sendiri yang bungkus tu...
apa ada hal Bangi ke sini sap² soi je!!
ada rezeki boleh makan tengahari kat sini pulak, kan...

Lepas tu baru syiokkkk ke tempat kedua...
dah kenyang boleh bakar kalori pulak...
next entri..


Thursday, 8 January 2015

Label Nama atas Fabrik T-shirt/Cotton...

Assalamualaikum & Hai....

Label nama ni penting...
kalau hantar anak ke taska...
semua pun kena berlabel...
takut tertukar...
jangan kata ke taska, ke rumah pengasuh pun sama...
tapi disebabkan ke rumah pengasuh jumlahnya tak ramai...
macam pejam mata je lah...
kalau tertukar boleh tanya dan dapat balik...
kalau dah ramai macam kat taska...
dah tak tahu siapa punya...
pening juga cikgu....

Jadi berpusing la kepala dok fikir..
nak buat label cemana...
orang kata pakai marker pen je lah...
memang ok je walaupun ada kata nanti sememeh dakwatnya...
fikir lagi dan bila dah kepala pusing² nak cari kelainan...
maka jadilah DIY label nama ni...

Langkah permulaan buat nama guna Photoscape je...
buat design ikut rasa hati...
lepastu sesiap terbalikkan huruf tu...
dengan cara mirror...
dan save dalam jpg...


Dah save jom Insert Table tepek kat Microsoft word...
bega la nak saiz ikut suka hati nak label besar/kecik...
huruf terbalik tu jadilah camni kat bawah ni bila dah susun...
penuhkanlah kertas A4 tu supaya tak membazir...
boleh dapat dalam 40-60 label nama...
bolehlah tepek sambil lebammm heheheh!!

Gambar ni dah dalam bentuk mirror....
Penting :
kertas Heat Transfer Paper/Iron on Transfer Paper/Tshirt Transfer Paper
kertas ni mahal jugak lah...
tengok harga kat Lazada..
*mahal +_+*
konsep kertas ni macam double layer..
ada 2 jenis kertas tau...
light based untuk backround fabrik cerah....
dark based untuk backround fabrik gelap...
kat atas ni guna light based....
dan print kerta guna Inkjet sahaja...
Laserjet tak boleh nanti sememeh bila kena iron panas....

Dah print bolehlah gunting dan proses seterusnya adalah...


1.  Tulisan dah mirror tapi...
2.  Terbalikkan label sebelum iron....maknanya kita iron sebelah yang kosong...yang bertulis mirror tu kat bawah untuk lekat ke baju.... 
Gunakan kepanasan untuk iron kain cotton...
3.  Taraaa...dah boleh tanggalkan bahagian atas kertas tu....

Tips :
Pastikan kepanasan tu betul² melekat dan tegang masa iron label supaya nanti bila basuh tak ada cacat cela label tu macam kertas renyok, tertanggal, buruk dan sebagainya....pendek kata yang boleh keluar daripada mulut kita "laaa kalau macam ni baik takpayah buat"...heeeee!!!

Ini namanya direct transfer label...
maksudnya terus je tekap kat fabrik...
tak payah guna tape...
tak apa lepas ni entri buat Label Nama atas Cotton Tape pulak!!



Tuesday, 6 January 2015

Cerita Sekolah...

Assalamualaikum & Hai....

Cuma beg dan uniform yang betul² baru....
Hari pertama sekolah...
harus kena interview...
rupa²nya Mu'adz sorang je sampai petang...
diantara kawan² rumah mama dia...
tak apalah nanti dah masuk darjah satu..
lagilah ramai kawan² baru....
dia pun rilek je...

Being mak² ni...
sikit sebanyak mesti risau...
dah sampai petang tu...
cemana tang makannya, mandinya, tidurnya...
kat taski ni lepas kelas pagi dengan uniform...
tengahari tu makan, mandi, tukar baju lain, tidur...
lepas tu bangun, mandi dan pakai uniform semula...
macam banyak kerja je kan...
bila checking beg tengok hanger tersisip kemas...
baju pakai masa tidur tu bergumpal dalam beg dengan tuala!!!
derrrrrr ce bayangkan tuala lembab dengan baju...
bila tanya kenapa tak hanger tuala dan baju, diam jeee...
padahal ajar dah kat rumah dan memang ok dah bab hanger baju semua...

Jadi kesimpulan ahkak...
mesti budak lain tak ada buat...
tu dia pun tak buat...
dan cikgu pun tak masuk dalam silibus kot cara urus tu...
pagi tadi ahkak Whatsapp cikgu...
dan memang betul tak ada budak yang buat pun...
jadi memang kena bagitahu cikgunya...
yang Mu'adz dah diajar untuk sidai segala tuala dan uniform...
dan alhamdulillah cikgu berbesar hati mengajar Mu'adz...
semua pun bermula daripada rumah..
betul tak??
disebabkan penyidainya kat luar tingkat bawah...
jadi banyak kerja sikitlah Mu'adz tu...
sidai dan ambik pakaian yang disidai kat bawah turun naik...
dah taski pun 2 tingkat kan....

Part makan minum tak risau...
memang meriah la katanya 3 kali sehari...
ada minum pagi, tengahari dan petang...
itupun sampai rumah makan lagi...
ehhhhh memang nak membesar sungguh kamu ni nak...

Malam memang melepek habis...
penat main (katanya belum mula belajar lagi)...
taski pulak ada playground...
memang hebatlah dia tidur siap bedengkur...
sampai mengigau padahal pukul 12 malam pun belum!!!


Monday, 5 January 2015

Entri Hari Pertama Persekolahan...

Assalamualaikum & Hai....

Sangat DEEP!!


Alhamdulillah hari pertama persekolahan yang smooth...
tak ada meragam nak bangun pagi...
sebab dia sendiri pun tak sabar nak pergi sekolah....
"umi cepatlah tak sabalaaaa nak jumpa kawan²"
"nak jumpa kawan² je?"
"yelah jumpa kawan² pastu belajar sama² dengan kawan²"
nampak tak konar diaaaa..hahahaha
kali ni hantar je lah tak payah tunggu macam tahun lepas...
dan ahkak pun boleh lah terus pergi kerja jimat cuti...

Juga tahun persekolahan yang...
tak ada sesi menjahit alter uniform macam tahun² lepas...
sebab ngam² soi je saiz M tu...
cuma kerja baru buat label nama pada pakaian dan barang²...
sebab dia akan duduk taski seharian...
biasalah bab tertukar semua tuh...
jadi kenalah label...
nak hantar kedai, nak murah kena kuantiti yang banyak...
jadi kita buat sendiri je lah....
entri label nama akan update kemudian...

Semoga sesi persekolahan tahun ni baik² saja...
harap Mu'adz Firas dapat mengulangi kejayaan lebih baik daripada tahun lepas...
dapat lebih lagi mengenal Allah sementelah sekolah sebelah petang...
lebih kepada pembelajaran Pra-Tahfiz-mengaji,solat dan hafazan....
Aamin Yarabb....

Friday, 2 January 2015

Beranjak Tahun dan Kecaman...

Assalamualaikum & Hai....

Selamat datang tahun baru silih berganti...
serius ahkak tak punya azam yang betul² gigih dan jitu...
sebab azam bukan macam plan buat rumah...
ada fasa tup² siap...
ini cerita lebih kepada azam untuk...
apa-yang-kita-buat, azam apa-yang-kita-nak...
mungkin jayanya tahun ini juga...
mungkin tahun depan dan depan lagi...
sebab semua dengan izin-Nya...
semua pun dengan USAHA dan PENAT LELAH....
baru rasa nikmatnya sebutir beras ibarat setitik peluh petani...eh?

Harapan ahkak cuma sukses dengan apa yang ahkak buat....
menjana ekonomi keluarga, membantu keluarga...
nak lupuskan hutang satu persatu walaupun yelah sampai akhir hayat pun...
umpamanya biar pendapatan bertambah walau sedikit bukan hutang yang bertambah...
haaa begitu....

Selamat datang tahun baru silih berganti...
umur pun semakin berganjak angka...
semakin menghampiri kematian walaupun kematian tak mengira usia...
ok macam good² je bercakap kan...
sekali lagi, hakikat memang susah nak masuk dalam kepala heh!!

Selamat datang tahun baru silih berganti...
banjir teruk ibarat tsunami kecil...
Allahu...memang dugaan buat kita semua, kepada negara...
kebanyakannya kecam kat media sosial...
bila orang post makanan, dekorasi rumah, jual baju online...
dikata tak sensitif langsung tentang apa yang berlaku...

Sayang² semua yang over sensitif...
meh la cheq nak habaq no....
mereka bukan tak sensitif....
mereka ada cara lain untuk rasa sensitif....
kita tahu mereka berdoa?
kita tahu mereka menyumbang?
malah agaknya lebih daripada kita sendiri....
yang asyik mengadu kat FB je...
berkata "dorang tak rasa apa yang kita rasa"
isunya rumah baru pertama kali masuk banjir...
pertama kali....

Sayang² semua....
rumah ahkak kat kampung...
setiap tahun naik air...
ahkak membesar dengan air...
ibarat kembo air ok...
pernah merasa daripada separas buku lali sampailah ke peha....
walaupun pernah paras dada cuma ahkak tak ada je masa tu...
dan pernah juga masa dalam pantang meranduk air pergi ke rumah jiran yang tinggi...
macam tu korang kata "dorang tak rasa apa yang kita rasa"...
bila banjir surut turut sama rasa tonggang-terbalik bersihkan rumah...
kalau mula² dulu air pasang yang jernih airnya...
lama kelamaan bila ada pembangunan airnya dah bercampur lumpur...
macam tu korang kata "dorang tak rasa apa yang kita rasa"...
setiap tahun!!!
sampai ke hari ini...
dengan ibu tua dan mujurlah ada kakak tinggal sama....
macam tu korang kata "dorang tak rasa apa yang kita rasa"...
perasaan apa yang tinggal?
REDHO kak....belajar makna redho tu...
bukan setakat taip dan sebut...

Kepada yang berniaga pulak macam ahkak...
sudah takan peniaga cuti untuk post semua tu...
sedangkan itu juga punca rezeki dengan berniaga...
yang mungkin dalam hati sanubarinya...
wangnya akan didermakan ke mangsa banjir...
kita je tak tahu...

Selagi bernama manusia ada hati dan perasaan...
semua pun terkedu dengan musibah....
sedih dah tentu...
rumah tenggelam....
rumah hilang dibawa arus...
sehelai sepinggang...
kita bukan siapapun...
kita bukan milik mak ayah kita, bukan milik suami/isteri kita...
semua milik ALLAH...

Hidup mesti diteruskan, bebeh!!

Nota Kaki:
Aku tak tahu nak cakap apa bila baca sampai habis entri ni pun masih berdetik dalam hati "dia tak rasa apa yang kita rasa".....kau kena bermuhasabah teman!!


-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...