Thursday, 11 October 2012

Easy RHB....

Assalamualaikum....


Tau kan lambang apa tu....
nak lagi best buh logo ni pulak...

Ha Ha Ha..
mesti ada orang gerun kan tengok sebab terfikir pasal interest...
sekarang ni merata² boothnya...
tahan dengan tak je la godaannya...
tapi kalau yang betul² buat loan tapi tahu cara untuk tambahkan..
memang berbaloi...
tapi kalau yang jenis dapat loan tapi "mengabeh boras yo"..
memang lingkup la..
tanggunglah hutang tu camtuuu gakk...
eh apa ahkak bebel ni kan :p
sebenarnya nak cerita semalam je...

Kawan ahkak ajak untuk teman dia...
dia tak confident kalau sorang...
takut ada yang terlepas nak tanya...
yelah berdua kan lebih baik :)
sekurang²nya ahkak pun tahu serba sedikit prosedur dan sebagainya...
jangan dengar mulut orang je begitu begini kan...

Salah satunya yang baru tahu...
booth EasyRHB tu boleh semak penyata KWSP...
ahaksss!!
nampak sangat kan tak tahu..
padahal dah berjuta kali lalu lalang depan booth tu...


Iyolah maksdnya bukan settled semua sampai dapat duit dalam 10 minit...
itu untuk semak amaun nak pinjam tu approve/decline...
tapi kalau approve memang tak sampai sejam pun dapat :p

Ok² kita terus zoom pasal prosedur...
(tapi tak tepatlah ye sebab ahkak ni tukang teman je tak cocentrate sangat)

1. Memula semak penyata KWSP

2. Lepas tu dorang akan tanya :-
- berapa amaun nak pinjam
- berapa tahun nak pinjam
- kerja mana
- pinjaman lain seperti rumah dan kereta
- pinjaman peribadi lain
- ada card credit tak
- ada.... apa lagi eh? 
hehehehe......

3. Lepas tu baru dorang isi maklumat dan hantar ke sistem samada approve/decline....cara dorang isi maklumat, borang la senang cerita macam kita ni dah betul² nak je...cuak gak masa tu hehehe....tapi itu untuk semakan ke sistem dorang je...kalau dah betul² baru dorang buat lain...

4. Yang penting...seboleh²nya dorang nak kita pinjam banyak hehehehehe....lepas tu bergabung dengan ASB...
Contoh: Nak pinjam 5k, dorang sarankan 8k sebab 5k yang kita dapat (tapi ada nanti tolak insuran dan duty stamp) dan lagi 3k tu masuk ASB...hehehee

Disebabkan ahkak dah tazkirah kawan ni pasal ASB, ahkak tolong backup dia cakap TAK MAHU ASB  boleh? maknanya pinjam 8K takde ASB :)....boleh aja katanya....tapi muka dia macam frust :p

Kawan ahkak tu bukan nak pinjam banyak pun, tak sampai 8k pun...disebabkan dia rekod bersih, first time pulak tu nak buat loan...senang aje keja...hehehehe...

5. Bila dah setuju baru dorang isi borang semula yang betul berserta borang insuran dan dapat kad untuk cucuk duit. Kad tu untuk tujuan masuk duit pinjaman je.  Lepas tu boleh tutup akaun.  Nak bayar nanti ada nombor akaun disertakan.

Itu ajelah kot yang ingat...

Eh teringat pulak sesuatu...
masa result nak tahu approve/decline tu..
dalam skrin akan keluar nama semua orang yang semak samada dapat ke tak untuk hari tu...
dan kebanyakannya DECLINE!!
jadi tak semua orang nak meminjam dapat...
jangan ingat Easy sangat nak buat pinjaman...
mesti ada juga syarat²nya kan...

Ok itu je....

Pilihan untuk sektor swasta membuat pinjaman...
siapa gomen diam² eh...
tapi ramai juga gomen yang amik juga kan :p
terutamanya yang nak beli PB...
aauww...
*larikkkkkkkkkkkkkk!




No comments:

Post a Comment

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...