Wednesday, 31 December 2008

Salji...

Perkara ni berlaku time cuti Krismas ritu.....

Lalalaaa...jgn la saspen kan...bkn g oversea pooonn....g kt Taman Cahaya Bukit Cerakah jekk...bkn dpt men salji pon...pegang kt tepi² jek..tu pn hmpir tejelepuk sbb licin...ngn tgn teketar² lg..amat sejukkkk okehhhhh.....tngkap gmbo je lah ek...iskkk sejukkkk...brrrrrrr......

Masa kami pegi ni dh petang...dlm pukul 3 lebeh dah...skali tgk kt situ tutup kul 4.30 ptg...cam x smpat kan nk round...tp bkn ada pn sgt...msa balik dh kol 5 pn msh ada org bru smpai..hehe....nek bas yg disediakan...sgt lajuuuuu...silap pegang leh tepelanting anak/awek kt tepi jln...wakakaka...


Nk masuk sini kene baya RM3 sorang....nk masuk Rumah Iklim RM3 sorang gak...TP kan...masa kami tgh posing² kt sign Rumah Iklim kt lua tu kan...ada family India 4 org...bru je kua...pastu dg tb² dia tego...

India : Adik mau masuk ka?
Saya ngn hubby senyum angguk je la kan..
India : Ha nih ada tiket...
Saya : Haa buleh ke guna ni? *tergamam jap...
India : Boleh sajaaaaaaa....

Dah tegamam tuh amek gk la tiket tuh....hubby yg tulung say TQ kt brader India tuh...wakaka...iskk....4 keping tuh...kami 2 org je...terpk gk ngn hubby...leh pakai ke tidak ni...mcm² la pikirnya...pastu kebetulan dpn ktorang ada gk family ramai la..ngn budak keciknya lg...time dorang p bli tiket...ktorang ngn selambanya msuk je guna tiket 'terpijak' tuh...smpai dlm brader jaga tiket tu mtk nk tgk...kami bg je..pastu dia bg balik...hahaa...lepassssss!!....hahaha *gelak jahat...huhuhu... haa kn ingtkan besa mana la kan...kecik je tmptnya...bak kata hubby "ni bayo ais kepal ABC je ni sorang RM3"..hehe....

Hubby ku mmg begini..penuh aksi klu mik gambo..wakaka...asal bahagie la bang oiit...

Tuesday, 30 December 2008

Danga Bay..

*Auto Publish*



Oppss....ni gambo dh basi...sbg warga jb x pnh lg g Danga Bay..x tingin pn benanya..napa tah..pe lg la awal² bukak dlu..x tingin lngsung...pastu biasalah awal bukak mst org berpusu punya nk pegi...termasuk la org Singapure .....

Jadi, balik cuti Raya Haji ritu...sempat la singgah jap...tu pn hubby punya idea..x penah lg ke situ...saya pn menurut perintah lah...masa tu mlm..hujan...org x brapa rmai..lgpn mood raya kan...kedai pn byk x bukak..permainan pon x byk yg operasi...so snap gtu2 je lah nunjukkan dh pegi+smpaii...haha poyoonyerrrrr......ha ha ha...


Monday, 29 December 2008

Salam Tahun Baru Hijrah 1430

*Auto Publish*

Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram Ini adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi.
Kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Ia juga merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.

Saturday, 27 December 2008

Masak dlm piuk nasi...

*Auto publish*

Yakin+pasti korang semua pnh alami kejadian ni time dok kt ostel kan...

MASAK DLM PERIUK NASI!!!


Ni masa saya blum ada dapo lg msa mula² bru pindah umah dlu...dh la weekend...kelaparan lak tuh...nk turun bwh bli nasi amat lah malas...malas nk besiap...dan malas nk mandi awal benanya..hahahaha...

Masak nasi goreng 'bodo' je org kata...jenuh la tekan ON tu kan..ihikss...asal kenyang...

Dulu...
Masa kt ostel...piuk nasi la penyelamat ktorang org pompan psl msak² nih....ada skali tu nk g bekelah bramai....nk bajet kan..msak la sndrik....drp menu mihun goreng, nasi goreng, berlauk smpai ke sandwich seme msak dlm piuk nasi...sedap gak kann...hehehe....

Udah..:p

Friday, 26 December 2008

Suami Biasa & Luar Biasa...

*Auto Publish*

Sila klik gambo ye utk pembacaan berhemah...:D



Wednesday, 24 December 2008

Instant Puff...


Wah..lama dh saya x tepek gmbo mkanan...kalo lapa sndri tanggung yer...he he he

Saya buat utk jamuan opis harini...tb² je rsa nk menyumbangkan mkanan...lgpn mungkin ni jamuan last utk thn ni sbb thn depan kami kene pindah tingkat lain campo dgn unit lain...jadi tatau lah leh wat aktiviti cmni lg ke tak...sbb klu dh campo...ramai banget..mcm² kerenahnya nt...

Mlm td wat inti...resepi asal guna sadin lenyek + bwg je...tp saya x boleh lah..pape pn kene msk...buh cili+prasa secukup rsa...xleh yg terlalu instant...hoho..tp inti ni saya tak guna sadin sbb dok jengah peti ais ada belen daging skit..so, saya blend je campo ngn kentang buh daun sup+bwg utk wangi, klu tak bau sket hanyir daging x ilang..jadilah inti daging kisar kentang berempah...haha ape punya tjuk daaa...

OK..yg betul² instant ni hnya kulitnya jek...guna roti paratha segera cap KAWAN....sbb nk cpt kan...pg td seawal 6 pg saya bngun duk gulung puff nih...dan trus bakar...hihi..very da healthy la..sbb bakar....kalo goreng mst berminyak kan.....

OH...ikut resepi sekeping roti paratha tu potong dua tau...tp saya potong 3...sbb saya duk bajet tak ckup klu potong dua je...ni pon potong 3 saya tgk dh gebu melampau time bakar..bygkan klu potong dua jek!..ngeh3...

OH ya...kulit puff tu klu senang lenang santai..nk uli sndri pn boleh..ala² buat kulit karipap juga keh...tp pastikan wt kulit karipap/puff yg rangup..tp saya ni nk cpt loh...lain la klu weeknd..xpe berlama kt dapo pn...ihikkksss!

Monday, 22 December 2008

TERtinggal....

Minggu yg sgt² free...gaji dh msuk awal sbb raya krismas...

Minggu menghabiskan duit sedekah ke pasaraya membeli brg² dapo dan sewaktu dgnnya...

Ktorang...saya, adik ipa, kwn adik ipa dan ex-housemate menyerbu ke K4...
Time tu dh ptg banget...hujan pn lebat banget...tp redah je la kan...
Nk pegi awal x boleh sbb kene tggu adik ipa+kwn dia abis kelas dlu hari sabtu tu...
Gerak pn dh kol 6 ptg...meredah hujannnn....
Apa kisah kan..nek kete..bkn jln kaki ye tak he he he....

Dh sudah melilau kt K4 saje dkt 3 jam....2 buah troli penuh....
Masa utk pulang okeh...smpai kt parking keta...
Masing² sibuk + khusyuk masukkan plastik² dlm bonet ngn tmpt duduk blakang...
Adik ipa saya dh msuk dlm kete..dia kan driver...kwn dia pn dh msuk kt seat blakang...
Tinggal yg tak masuk lg saya ngn ex-housemate....
Saya letak je troli kt tepi...tp ex-housemate saya tu dgn rajin nk letak kt tmpt troli...smbil ckp..

"Eh tanak amek ke duit troli ni..20 sen pn duit tau"

Saya balas...

"kalo nak amek la"

Saya trus msuk dlm kete seblah driver.... dan dan je saya msuk dlm keta....adik ipar saya trus jln....dan dengar satu pekikan!!

"Ehhhh....Kak Z (ex-housemate) tak masuk lagii laaaaaaaaaaaa!!!!" ...kwn adik ipar saya jeritttt....

Saya trus toleh blakang....pndang kwn adik ipar saya dh kalut....laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Rupanya ex-housemate saya tu tak naikkk lagi....ha ha ha ha haaaaa...
Saya pn x assume la yg adik ipa saya tuh trus nk jln....

Pecahhh gelak ktorang semeeee......

Ex-housemate saya tuh dh pucat dh....mklumlah nk kene tggallllllll...

Adik ipa saya pn undur la kan...sbb ex-housemate saya tu dh tecegat + tegamam seblah troli tu...dia masuk kete ja...abiiisss pecah gelak lagiii....smpaikan mamat bangla yg ronda parking tu pn dok gelakkan....adeiiii...

Apalah yg adik ipa saya pk msa tuh....mybe dia dh biasa kn...slalu hy saya ngan dia je nek kete tu...bila dia dh tau saya dh msuk...so boleh la jalan kan...he he he.....

Adui dikk...sib bek la kakak org len ko tinggalkan...klu la kakak ipo ko nih...mau ko kene tggal kt K4 tuh jln kaki balik ek...ha ha haaa....

Kompang di palu....

*Auto publish*

Ehemm...saya bkn peminat kedua²nya smpai wt n3 tuk dorang...tp dsebabkan dorang org bandar kampung saya...kasik la glemer sket kt blog saya ni...walopn tau blog saya ni bkn glamer punnn....

Moga perkahwinan kalian kekal hingga ke hujung nyawa...

*Tingat Mrs. I** nyanyi lagu Penawar Rindu ngn pitching lari...woopsss!

Berita Harian
Mawi, Ekin selamat diijab kabul: Penyanyi popular, Asmawi Ani atau Mawi dan Nora'ashikin Rahmat atau Ekin selamat diijab kabul di Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Bahru, semalam.

Ada lagi gamba..tgk la smpai lebam biji mata yer...

Credit to :

Wednesday, 17 December 2008

Tak cukup?

Musim cuti skolah kan...mak bapak pn beriya la nk abiskan cuti tahunan bersama anak²...org kt ofis ni bergilir cuti lama...

Semalam...
Bos besar berpangkat GM baru naik bercuti...bekalkan coklat² utk anak buah dia kt ofis...bercuti ke Langkawi..harus bwk coklat kan....tp hanya 2 paket...coklat cap Hershey's - Kiss Mee dgn Miniatures coklat petak tuh..

Sambil hulur kt saya suh bahagikan pd yg lain..saya siap kira satu² dlm pakaging tuh..pstu siap nk bahagikan...agak saje...bhgn saya yg last lah sbb kene bahagi yg len dlu...saya andaikan semua dpt 2 ketui Kiss Mee ngn 2 ketui Miniatures....

Saya pn bertawaf lah dr meja ke meja...smbil ulang ayat yg sama.... "EN. A bg bru balik dr Langkawi"..harus btau sbb mesti dorang tanya punye coklat dr sapa...hehehe...

Smpai ke bilik AGM, tb² je coklat Miniatures tu bertarabor dpn dia..adehh..saya dh la bermalasan nk lama² dlm bilik dia...jatuh la pleeekkkkk!! Saya sengeh je lah smbil hulur 4 ketui yg dh siap² kt tgn saya smbil btau dr sapa....pastu cpt² kutip yg berterabor tuh...

AGM : Eh..bg la lebeh sikit...4 je...x ckup ni... *aiyakkk agak dh mst kene sound punya...
Saya : Yg lain x dpt lg...nt kalo ada lebeh saya pusing balik *pastu saya trus cpt² kuaaaa..dlm hati dh siap dialog..xdenya saya nk patah balik..tgk coklat ni pn dh cm x ckup...mmg ngam² je seme dpt..mana ada lebeh...huhu..

Uhh uhhh....smbil tawaf ke meja lain saya trus berfikir...haiiiii....pangkat besa + gaji tinggi + pakaian pn alim ulamak.... tp klu dh manusia yg berperangai mmg susah nk kikis....

Mksud saya....dia lebeh drp mampu even nk bli coklat byk mana pn...takan coklat yg setoet ni nk amek lebeh sdgkan yg lain x dpt lg...takan nk mik utk ank² kt umh kan...klu byk takpe...buleh saja...tp coklat ni terhad...so consider lah sket...

NO...bkn kes kali ni je saya wat kesimpulan...byk lg sebelum nih sebenarnya...ok, saya bg slh satu lg kes...

& Bila dh habis sesuatu jamuan...mesti ada byk lebehan kan...olh itu mmg la harus utk di tapau kan... ok, sapa yg berhajat nk tapau silakan lah kan.... bila dh msing² menapau buleh berebut nk amek lauk semua sdgkan boleh je tiap sorang amek sket kan..takkk...lauk tu utk dia saje...aci gtu?? org bawahan ni yg sama menapau dgn rsa rendah hati melayan je lah..."takpe, amek la puan"... sian org bwhan ni yg anaknya 3-4 org kt umah kocik lagi ha...

lagi? ehh xpayah la....nt penat korang berfikir cam saya gak...he he heee.....


GM=General Manager/Pengurus Besar Bahagian
AGM=Asst General Manager/Penolong pengurus Besar Bahagian


Tuesday, 16 December 2008

Ulangtahun....


Hari ini....
Moga mahligai yg kami bina kekal sehingga ke akhir hayat....

Buat kalian...
Doakan kebahagian..keharmonian dalam kami membina ikatan perkahwinan ini supaya sentiasa diberkati dan diredhai olehNYA...

Dengan harapan...
Dekatkan hati dan jasad kami untuk sama² merasai dan melayari kapal perkahwinan ini....moga ada rezki yg melimpah menanti kami akhirnya....
Kurniakanlah kami anak² yg Soleh dan Solehah supaya dpt mendoakan kami bila kami tiada nanti....
Insya'allah...Alhamdulillah...

Aminnnn....

*lagu khas Selamat Pengantin Baru - Anita Sarawak hnya appear utk HARI NI saje..hihihi

Monday, 15 December 2008

Pre-demam

Menjak semalam tekak ni rsa tak best...

Gigih minum air msak berbotol²....

Bgn pg td..sore dh ala² sengau smbil menelan air liur yg terasa saket di kerongkong....

Pg td dlm kmter nk g keje...dok cm nk temuntah kahak...

Jumaat mmg balik dlm hujan sbb terlupa bwk payung...mmg lencun habis....tp hari sabtu takde lak menunjukkan tanda² saket tekak dsbnya....

Tp hari sabtu juga saya berkemas rumah besungguh² dgn habuknya...

Ouuuchhhhh....nk demam kah?

Apakah itu puncanya? aauuww...

Friday, 12 December 2008

Kentang...i loooikkkkk it...


Kentang untuk semua..... [cerita selanjutnya]

Dok belek² paper online...tnmpak topik KENTANG...waaahh sukanya saya....trus klik nk baca...hehe...

Saya mmg peminat KENTANG!!!!...

Waahhh....pe je yg ada kene mengena ngn kentang jgn x pelawa saya yer...nt saya wt muka pat blas...he he he... Msa kecik² saya suka wat
mashed potato versi sndri..ye lah time tu mana nk tau mkanan ala² western ni...so, agak² je la nmpak kt kfc tuh lembik2...rebus+buh air+prasa...mmg x cam mashed potato pn tp nk mkn byk² kn so ikut sedap tekak sndri je lah.... Pastu sanggup wat begedil sndri semata² nk wat kudapan...klu rajin ada la bhn tmbahan mcm daging/udang kering/sadin pn saya buh...he he hee.... pulak tu saya ade geng...ABG saya pn sukaaaa!!!....ada kentang ngn nasi pnas pn dh ckup...tp kentang tu kene la msak cam kentang smbal..:)..addict betul saya ngn kentang ni smpai skang....kdg² tatau nk msak apa...dgn sndrinya akn dtg idea drp kentang...ha ha haa.....

Petikan artikel
:
"Salah tanggapan yang paling jelas ialah kentang menggemukkan. Hakikatnya, kentang bukan sahaja tidak mengandungi lemak dan kolesterol, sebaliknya ia kaya dengan kalium, serat, vitamin, antioksidan dan protein - segala nutrien yang penting untuk prestasi optimum badan dan membantu mencegah penyakit kronik."

Yessssssssss......mmg drp dulu saya di momokkan dgn "mkn kentang gemuk taww"......oh...tidak rupanya....olh itu mari la kta mkn kentang...he he he....tp klu dh mkn kentang..jgn mkn nsi lebeh² yer..klu gemuk melampo jgn slhkan saya....lalalaaaaaaa....

Thursday, 11 December 2008

Touch & GO cekik duit...

Salam semua...
Semalam dh msuk kerja dh benanya...tp mklum lah bz sgt...dgn lalok + penat x ilang lg...rsanya smlm x smpai separuh pn saya buat kerja....layan lalok je ha...huehehuehe..

Lepas dh Aidil Adha...braya kt Joho...ngn hujan sepanjang hari..olh itu aktiviti terhad kpd mkn..mkn...tido..tido shj la jwbnya...tp saya ngn hubby xleh la melekat je kt umh..g gak la beraya jln kt mall ha...dh tanya mak ada nk g braya tak...dia takmo so kami la bejln ye tak...huhu...Menu raya mcm biasa lah klu kt selatan nih...ketupat/nasi himpit..rendang...kuah lodeh...ayam msk merah...sambal goreng...waduh muak muak...

Apa lagi sepanjang cuti nih...oh ya...dapur saya dh berasap! ekeke....kabinet dapo + tong gas + dapur sudah di beli...olh itu klu tak rjin msak gak..tatau lah saya...heh!!..kain langsir pn dh beli tggal jahit je...jahit je la seadanya asalkan umah saya tak togel kan...tikar pn dh ada..yahuuuuuu!! Nk tunggu ujung bln ni je hrp² ada rezki 'durian runtuh'...leh penuhkn lg umah....Amiiiiinnnnnnnn....

Eh tajuk len..bebel len lak kan...isk...

Haa bkn pe pg td semenjak dh jd pengguna komuter ni saya dh beli la kad Touch & Go kan..utk memudahkan saya berlari bekejaran ke kometer & LRT tepat pd msanya.....tp tu lah smlm saya bru je topup RM20...ptg smlm ada mslah sket kt mesin tuh....soooooo, natijahnya pg td lah....saya swap baki tak ckup....waduhhhhh....kepiye tooooo????!!...mmg la swap byk kali sbb mesin tu tak kasi saya lepas penghadang tuh...tp stakat 2-3 kali kan takan la abis RM20 tu kan....isk3...so, tpksa la bli tiket....smpai KL Sentral saya chek kt konter LRT tuh...saya tanya baki brapa...tggal 90 sen!!!...Ya Rabbiiii....kok ye pn nk tolak agak² la kan....brader konter tu pn ckp...

Brader : Smlm dh topup RM20 kan
Saya : Ha tu lah, knp tggal 90 sen ek? * ngn muka simpati...:p
Brader : Guna komuter kan...byk ni kene tolak RM17 lebih...ada prob ke mesin tuh...
Saya : A'a smlm tak lepas time swap tu....
Brader : Mmg camtu klu tak proper swap kene penalti...RM15 lebih gtu lah...ni dh RM17 ni....pe kata adik g ofis T & G tu ha...rasa leh mintak balik duit tu...

Hahhhh dh brader tu kata cmtuh ...WAJIB gue serang ofis tuh nanti....dh la saya ni terkorek² duit syiling dlm henbek...dh lah saya x de duit lngsung dlm purse sbb saya lom cucuk lg 1 sen pn...dh lah henbek tuh bkn henbek yg slalu saya guna, sah² xde saki baki syiling ke apa...aduiyaiii...rasa down je pg ni g keje...

TP nasib bek mood saya wat keje pg ni meningkat kpd 95%...ha ha ha...

Friday, 5 December 2008

Salam Aidil Adha...

Untuk semua ....

Hargai + Insafi ERTI PENGORBANAN
tidak kira ianya walau sekelumit cuma
menjadikan kita insan yg sentiasa bersyukur
atas kurniaanNya...

*semoga saya terus diberi kekuatan olehNya...amiiinnnnnn

Down..

Down? Jatuh?

Klu nk ikutkan mood saya mmg merudum hari ni...tp as usual saya cuba utk menggembirakan hati sndri....spt maksud nama saya iaitu KEGEMBIRAAN...susah juga saya nk menunjukkan yg saya ni susah hati/moody pd riak muka *org kata lah, sbb seme kata saya ni tgk slalu happy...tu lah automatik bla dpn orang saya boleh tersenyum....dlm hati Allah je yg tahu apa yg sdg berlaku...

"Suami, cekal dan tabahkan hatimu...selagi aku bergelar isterimu...susah dan senang kita harungi bersama sehingga nafas yg terakhir...Insya'allah...."

Stp kali saya dilanda duka, saya baca bait² kata hikmah di bwh ni...moga saya diberikan kekuatan menghadapi dugaan yg Allah bg kpd kami....


..............................

......................

..........

....

Hemmmphhhh...dh 2 mlm berturut² nombor yg telah lama saya lupakan...muncul kembali atas skrin HP ke-2 saya...bila smpai rumah saya mmg x pdulik dgn HP ke-2 saya tu...saya perasan pn stp pg bila bersiap² nk msukkan HP dlm handbag....walaupn msh ada sikit keraguan ats kepstian nombor tuh tp saya pasti nombor tuh nombor telefon dia....dia....kekaseh gelap lama saya...:(...tolonglah jgn cari saya lagi....huuuuuuuuuuhhhh.......

Nota kaki :
Kedua² keadaan ni xde kene mengena atr 1 sama lain k...

Thursday, 4 December 2008

TAG...

Duyai...dh 2x si hanie ni Tag saya...byk utang nih...tp disebabkn yg ni fill in da blank...saya gagahkan gk la wat...jenuh gk la nk phmkn..pastu gelak sndrik..he he he...

==================================================

RULES:-
Do the "Letter MEME". Tag no less than 5 other people, and leave them a comment, informing them that they have been tagged. Then copy the "How-to" Letter Meme, and finish your Journal entry.->

Dear ________(the last person who left a comment on your blog/journal):

I don't really know how to tell you this, but ___1___. I think I realized it ___2___ ___3___ and I saw you ___4___ ___5___. I'm sure you're ___6___ enough to understand ___7___. I'm returning ___8___ to you, but I'll keep ___9___ as a memory. You should also know that I ___10___ ___11___ .

___12___,
-Your name-

Just fill in the blanks on top based on the answers you are gonna choose below :
1. What's the color of your shirt?
Blue - Our romance is over
Red - Our affair is over
White - I'll join the monastery
Black - I dislike you
Green - Our horoscope doesn't match
Grey - You're a pervert
Yellow - I'm selling myself
Pink - Your nostrils are insulting
Brown - The mafia wants you
No shirt - You're a loser
Other - I'm in love with your sister

2. Which is your birth month?
January - That night
February - Last year
March - When your dwarf bit me
April - When I tripped on sesame seeds
May - First of May
June - When you put cuffs on me
July - When I threw up
August - When I saw the shrunken head
September - When we skinny dipped
October - When I quoted Santa
November - When your dog ran amok
December - When I changed tennis shoes

3. Which food do you prefer?
Tacos - In your apartment
Pizza - In your camping car
Pasta - Outside of Chicago
Hamburgers - Under the bus
Salad - As you ate enchilada
Chicken - In your closet
Kebab - With Paris Hilton
Fish - In women's clothing
Sandwiches - At the Hare Krishna graduation
Lasagna - At the mental hospital
Hot dog - Under a state of trance
None of the above - With George Bush and his wife

4. What's the color of your socks?
Yellow - Hit on
Red - Insult
Black - Ignore
Blue - Knock out
Purple - Pour syrup on
White - Carve your initials into
Grey - Pull the clothes off
Brown - Put leeches on
Orange - Castrate
Pink - Pull the toupee off
Barefoot - Sit on
Other - Drive out
5. What's the color of your underwear?
Black - My best friend
White - My father
Grey - Bill Clinton
Brown - My fart balloon
Purple - My mustard soufflé
Red - Donald Duck
Blue - My avocado plant
Yellow - My penpal in Ghana
Orange - My Kid Rock-collection
Pink - Manchester United's goalkeeper
None - My John F. Kennedy-statue
Other - The crazy monk
6. What do you prefer to watch on TV?
Scrubs - Man
O.C. - Emotional
One Tree Hill - Open
Heroes - Frostbitten
Lost - High
House - Scared
Simpsons - Cowardly
The news - Mongolic
Idol - Masochistic
Family Guy - Senile
Top Model - Middle-class
None of the above - Ashamed

7. Your mood right now?
Happy - How awful I've felt
Sad - How boring you are
Bored - That Santa doesn't exist
Angry - That your pimples are at the last stage
Depressed - That we're cousins
Excited - That there is no solution to this
Nervous - The middle-east
Worried - That your Honda sucks
Apathetic - That I did a sex-change
Ashamed - That I'm allergic to your hamster
Cuddly - That I get turned on by garbage men
Overjoyous - That I'm open
Other - That Extreme Home Makeover sucks

8. What's the color of your walls in your bedroom?
White - Your ring
Yellow - Your love letters
Red - Your Darth Vader-poster
Black - Your tame stone
Blue - The couch cushions
Green - The pictures from LA
Orange - Your false teeth
Brown - Your contact book
Grey - Our matching snoopy-bibs
Purple - Your old lottery coupons
Pink - How awful I've felt
Other - Your memories from the military service

9. The first letter of your first name?
A/B - Your photo
C/D - The oil stocks
E/F - Your neighbour Martin
G/H - My virginity
I/J - The results of your blood-sample
K/L - Your left ear
M/N - Your suicide note
O/P - My common sense
Q/R - Your mom
S/T - Your collection of butterflies
U/V - Your criminal record
W/X - David's tricot outfits
Y/Z - Your grades from college

10. The last letter in your last name?
A/B - Hate your guts
C/D - Never will forget
E/F - Always wanted to break
G/H - Never openly mocked
I/J - Always have felt dirty before
K/L - Will tell the authorities about
M/N - Told in my confession today about
O/P - Was interviewed by the Times about
Q/R - Told my psychiatrist about
S/T - Get sick when I think of
U/V - Always will try to forget
W/X - Am better off without
Y/Z - Never liked

11. What do you prefer to drink?
Water- Our friendship
Beer - Senility
Soft drink - A new life as a clone
Soda - The incarnation as an eskimo
Milk - The apartment building
Wine - Cocaine abuse
Cider - A passionate interest for mice
Juice - Oprah Winfrey imitations
Mineral water - Embarrassing rash
Hot chocolate - Eggplant-fetishism
Whisky - To ruin the second world war
Other - To hate the Boston Celtics

12. To which country would you prefer to go on a vacation?
Thailand - Warm regards
USA - Best regards
England - Good luck on your short-term leave from jail
Spain - Go and drown yourself
China - Disgusting regards
Germany - With ease
Japan - Go burn
Greece - Your everlasting enemy
Australia - Greetings to your frog Leonard
Egypt - Fuck off nowFrance - In pain

==================================================
Jawapan saya -->

Dear Hanie comey,

I don't really know how to tell you this, but I dislike you. I think I realized it When I quoted Santa In women's clothing and I saw you leeches on Manchester United's goalkeeper. I'm sure you're Ashamed enough to understand That Santa doesn't exist. I'm returning Your love letters to you, but I'll keep Your neighbour Martin as a memory. You should also know that I Always will try to forget Embarrassing rash .

Your everlasting enemy,
-@yue-


Dan..
Ini AWARDnya sbb dh buat pening² pale dok scroll down..copy paste bagai...hehehee....

AWARD comei cam hanie...he he heeee

So, sapa² nk buat silakan lah yer...penyertaan terbuka, tiada paksaan ekeke

Wednesday, 3 December 2008

Tanpa balutan....

Hadiah!

Sebenanya ni hadiah drp departmnt yg buat aktiviti besday tiap² bln tuh....tp kali ni yg kelaka x berbalut...sabo je lah bos saya yg organize aktiviti ni....td tgh buat keja smbil telinga ni pekup ngn headphone, dia dtg seblah saya smbil hulur plastik telekung tuh...saya tekejut la npa tb² bg telekung, nk suh saya lg insap ke apa...wakakaka...

Selalunya hadiah² ni saya ngn ofismet yg balut...tp hari tu msa mjlis tu kami berdua takde kt ofis drp pagi sbb pegi taklimat...so, natijahnya...hadiah x berbalut....haiii nasib lah..slalu balutkan hadiah org..smpai masa hadiah sndrik x berbalut..he he heee......

Bertambah lg telekung saya..haritu dok kemas msa nk pindah...bru prasan byk telekung saya yg lama² tersusun dlm beg besa..ada yg terkoyak kt kain *mmg patut pn saya x pkai lg...oh ye selain ada yg koyak *cm malas nk jait sbb nk ikutkan 2,3 kali dh koyak tmpt sama, jait balik...ada gak dh kusam kainya,maklumlah kan kaler pn putih...nk buat apa ye ngn telekung lama ni?? nk wat lap lantai cam x bes la plak...lap pinggan mangkuk okeh kot...ihiksss... atau ada ide lain???

Smiley...

Walopn dah lepas 2 hari...
Saja nk share gamba yg dpt dr emel ni...dorang dok fwd..nk hrp sndri snap ritu..mmg tatau pn...time tu tgh godek TV...1 hape info pn tatau..wakaka...

Kire bulan ngn planet ni menyambut saya duk umah baru la kirenya kan..ahaks...moga idop saya sekeluarga bersinar dan sentiasa gembira spt terjadinya fenomena SENYUM ini...


Bulan sabit yang kelihatan tersenyum berada dengan kedudukan dua bintang Musytari dan Zuhrah di atasnya....

Tuesday, 2 December 2008

Komuter...

Pertama kali semalam saya merasa balik keje dgn komuter (sbb time pegi keja adik ipar saya anta, kn saya msuk lmbat smlm), harini lak merasa masa pegi keja (balik mungkin tak sbb saya ada appointment ptg kt spital)...kesimpulannya....mmg mcm SADIN....tp bak kata Uji, kwn yg dok tmpt yg sama...."sadin pn leh bejoget lg tau"...ha ha ha.....

Sungguh, bila dh keadaan mcm tuh....saya tak perlu pegang apa² pn, cuma perlu setting 'kuda² kaki' utk imbangkan badan..saya berdiri statik...depan, blakang, kri kanan semua manusia yg sama² naik tren...sendat+padat!!...naseb klu sesama pompan keliling kita tuh...klu lelaki??? ...Astaga....

Pg td, smpai kt stesen Pantai Dalam klu tak silap, mmg dh penuh...org nk msuk gak...last² ada brader tu sound..."bumbung kosong...bumbung kosong".... adehhh....saya rasa dh cam kt India lak klu tul² la ada yg rela nek ke bumbung...huhuhu..

Patu ade nmpak sorang akk tuh peknen...perut dh nmpak...kua kt KL Sentral dia dh tepuk² pinggang belakang...sian saya tgk...mcamna klu saya peknen nt...sanggup ke??

Tiada pilihan...saya kene gak nek tren komuter tu...taknak lah menyusahkan adik ipar saya klu dia antar saya g keje...pastu dia kene pusing smula ke Shah Alam kn...

BIla fikir balik...mcm nk amik balik tawaran drp somi saya haritu psl keta....TP....

Monday, 1 December 2008

Gelap...

Ok ni la gambo psl Gelap tuh....

*tak edit gmbo langsung...:)
Amik dr balkoni...

Amik dr tingkap bilik

Baru smpai...:p

Salam tenghari...

Saya bru smpai opis tau..ihiksss...on pc je trus ber blog..aiseh...sebenarnya saya ingt cuma sejam dua je bru nk msuk ofis...tp dh buat mcm² urusan dh 11.30..hemm lajak je lah consider half day...bolehhhhhh gtu....sukatilah...saya dh malas nk jd org yg lurus je...yg penting saya buat keje..keje siap spt di arahkan....mana hilangnya saya time keja jgn bising!!!...saya tau dh melanggar etika kerja...tp saya juga ada urusan urgent yg mesti di selesaikan...saya tau ada yg cemburu, dan dorang pasni mst buat juga...tp selalunya ats alasan kurang penting atau kata lainnya ...AMBIK KESEMPATAN!...eh² saya dh melalut..nmpaknya stress psl keja msh menghantui saya...huhhhhh!!..

Ok..kenapa saya half day....1st, saya ke ofis pengurusan kt umh sewa baru saya nk dptkan stiker...pegi menonong je nih..xtau nk bwk apa pn..owner pn x btau apa²..ofis tu pn tatau!! isk...saya tanya la kt pak gad tu, dia kata mybe bukak 9-9.30 pg...sdgkan time tu 8.50 pg, saya ingtkan bukak ofis pkul 8.30 pg..aduii...tpksa la tunggu kan...smbil ngeteh dan roti canai smpailah 9.30 pagi....byk mende kene wat seblum dpt stiker...surat p'janjian rumah + surat kebenaran pemilik + IC pemilik...aduiiyaiii...owner saya tu dh la outstation...kesian la kt adik ipar saya nt nk msuk mesti kene tahan...kena sesiap wat dialog "baru pindah, x dpt stiker lg"...haha...abeslaaaa ko dik tiap2 hri hafal ayat tuh smpailah dpt stiker...haha...

Pastu saya g lak Tabung Haji sbb nk pegi haji...tipuuu ahaha...biasalah korek memana yg patut...pdhal bru gaji kan..ihikss..mklumlah pindh rumah baru ni mcm² halnya....oh ya hari ahad tu saya pindah....janji 9 pg...biasalah janji M lg...kul 11 baru muncul kannnnnnnnnn.....sian kt somi saya la dh la ptg kene balik penang kannn.....

Dh tu g KL Sentral palk wat Touch & Go...saja menggatal kan...pdhal beli kt kedai boleh je...ni sbb nk ckupkan syarat half day la ni ...hehehe.....disebabkan saya bwk troli ofis amek hari sabtu ritu kenalah pulangkan balik...sib bek la org ofis x call ckp nk guna..klu tak lg la kelam kabut kan...eh saya mmg suka kelam kabut ni....dh la tadi asik sesat barat je g Tabung Haji tuh...heyyyy...tu lah org kata nk cekap tau jln...KENE SESAT DULU..hehehe

OK...jap lg saya buh gambo psl Gelap tu yer....baru ni ha nk trasfer gambonya...ni pn saya capai je card reader...tu je yg nmpak dlu..nk godek² kabel digicam tah mna tah...ihiks...

Friday, 28 November 2008

18SX...hepp!

*sape rasa budak tecit xleh baca :p

Semenjak packing brg nk pindah ni..dh seminggu dh...saya ngn adik ipar tido kt ruang tamu beralaskan toto...ye lah nk clearkan bilik kn..senang...nt klu situ la tmpt kemas, situlah tmpt tdo..saket jdnya ngn habuk² menerawang di angkasa...ihiks...

Alkisah, biasalah pmpan kn...ada 'teman' tdonya...saya ada bear coklat, adik saya bear kunen...*tak aci tau bear dia lg besa drp bear saya..ahaks!...

Pg tadi sesama bangun nk solat kn...seme ke bilik..so tatau la pe jd kt tempat 'bersemayam' kami tuh...dia bersiap² nk g kolej sbb ada course, saya pn bersiap² nk g keje...adik saya kua la ke raung tamu...tba² adik saya menjerit.....
"kakkkkkkk.....pe dh jadiiiiiiiiiiiii niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii??"......dh denga dia jerit..saya pn kua bilik la kan...pastuh tgk muka dia merah padam + pinkish + sengeh² pn ada...dlm hati saya "aishh td kemain lg jerit, nih dh sipu² malo kucen lak".... pastu dia tunjuuuuuuuuukkkkk kt toto kami tido mlm td.....

HAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAA.....gelak besa trussss saya....trus amek HP mik gamba!!! hahahaaaa....adoi la bear² kami nihhh....wt skandal lak time kami x pelok depa!.... kami mmg gelak la smpai berair mata...aduiiyaiiii....

Pastu adik saya trus tanya..."sapa bangun lmbt sket td"...saya ckp "adik la...kan bear adik kt atas tu"....hahaha kami gelak lagiiii....ye lah time bngun td kn gelap..men cmpak je bear memasing...x assume la terbinanya aksi cmni....kehkehkeh....actly, ni bkn pertama kali..msuk ni dh kali ke-2 aksi cmni...tp yg 1st ritu kami wat dono je lah..alaahhh bear je kan dok timpa²...tp kali ni mende yg sama kan...rasa cm geli hatiiiii sesangatttttt la pulaaaaakkkkkkkkk..... pasni xde la aksi cmni lg..sbb nt umah baru kami dh berlainan bilik :p..gagagagaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...........

Berarak awan kelabu....

Ptg smlm kan...warga KL mest ketakukan kn...

Saya kua ofis kul 530 smpai basement nk ke LRT...tersentak..mengucap pnjang....GELAP GULITA...mcm kul 7 mlm je...pdhal baru kul 6...nmpak betul awan mendung berarak...plan awal nk tmpal iklan bilik saya kt bwh pesiaran kaki tmpt tggal saya kn...tp kene lah kensel dh tgk cuaca mcm ni...pk kain baju lg kt ampaian takut basah...dh lah saya nk pindh kan..rugi je basuh bju sidai smpai 2 hari tb2 je bsah...

Laju je saya bejln balik smbil mulut kumat kamit mengucap..takut sungguh saya tgh cuaca gelap mcm nih...saya ingt nk KIAMAT je...lgpn soknya hari JUMAAT kan....Astagfirullahhhhhh!!!!...smbil mata tu tgk ke langit..nmpak sgt awan mendung pekat tu berarak dr satu tmpt ke satu tmpt....smbil tu sempat lg pk nk AMEK GAMBA guna digicam!!saya x leh guna HP sbb hp saya ni cap ayam..gmba kureng sket...haha...x snonoh betul..dlm keadaan mulut kumat kamit insaf..smpat lg pk psl blog!!...tp tu lah...bru saya teringat....kabel digicam saya dh bungkus msuk dlm kotak utk pindah nanti....uwaaaaaaaaaaa....so saya KIV dulu la gmba²nya...next week yaaa.....

Eh sempat lg saya tmpal 1 iklan wat syarat...smpai bwh blok saya tak nmpak pape...gelap!!...ye lah lampu koridor seme auto pkul 7..skang ni awal lg...kumat kamit lagi mulut saya sbb takut gelap² mcm ni pape leh jd...seb bek lif cepat..msuk lif terang la kan....dh kua lif...waduhhh..gelappp lg...nk cucuk kunci pn x nmpak...HP la jd sasaran...terketar² bukak pintu...dh selamat msuk umah trus saya angkat kain bju dan amek digicam...snap dr bilik & balkoni...tdung pn x bukak lg taauuu...hehe..duiyaii klu pk balik mmg x snonoh...semangat abes...tp lastly x dpt pn buh kt sini rini....

Tak lama pastu..ujan pn turuuunnnnnn....tp tak selebat yang disangkakan....klu ikutkan gelap gelita td saya dh bayangkan ribut je...dgn angin yg kua bunyi menakutkan...:p

Bila ujan turun..saya menikmati keindahan alam tuh dr balkoni...saya mmg suka tgk ujan turun *tp tak suka kene ujan hehe....titik² air yg jatuh tu mcm wat saya tenang...alahai...minggu depan saya dh pindah tentu msa saya byk di habiskan dlm LRT & Komuter kan...tak boleh balik seawal ini...huhuhu.....

Thursday, 27 November 2008

Bznya....

Pg tadi saya Qada' taklimat hari tu yg terlupa...sepatutnya 2 jam je...dr pkul 8.30-10.30 *emm kul 9 gak mulanya..fhm² je lah... Menguap dh berkali²..lahai....smpai sejuk hidangan yg disediakan...drp istilah minum pg jdlah juadah mkn tengahari...mihun+makaroni goreng+kuih sri muka+cucur badak...saya dn opismet amek kueh² je...sbb...

Smpai je kt ofis...semua mata tumpu kt saya....

"haaaa...ayuuuu pegi potong kek...patutnya bg ucapan td...mana tah hilang"...saya pn tpksa citer pegi taklimat yg meleret berjam²...

He he hee..harini ofis saya wat jamuan besday..aktiviti bulanan...tp kali ni belated utk bln oktober..bln lps kan sibuk ngn byk jamuan raya kn....

Menu kali ni nasi beriani *saya mampu mkn separuh je ok...penuh yg amat nasiknya!! nasik tu dh siap msuk dlm polistrin..lauk2 je buffet...ngn kek+buah+kueh² lg...mau smpai ke ptg ni kunyah je...hihihi....

Oh yanie...nt lah ye TAG tu..x larat rasanya....dh seminggu packing barang...harini baru rasa penat sesangat...ahad nk pindah..lg pensan dibuatnyaaa.....saba ye...*TAG dr hanie dlu pn x buat lg...hahaha....

Skang saya tgh ready ngn boss saya...sbb ofismet saya btau td..time saya pegi taklimat dia cam ibu kehilangan anak cari saya...ada lah tu keje urgent kene buat...

Bz betul la sayaaaa.......

Nakkkk holidayyyyyyyyy!! dush dushh....

Wednesday, 26 November 2008

Entry off mood...

Dlm tercari² nk buh lagu apa kt blog ni, saya cuba denga lagu MP3 dlm PC yg dh lama tak terusik...

.......klik klik..tik tik...klik klik......

Byknyer lagu..Melayu, Indonesia....era 80an..90an..jiwa saya jiwa lama..saya x suka lagu² sekarang....membingitkan telinga...

Akhirnya saya memutuskan utk pilih lagu ni....

PERMATA UNTUK ISTERI
- Kopratasa...


Sbbnya...

Saya sudah merindukan suami saya....

Sebak...

Petikan irama gitar kapuknya terngiang² di telinga saya mengalunkan lagu ini....suatu ketika dulu....hingga sekarang...

Saya rindu banget sama kamu.....



*******************************************************************************

Oh ya, mungkin tertanya² kenapa saya sudah tidak sebut ganti nama diri 'aku'...saya ingin menghirup udara baru, diri yg baru, persekitaran baru, bakal ber'kulit' blog baru .... tp yg pasti jatidiri saya tetap sama spt dulu...INSYA'ALLAH...

Tuesday, 25 November 2008

Perkahwinan....

KADANGKALA bertemu dengan orang yang kita tidak saling kenal mengenali antara satu sama lain, boleh memberikan kita pandangan yang unik, lahir dari hati kecil mereka terutama apabila bercerita tentang kehidupan dan kejadian yang berlaku di sekeliling kita.

Berbanding jika kita berbual dengan orang yang kenal siapa diri kita, berkemungkinan ada pandangan dan perkataan yang diluahkan lebih terkawal, susun katanya lebih teratur dan mungkin ada antara cerita mereka yang tidak lahir dari isi hati. Ini mungkin terjadi kerana mereka ada perasaan segan silu.

Saya ceritakan demikian kerana secara kebetulan baru-baru ini saya bertemu dengan seorang tuan punya bengkel kereta, Badrul namanya yang ditemui secara tidak sengaja di sebuah bengkel di ibu kota. Setelah menerangkan masalah kereta yang saya alami, beliau mula melakukan tugasnya. Tetapi kemudiannya beliau mengarahkan pekerjanya untuk menyambung kerja, kerana katanya masalah kereta saya tidaklah sebesar mana. Kacang! Sekejap lagi boleh beres.

Katanya, dia tidak boleh buat semua kerja, takut nanti pekerjanya tak boleh buat semasa ketiadaannya, lagi pun kalau selalu dibantu, sampai bila mereka nak pandai. Ceritanya, dia lain dari kebanyakan tuan punya bengkel kereta atau pengusaha yang pernah ditemui. Mungkin pandangan saya salah, tetapi Badrul dirasakan suka memberi ilmu supaya pekerjanya cepat pandai. ''Manalah tahu satu hari nanti mereka pun boleh buat bisnes yang sama. Tak rugi kalau ramai orang 'kita' pandai buat bisnes macam dia jalankan, jangan tamak, lagi banyak kita bersedekah ilmu lagi banyak kita boleh dapat rezeki.'' Itu falsafahnya.

Lagi pun dia sedang menunggu surat, insurans dan borang kereta dari kawannya, yang sudah setengah jam ditunggu masih belum tiba. Agaknya kerana ingin menghilangkan rasa bosan, beliau mula berbual dan menasihati, kereta saya pada pandangannya tidak dijaga dengan rapi. Memang pun. Pemandunya cuma pandai mengguna kereta. Bila ada masalah baru terkial-kial.

Katanya, dia jaga kereta macam jaga isteri, biar keretanya tak cantik, dah tua, tak berkilat, tetapi dia memberi perhatian terhadap prestasinya, sebab itu keretanya tak ada masalah. ''Kereta tuan bengkel kereta mestilah tak ada masalah.'' Saya menyampuk. Tetapi beliau meneruskan, ceritanya, ''kalau tak mahu kereta bermasalah kenalah jaga. Jaga kereta macam jaga bini, kalau tak mahu bini membebel jangan buat benda yang dia tak suka barulah hidup kita senang.

''Ini tidak, nak suruh bini aja jaga laki, tapi si laki langsung tak peduli perasaan bini. Bila bini marah mulalah nak bercerai. Nak cari lain, konon yang baru lebih baik boleh layan dia lebih istimewa, tapi selagi perangai si laki tak berubah, maka selagi itulah dia tak boleh bahagia dalam berumah tangga.

''Tengok cerita paper sehari dua ini. Tak habis-habis cerita artis bercerai berai. Perkahwinan orang zaman sekarang ini terlalu rapuh, mereka tak fikir panjang. Budak-budak muda sekarang pun sama, belum tentu orang baru yang dipilih lebih baik dari isteri yang lama. Setiap orang tu ada kelebihan dan kekurangannya, kita kenalah sesuaikan dengan keadaan, terutama dengan diri kita sendiri. Kita kena cermin diri kita baru cakap pasal orang lain.

''Walapun saya orang lelaki, tapi saya pun tak suka dengan perangai sesetengan orang lelaki sekarang. Susah nak faham perangai mereka. Mereka selalu fikir dia suami, dia orang lelaki, dia aja yang betul, semua tindakannya tepat dan terbaik, tetapi ada yang hampeh. Tak ada perancangan tak tahu nak menyimpan duit langsung. <---- *aku sgt stujuk dg statment inikkkk..jgn gegel pale lutut eh wahai kaum adam..wek!

''Jadi apa cadangan Encik Badrul untuk atasi masalah ini?'' tanya saya. Dan marilah kita baca isi hati beliau seperti yang saya pendekkan di bawah ini.

''Pada saya orang perempuan ni jangan jadi bodoh sangat, kena jaga diri, kena bekerja, baru ada harga diri. Orang lelaki fikiran mereka singkat, tak panjang (bukan semua) mereka nak seronok aja. Bila ada masalah, isteri kat rumah jadi sasaran. Kalau isteri bekerja dia boleh berfikir panjang, boleh buat perancangan, namun bukan semua isteri macam tu, ada yang hampeh tak tahu jimat langsung, menyusahkan aja buat menghabiskan beras aja. Tapi biasalah, kalau isteri pandai mana ada suami boleh dengar nasihat isteri. Suami ni Ego!

''Saya cakap terus terang, suami memang tak suka kalau isteri tak bekerja. Masa bercinta memang okey, alright! Tak kerja lagi bagus dia boleh tanggung, tapi bila dah beranak pinak baru tahu langit tinggi rendah. Zaman ini semua pakai duit. Kalau poket zero memang susah! Waktu tu mulalah balik rumah masam muka. Serba tak kena. Mulalah menyampah kalau kaum puak isteri datang kat rumah selalu, buat menyusahkan hidup dia aja.

''Waktu itulah mereka mula benci bila isteri minta duit walaupun untuk belanja dapur atau untuk ke pasar. Suruh isteri berjimat, nak jimat macam mana benda semua dah mahal. Mulalah nak cari isteri baru yang bekerja dengan harapan boleh bantu meringankan beban hidup mereka.

''Tapi kalau dah tak ada duit nak kahwin juga, tentu cari masalah, mana ada isteri baru nak tanggung makan minum isteri dan anak-anak suami. Mula-mula okeylah, tapi lama-lama berperang juga jadinya. Lagi hidup tak boleh aman.

''Tapi kalau isteri bekerja memang suami suka, paling tidak tak menyusahkan hidup, kena tanggung beli pakaian dan sebagainya. Lagi bagus kalau boleh tolong bantu ringankan masalahnya seperti membeli motosikal ataupun kereta. Bolehlah melaram.

''Lagi pun kalau isteri bekerja, mereka tak ada masalah nak bantu keluarga sendiri. Tak serba salah nak ajak saudara mara atau adik beradik datang ke rumah. Suami tak boleh marah sebab dia pun menyumbang pada keluarga. Isteri nak bagi emak dia duit pun suami tak boleh larang.

''Tapi lainlah kalau suaminya yang suruh dia berhenti kerja kerana dia mampu. Namun sebagai isteri, dia mesti buat perjanjian terlebih dahulu, jangan besok kalau saudara mara dia datang suami tunjuk muka masam, atau kalau emak mertuanyanya minta tolong dia mesti bantu.


''Saya ada tiga anak perempuan, dua orang sedang lanjutkan pelajaran di universiti dan kolej, seorang lagi sekolah menengah. Saya dah cakap dengan dia orang dia mesti cari kerja, mesti bekerja, mesti ada duit sendiri, jangan nak harap duit laki saja. Kalau tak dapat kerja, cari ikhtiar buat bisnes. Mesti ada perancangan masa depan.


''Sebagai ayah, saya dah ingatkan dia jangan nak fikir seronok bercinta aja. Cinta tak boleh bagi makan, duit boleh bagi kita makan. Zaman ini semua pakai duit. Cinta bukan jaminan boleh hidup bersama sampai mati, bukan jaminan kebahagiaan, sebab itu saya bekalkan mereka dengan pelajaran supaya mereka boleh berfikir dengan baik tentang masa depan.


''Tapi kalau mereka masih degil juga tak makan nasihat jangan salahkan kami emak ayah mereka kerana tak bagi nasihat. Dah banyak contoh saya bagi mereka lihat supaya boleh berfikir dengan baik, jangan fikir seronok boleh hidup bahagian dengan cinta aja. Cinta saja tak sampai ke mana, bila ada masalah apa cinta boleh buat? Akhirnya suami isteri bergaduh.


''Zaman sekarang kalau nak cari suami kena buka mata besar-besar, lihat latar belakang bakal suami supaya tak menyusahkan kita kemudian hari. Lagi pun apa guna ada suami kalau menyusahkan hidup kita aja. Saya tak kisah kalau anak saya tak kahwin kerana tak jumpa lelaki yang sesuai Buat apa susahkan diri tanggung biawak hidup.


''Saya sedih tengok sesetengah gadis yang berkahwin kerana terpaksa, konon malu kalau dikata andartu. Pada saya lebih baik tak kahwin atau jadi andartu daripada hidup merana. Orang keliling nak kata apa pun pedulikan, daripada kahwin dengan penagih dadah atau kaki judi lebih baik jadi
single. Apa nak susah kerana kita bekerja.

''Sebab itu isteri saya pun saya suruh bekerja bantu saya uruskan bisnes bengkel. Saya tak mampu buat seorang. Daripada saya gajikan kerani lebih baik isteri sendiri, dia tolong uruskan gaji pekerja, sewa bengkel, insurans, urusan bank, beli barang keperluan dan macam-macam lagi. Bila sama-sama bekerja baru dia tahu susah senang buat bisnes, jadi taklah menyusahkan saya minta beli benda-benda tak perlu.

''Berbalik pasal orang perempuan ni, bukan semua isteri pandai berfikir tentang masa depan mereka, kebanyakan isteri serahkan nasib dan masa depan bulat-bulat pada suami, ada juga yang jadikan suami tempat bergantung. Kalau suami panjang umur oklah, kalau pendek umur macam mana? Atau kalau suami kahwin lain apa nak jadi?


''Sebenarnya saya tak faham perangai sesetengah orang pompuan ini, kadang kala baik mereka tak kena tempat, tak pakai otak, lekas cair kalau kena pujukan suami. Suami minta duit bagi, nak
gadaikan barang emas pun bagi, suruh pinjam duit bank dia patuh, suruh jadi penjamin sanggup, mereka percaya suami 200 peratus.

''Akhirnya bila dapat tahu suami ada perempuan lain mulalah melenting. Marahkan suami. Konon tak setia pada cinta yang diikat, tapi dia lupa semua itu berlaku kerana kebodohan mereka yang terlalu taksub percayakan suami. Ada isteri kata dia mesti taat pada suami. Itu betul! Tapi nak taat pun tengok suami juga, jenis suami yang macam mana, bukan taat membuta tuli. Peliknya, bila suami pandai pujuk dengan '1001 dramanya' isteri percaya habis, sebab tulah mereka selalu kena tipu.


''Itu bab suami yang tak berduit nak berbini dua tiga. Tapi kalau suami ada duit nak kahwin tiga ke, empat ke, isteri tak boleh marah. Terutama kalau suami dah siapkan segala-galanya untuk kesenangan dan kemewahan untuk isteri, dia mampu, apa salah dia kahwin lebih.


''Kalau isteri nak marah juga dia memang tak pakai otak. Dia fikir suaminya milik dia seorang sampai mati? Kalau seseorang isteri itu ada pegangan agama yang kuat dia tak boleh marah. Dia mesti izinkan suaminya kahwin lagi. Sebab suaminya mampu.


''Isteri jangan lupa anda ada ikatan kontrak. Kalau sudah ditentukan dia kena bermadu, dia kena terima dengan ikhlas. Bukan sembarangan kontrak. Kontrak itu dia buat sebelum dia lahir lagi, bukan dia buat ikrar dengan orang tepi jalan, tapi dengan Allah. Mana boleh ingkar. Dia kena terima hakikat dia kena bermadu dengan baik. Kena terima qadak dan qadar sebab tu kena percaya Rukun Iman. Kalau tidak dia tak beriman pada Allah.


''Tapi kalau dia tak setuju atau nak memohon perubahan kontrak yang dipersetujui dahulu, maka dia kena minta pada Allah. Tengoklah lepas buat permohonan baru sama ada Allah makbulkan atau tidak. Kalau ditolak, maka dia kena terima hakikat dia kena bermadu. Bab ini orang perempuan selalu lupa tentang kontrak yang dia sudah tanda tangan depan Allah.


''Mereka suka bertindak ikut emosi bahawa dia saja yang betul. Isteri juga kena cermin-cermin diri, apakah dia betul-betul sudah menjadi isteri yang baik atau sebaliknya,'' demikian cerita Badrul.


Kesimpulannya, kebanyakan perceraian di kalangan pasangan muda berpunca dari isteri yang terlalu bergantung hidup dan percayakan suami. Apabila rahsia suami terbuka misalnya ada kekasih, barulah timbul rasa marah kerana merasa dirinya tertipu. Ketika itu segala-galanya sudah terlambat.


Saya tertarik dengan cerita Badrul kerana keikhlasanya bercerita dan memberi pandangan secara jujur terhadap masalah kaum wanita hari ini terutama jika ingin rumah tangga mereka aman damai, di samping membongkar dan menceritakan rahsia hati kaum lelaki terhadap wanita yang tidak bekerja. Semoga anda mendapat iktibar.


Hemmm...bagaimana para bloggers semua???

Pandangan drp isi hati seorang lelaki...
...pernah melalui zmn bujang..
...sekarang melalui kehidupan bsama isteri dan anak²...
...hakiki naluri lelaki - menyokong 100% berpoligami..
...lelaki yg sedar diri dia hanya seorang lelaki dan suami yang dibantu oleh SEORANG ISTERI...

Lekaki dan perempuan...keduanya saling melengkapi...

Tepuk dada...tanya Iman...
Semuanya dh berubah meniti ke akhir zaman.....

*dpt drp emel...:D

Monday, 24 November 2008

Luggage...

Weeknd kali ni adalah acara mengemas, mengotak, membungkus segala brg² yg perlu di pindahkan...dlm weekly pn ada gk kemas²..wat sikit² kn..nk wat skali harung seme weeknd mau pensan...kali ni aktiviti menyusun, melipat, mem'popia'kan baju *ayat adik ipa aku la ni namakan popia...mksudnya gulung cam popia bru buh dlm beg...leh lak dia bg nama POPIA...dh le ritu ada mber nk wat popia kan tuk tunang dia, tp x jd bg sbb x menepati piawaian 'Hells Kitchen"...wakaka....kebetulan lak cite mende yg sama...ibarat 'kulit sama cuma inti lelain'...ekekeke....

Sambil ngemas smbil nunggu la owner kata nk bg kunci umah...nk bg ritu kata lom psang railing langsir ngn ganti tombol...dok tggu smpai ke petang...dia btau ptg kol 5...kol 4 bru tepon ckp rushing ngn family nk g Dengkil lak...pok pek pok pek....senin gk la bru dia bg kunci...tuh dh siap psng railing ngn tombol ke tak tu...duiiyaiii....
*sib la pocik weh..duit deposit aku x baya abis lg ekeke...madan muka mu...

Oh ya...dok popiakan baju ni penuh dh luggage besa nih..ni pon pinjam osmet punya...wakaka....pastu setat la tatau nk buh mana...dok pk² dlu aku pindah sini guna apa ek buh baju²....smpaikan luggage pn pinjam org nih...adeiii..hohoho dulu ada beg kampong hat besa tuh...tp biasa la kn beg gtu simpan tak jga jap je repotnye...aku dh buang dh..patot laaa...haha...


adik : kak, dlu pindah guna kotak ke buh baju? *cissssssss!!

SO...ngn belen duit yg ada *lom gaji lg huhu....aku pn ajak la adik ipar aku yg perli aku td g terjah MV cari luggage...terjah hat murah je lah...bkn guna slalu pn...

Ni la ghopernya...puas nelek kt K4 tuh...carik hat besa+rega baloi...ahaksss....rega ni rm64.90 ok..time tu dh scan dh kt alat scanner tu...nk jd citer kan laaaaa kannnn....smpai konter... mamat cashier indon konter tu punch rega (key in bar code) tuh rm77...iskkk bia betikkkkk!!!! aku pon...

aku : alo brader...td scan rega len..64.90
cashier : ada promosi kak...nt kurang rega....

Uh ye la tuh..tul ke tak mamat nih...dh la tggu line tu berejam...time org dpn td...amek plastik...tuka syilling....tggu kad kredit lg...ada cust len men msuk baya rokok..eeeii..time aku lak..kertas resit abis...pastu hal punch rega len lak....pastu dh dpt resit aku tgk la resit tu rega brapa....RM77!!!!!...kata potong td..promosi kununnn....isk xleh jd nih...now..leh la aku gunakan hak aku sbg pengguna kan..bila lg...

Aku trus je nuju kt konter cust servis kan....dh pok pek kt situ..staff K4 tuh heret aku lak g konter tu balik..pok pek lg...nk gk nunjukkan aku yg slh rega...pdhal cashier mamat indon tuh x reti key in bar code...iskkk....pastu staff K4 tu heret balik ke konter cust servis!...duiyaiii...bru tingat aku ade bli eskeremmm...waaaaaaa cairrrr lorrr cmni..

Hah..dh puas dorang pok pek..ternyata aku di pihak yg benar...cam bes lak telah menggunakn kuasa sbg HAK PENGGUNA...ahahaa...dpt la duit belen tuh....ternyata dia pulang RM13, spatutnya RM12...uiyoo...mmg betul2 aku gunakan hak pengguna ni..lg singgit leh baya duit parking..wakaka....

OK la start rini kene popiakan bju buh kt luggage baru lak...ihikksss...so adik..jgn keji akak ko lg pasni suh buh dlm kotak yooooooo!!!

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...