Monday, 23 February 2015

Terjaga...

Assalamualaikum & Hai....

Yep! terjaga sebab lama tak update hahaha....
mood cuti panjang selama 5 hari masih bersisa...
cepat sangat masa berlalu...
sebab tu kalau boleh setiap masa, setiap hari...
harus penuh dengan aktviti...
sebab kita tak tahu siapa yang pergi dulu...

Yep! masa pulang ke JB sangat suka...
tak jem langsung...
walaupun bertolak hampir tengahari hari Rabu...
tapi aliran ke KL masa tu memang banyak kenderaan...
lepas tol Skudai pun dah mula perlahan...
dan lepas tu memang jem lah...
orang JB beraya luar kawasan ehh??

Ahad masa balik ke KL...
ingatkan trafik ok...
sekali macam biasaaa lahh jem jugak...
sampaikan masuk LEKAS pun jem koo!!
nampak sangat kenderaan dah banyak...
dan orang dah tahu jalan pintas hihihi...
kalau dulu boleh speed meh....

Ok aktiviti kat Jb nanti lah eh...
harini menggalas pemangku seketeri...
cehhh!!
dah semua seketeri pakat nak habiskan cuti tahun lepas...
mana yang masih berbaki kena habiskan sebelum bulan 3..
kalau tak rugi lorrr....

Pagi tadi terkocoh² jalan nak menyampaikan ofis...
yelah tugas pertama kena buat air sebelum 8.30 pagi....
mujurlah buh 3 in 1 ja...
tapi yelah beliau awal pagi dah sampai...
itupun dah drama tadi komuter boleh berhenti lama sikit daripada biasa...
kita ni hegeh² berjalan berpeluh...bau masam dah...ahahaha
sekali dah buat air..
"Ehhh alah lupa nak bagitahu saya puasa"
hadeiiii...
"U je lah minum"

Errrr.....ahkak risau part transfer line je nih...
nanti tah apa² je ahkak pass line ke orang...
ahahahaha....
dah intai schedule VP...
dari pagi sampai petang meeting sajok!!
perghhhhhh!!!! syukuuurrrrrrrrrrrrrrr!!



Tuesday, 17 February 2015

~Cintanya Tanpa Syarat~

Assalamualaikum & Hai....

Ketika Allah menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya,
"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Ya Alllah ???"      

Allah menjawab :
"Sudahkah engkau melihat dengan teliti setiap apa yang telah aku ciptakan untuk wanita?"
Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan".      

Malaikat menjawab dgn takjub,
"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!"

Allah menjawab :
"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari".

Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,
"Ya Allah, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?" 

Allah menjawab,
"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."      

"Untuk apa???", tanya malaikat. 

Allah melanjutkan,
"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan, kerisauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan kebanggaan, serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki, ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.

Wanita dapat mengatasi beban lebih baik daripada lelaki, dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri.

Dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan,mampu menyanyi ketika menangis, menangis saat terharu, bahkan tertawa ketika ketakutan.
Dia berkorban demi orang yang dicintainya,
Dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,
Dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang,
Dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,
Dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.
Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,
Tapi dia mampu mengatasinya.
Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.    

Allah S.W.T berfirman:         
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.
"Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."     
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "    
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh." 
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."
"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya  untuk melindungi hatinya."  
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya,
tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."   

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan." 

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk tubuh yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.

Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."    


     "CINTANYA TANPA SYARAT".


Nota Kaki:
Dapat daripada WhatsApp group...Titik...


Friday, 13 February 2015

Perginya Seorang Murobbi...

Assalamualaikum & Hai....

Sangat terasa....
jauh disudut hati...
*sepanjang malam asyik terjaga mengesat jernih titis mengalir lesu*
memikirkan...
perginya Murobbi ini...
perginya Ulamak²...
dalam pandangan kasar kita tinggi ilmu dan ibadatnya...
yang tinggal hanya kita² yang sentiasa berdosa...
apa akan jadi selepas ini???

Mungkin ramai tak tahu tentang pendidikannya...
tinggi ilmunya tetapi hidupnya low profile...
sedikit dunia dan semata akhirat...

sumber
Jumaat yang sangat mulia...
sedikit kisah awan berarak semasa jenazah diusung...

video

Dan juga sedikit komen daripada bukan Islam...


Jadi...
dimanakah kita akhirnya nanti?

Al-Fatihah untuk Tuan Guru Allahyarham Nik Aziz Nik Mat.....
khidmatnya didunia sudah.....TAMAT

إنّا لله وإنّا إليه راجعون.



Thursday, 12 February 2015

Romper Baju Melayu Baby...

Assalamualaikum & Hai....

Takmau cakap banyak...
kita ada Romper Baju Melay Baby....
cuma Pre Order lah...
harapnya siap bulan April 2015 nanti....
siapa berminat boleh order ya...
dengan 50% deposit...

Lihat banner ya...
ada nombor contact...
ada saiznya semua...


Tuesday, 10 February 2015

Toys Bento...

Assalamualaikum & Hai....

Ini namanya sesi mengumpul harta alatan Bento...
lagipun ada 2 orang yang mengirim...
daripada keluar tak buat apa..
baiklah buat kajian alatan Bento ni...
hahaha alasan munasarawak sangatttt kan!

Terjah ke Mr. DIY kat Bangi je...
sinonim orang Bangi dengan sebutan WARTA...
atas bangunan pun masih ada signboard WARTA tu...
sekarang ni dikenali sebagai Bangi Utama Shopping Complex...
tapi bila sebut Bangi Utama memang menggagau la nak fikir kat mana...
balik² teringat Bangi Gateway...
apa² je lah...

Aduhai melilau gak cari kat mana bahagian jual alatan ni...
masuk setiap lorong akhirnya jumpalah....
bermulalah membuat kajian...
nak baca dekat kotak adakah ahkak memahaminya????
tulisan Jepangggg ko!
eh ke Cina? eh ke Korea?
apa² je yang pasti ahkak tak paham!
ahahahhaha!!

Bersebelahan alatan Baking rupanyaaa....
Apapun dahulukan barang orang yang mengirim...
jumpa punch ni...
tapi jual 1 set pulak...
orang mengirim nak satu je...
tak ada pun jual asing...
cancel terus....


Belek punya belek inilah hasil tangkapannya...


Acuan Arnab tu adik ipar kirim...
satu set benarnya dalam tu ada acuan ikan dan matahari...
acuan Panda/Bear dengan Hati dan Bintang baru ahkak punya...
ahkak cari untuk roti je dulu...

Ok ini rupa bentuk nasi bila dah jadi hewan...
teka haiwan apaaakahhhh ini?

Penuh pinggan jugak kan...ehehee
Cerita lain...belek punya belek...
rupanya acuan Hati dan Bintang tu untuk tekap telooooooorrrrr rebus!!!....
sabar je lah hatiku ini!!
anak bujangku bentuk telur biasa pun dia makan...
tak perlu kot nak menarik perhatian dengan berbentuk macam²...

Dah pagi tadi dia tuntutttt...
"Umi mana roti ada star tu?"
uwaaaaaaa.....
setakat nak ganti Hati tu boleh je tekap dengan acuan ini...
yang Bintang tu ...


Kalau tekap mesti rupanya petak kan...
mana celah nak dapatkan bentuk tu...
kalau sumbat² roti jadi tebal la pulak roti tu...
tak besshhh dah lah...
adeehhh!!
"komengaaaaaa???"

Patutkah ahkak membuat menu roti berinti????
"komengaaaaaa???"



Friday, 6 February 2015

Banding Harga diantara Pasaraya dengan SmartShopper Malaysia...

Assalamualaikum & Hai....

Nak tahu harga terkini?
diapers?
susu?
barang² rumah?
alatulis?
barang² mandian?
banyakkkk lagi...


Dengan teknologi terkini...
kita boleh download aplikasi SmartShopper...
pasaraya besar macam Giant, Tesco, Aeon Big, AEON, Mydin, Econsave, Billion, Jaya Grocer, Cold Storage, TMG Mart, Sunshine, The Store dll...
Guardian, Watson, Caring, pun ada juga....
akan update harga lebih kurang sekali seminggu....


Bermanfaat ni...
dah boleh plan senarai barang² yang kita nak beli...
yang penting kita boleh nak bezakan harga setiap barang dan pasaraya....
boleh berjimat jugak, kannnn....
meh tengok perbezaan harga...
ni contoh je lah ye...



Ok....boleh download sekarang ya!!


Thursday, 5 February 2015

Cekodok Oregano...

Assalamualaikum & Hai....

Haritu ada buat pancake tapi lupa nak snap...
next time buat lagi kita buh sini na..

Kali ni menu yang simple sangat laa...
semata tepung, kiub ayam dan Oregano je...
sebab semua pun dah habis....
ada ikan bilis tapi tak daya la nak mengupas buang tahik..
hikssss!!

Lagipun roti habis...
kalau tak dia lagi suka rotiiiiiii....
setakat roti buh kaya, buh coklat, buh marjerin gula...
tak payah lah ahkak tepek kat sini...
lagipun bukan ada buat mata ke mulut ke apa pun...
setakat sapu jeee...


Bezanya kalau dulu bawakkan tanpa cicah apa²...
sekarang upgrade sikitlah bawakkan sos...
bekas dah ada kan...
lahai seronoknya dia ada sos tu...
"yeyyy ada sos"

Anak-anak...



Wednesday, 4 February 2015

Dia Milikku...

Assalamualaikum & Hai....

Rabu tanpa kurang bebelan...
empat hari cuti berlemak badan...

Nih aktiviti Isnin...
*cuti ganti Hari Wilayah*
merasa hantar anak ke Taski..
jalan kaki je...
sambil menghirup udara pagi dara...
mengenal alam dan binatang...


Beg tu cuma ada baju, tracksuit, tuala dan spender...
juga bekal kudapan...
tak dapat bayangkan tahun depan...
menyandang buku² teks...
oh anakku!!


-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...