Saturday, 31 December 2011

Good Bye 2011, Selamat Datang 2012

Assalamualaikum....

Bila muncul tahun baru Hijrah atau Masihi...
dalam masa yang sama semakin meningkat umur kita...
semakin cerah peluang ke alam barzakh..
walaupun ianya tidak sesaat pun menanti kita..
entah esok, lusa atau sekejap lagi....

Samada..

Dataran Merdeka...
Dapat SMS dr Telco-
RM0. SKMM: Anda dijemput hadir ke karnival Ambang 2012 pada 31 Dis 2012 di Dataran Merdeka KL. Seratilah program karnival dari jam 7pg hingga 12.30 tgh mlm...


Atau.....

Di masjid atau surau atau tempat ilmiah lain...

Atau....


Dataran Kemerdekaan Shah Alam...





Dalam mencari keredhaan hidup dari ALLAH SWT...

Pilihan ditangan masing-masing...

SELAMAT TAHUN BARU MASIHI 

2012


Friday, 30 December 2011

Wish list 2011 & 2012

Assalamualaikum....

Tak berani nak whist list banyak²..
maklumlah tak berapa ada...
tapi mahu juga...
eh yelah kalau dah banyak..
macam tak adventure je kan..
cabaran dan dugaan nak kumpul tu buat adventure...
sebab susah nak dapat...
kalau senang dapat takde la thrill kan...
bila adventure tu kita akan lebih menghargai...
sebab penat lelah bertabung 'bunian'
ehek!!

Wishlist 2011...
SYUKUR ALHAMDULILLAH...
tertunai sudah!!

Ensem tak?


"picem" kata si kecik..
heh heh heh


beserta keyboard yang boleh tarik dan tanggal kalau tak nak guna seperti gambar di atas....

orang kata besar macam netbook pulak..
tapi ye lah..
ahkak pun netbook dah jual..
apatah lagi laptop..
jadi ikut keperluan..
amiklah yang ini...
lain orang, lain taste kan..
desktop masih ada..
buat backup..
main game perang² best...
itu major game untuk abanglah..
dia yang selalu guna...
he he he...
sekarang tengah belajar..
maklumlah baru 1st time guna Android..

Wishlist 2012...
ini pula...


Tak tahulah kenapa suka merah lak eh...

hopefully.... 
mungkin juga nanti ada terkini lagi...
harga pun dah lebih kurang tab...perghh...
sebab tu kena buat tabung 'bunian'....

Pheeewwwwww!!!

Insya'Allah semoga bertambah rezeki kami...

Keletah #12 : Oii Oiii Oiii

Assalamualaikum....


Tak tahulah apa ni...macam chewing gum, tapi takkan budak ni makan kot, kalau ye ada ahkak amuk kat rumah pengasuh.....tapi nampak semalam anak pengasuh makan marshmallow...hishhhhh!!...bila nak tanggalkan, melalak sakit budak ni tau...baby oil tah mana tah..hishhh lagi!!....biar hari ni biar pengasuh kerjakan....bagi kerja kat dia...huh!
ok...gambar takde kene mengena dengan cerita kat bawah....

Pagi tadi tengah berkemas sikit dan bersiap² nak pergi kerja...

"oooiiii....oooiiiiiiiiiiiiii.....oooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii" 

Sekali...ahkak diamkan je...
2 kali...dalam hati "eh budak ni, panggil oi je?"
3 kali...tak boleh jadi...
sebelum tu ushar dulu ingatkan dia mengigau...
mata dah celik tapi badan masih bertilam empuk lagi...

Bermulah tazkirah Subuh...

"kenapa panggil oi? panggil siapa?"
dia terkebil²...
"panggil UMMI elok² boleh kan? tak payah jerit²"
dia diam...
"UMMI....lain kali panggil UMMI..ok?"
dia angguk...
tapi kene juga denda..
ahkak tepuk bibir dia sekali...
"NO Oi..Oi..lagi..ok?

Ahkak tinggalkan dia atas katil...
sambung rutin...
tak lama dengar dia panggil...

"Ummmmiiiiiiiii....ummiiiii...umiiiiiiiii.." lembut je suara...

Alahai anak....
anasir luar lagi banyak pengaruhi kamu...

Moga jadi anak yang Soleh...

Thursday, 29 December 2011

Lampin kain dan Cloth Diaper...

Assalamualaikum....

Sama je maknanya...
Cloth Diaper= CD dengan Lampin Kain....
dulu sebelum bersalin ada buat entri...
8/11/09 CD?
lama dah kan?..
tapi jarang sekali guna...
malah...
yang itu tinggal 2 helai je...
biru, merah dan kartun spongebob...
sebab yang lain dijual kepada kawan² yang teringin juga mencuba...

Tapi..
disebabkan ingin mengajar anak toilet training...


ahkak mengambil inisiatif semula..
insaf kot kununnya...
orang kata terlambat..
tapi tak kisah lah..
mari gunakan Cloth Diaper..
secara kerap dah sekarang..
boleh mengajar anak untuk meminta ke tandas sendiri...
sebab Cloth Diaper tu kan kain...
bila dia rasa basah secara perlahan² anak akan minta ke tandas...
sebab tak selesa...
harap boleh membantu..
bukan 100% tau...



Seronok tengok lambakan CD ni...tapi kalau pada siapa tak suka melipat rasanya tak seronok kot hehehehe....


CD yang dimasukkan Insert dan di alas dengan kain fleece (untuk tak rasa basah, ini guna untuk malam je)

Hari tu tambah 5 helai..
sekarang berjumlah 8 helai...
errrr..nak tambah lagi..
he he he...
sebab setiap kali pakai..
ahkak bermotivasi sendiri..
sediakan tabung...
masukkan syiling 40sen...
susah sangat 50sen sekeping..
untuk harga sekeping diaper pakai buang...

Jadi..sudah ada tabungan 'bunian' untuk anak pula!!!

Tapi masih belum fully CD...
masih bertatih...

Nota Kaki :
* 'bunian' = tak nampak, sembunyi

Wednesday, 28 December 2011

Happy Wedding...

Assalamualaikum....

25 Disember 2011....
Ho Ho Ho...eh tu bunyi pakcik Santa....
Ini bunyi kompang la...

Tahniah untuk temenku...
jadi isteri orang sudah....
majlis pernikahan berlansung di Masjid Sultan Mizan, Putrajaya
atau nama lain...
Masjid Besi...
tapi bila angin tiup rasa macam masjid atas angin uols....
Subhanallah...


Cantik...ni semua bahagian dalam....

Tengok....

Hepi kan dia hahaha....senyum lebor..
ahkak nampak belakang pun jadilah...
bergaya bersama beg Angry Bird si kecik pun takpeeee...ha ha ha...

Dengan ucapan...
"Semoga berbahagia dan berkekalan sehingga ke akhir hayat dengan rahmat Allah SWT dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah"

Kenduri nanti di Perak pada CNY...

Nasi tak ingin....

Assalamualaikum....



Sedih tengok nasi ni..ini yang kata kat entri sebelum ni....
atas basi, bawah elok....
tapi dalam gambar ni ahkak dah ketepikan yang basi tu warna kuning sikit tu, atas tu nasi elok...
rasanya sampai hati tak nak selamatkan yang elok tu setelah semuanya bersatu dalam satu periuk yang tah tak tahu dah berapa lama?
antara sampai hati dengan kesihatan yang mungkin memudaratkan?

Sedih....
teringat mak ahkak cakap dari kecik lagi....
"jangan buang nasi, nanti nasi menangis"...
maksudnya jangan membazir bila masak, kalau tak habis selalu buat nasi goreng, atau panaskan jangan sampai basi...
atau ada tu frozenkan nasi..ikutlah gaya mana asal jangan lama sudah....
ye lah kami pun bukan orang senang, bukan dapat beras dengan mudah...
beras pun jenis beras hancur je dulu....
tapi bohonglah kalau sekarang ahkak tak pernah buang nasi, pernah bila dah sisa², ada tu pinggan kecik pun tak penuh...
tapi sebab dah lama...
fikir kesihatan je makan nasi dah lama dan nak basi...
buang jugalah...
takkan nak simpan dalam peti ais lagi?

Apa yang difikirkan bila masak nasi begini eh?
nak berjimat?
sebab yang sebelumnya panaskan dengan yang baru?
eh boleh juga sebenarnya...
tapi kene tengok juga keadaan nasi sebelumnya...
masih elok atau tak...
kalau rasa dah sehari dua nak juga dicampurkan dengan yang baru masak...
relevenkah??
bila dah basi...jimatkah??
MEMBAZIR!!
makanan tu semua mendokan kita tau...

Dan satu lagi pasal memasak...
kita cerita bawang la pulak...

Cuba korang fikir....
kat kedai yang masak banyak² tu ada masa dorang ke nak hiris² bawang tu untuk lauk yang banyak? 
kecuali memang resepi dan caranya untuk hirisan....
atau untuk kedai yang harganya mahal memang worth la nak buat macam tu dengan rasa yang sedap dan presentation makanan yang cantik...

Contohnya bawang...ada bawang merah, bawah besar, bawang kecik, bawang kuning....

Ada yang kata, blender tak sedap....
itu yang meratap nak masak mengupas dan menghiris, kalau larat tiap² hari balik kerja takpa, sampai satu tahap dah tak sanguup dan terus tak memasak...
haaa cane gaya? laki dah bising asyik makan kedai....
nak masak penat...lepas tu dari ofis dah kene fikir kene kupas bawang lagi....
tak salah untuk mudah diri sendiri, blender je lah bawang....
betul, bawang ni memainkan peranan dalam masakan, tapi kalau tak kena gaya masak, failed juga lauk.
bahan² lain pun penting memainkan peranan...

Jadi...
kepada sesiapa yang baru nak berjinak memasak dan merasa memasak tu payah...
nak sediakan bahan²...
blend bawang siap²...
nak masak tinggal menumis je...
tak penatkan badan sendiri....
itu kalau baru kahwin berdua..
sok dah ada anak?

Yang bagus bukak mata, pandang sekeliling..
cari panduan bukan sembrono je mengikut sebab....
"eh mak dengan kakak kite buat macam ni"...
dorang releven cara dan gaya tahun berapa? 
ko hidup zaman apa?

Itu kalau nak ikutlah tips ahkak...
kalau tak...
#ahkak pun tak kesah



Kerja vs tak kerja

Assalamualaikum....

4 hari uols ahkak menyepi...mood merudum jugak nak update blog sebab al-fenat...kadang tu aura datang tapi mikir banyak lagi perkara nak buat...3 hari cuti tu tak pergi mana² pun, bukan pergi holiday ke apa hehe...keluar masuk rumah je...semalam tu terpaksa la MC sebab pengasuh awal lagi dah mintak cuti nak hantar anak dia ke asrama...

Itulah pagi ni nak pergi kerja macam baru teringat..."eh bestnya kalau golek sebelah si kecik ni"...tapi waktu cuti tak terfikir la pulak nak golek²...sebab masa cuti dah plan what to do list....itupun tak pernahnya habissssss....arrghh...kan??

Mula Sabtu selepas hantar mertua kat LCCT...bermulalah operasi mengemas seperti lazimnya...lagipun tak lama lagi nak masuk 2012, nak terasa keadaan baru dalam rumah he he he...tapi seperti biasalah tak semua pun berkemas sebab ada tukang sepah...huwaarhhh jadi tarzan, hulk hijau, petepetebang pun ada...

Yang pasti duduk rumah pun PENAT...penat mata dan penat kudrat...ada je nak buat....

Dan paling sedih bila tengah menggodam seluruh dapur...terjumpa nasi dalam periuk...atas basi, bawah elok...sedih...


Monday, 26 December 2011

Cubaan....

Assalamualaikum....

Cubaan atau mencuba ye?

Testing...testing...123...

....tiheee....

Friday, 23 December 2011

~ Click2 My Shop ~

Assalamualaikum....

Sebelum Jualan Giler², dibuka untuk Pre-Order~Angry Bird PYJAMAS...nak tahu apa T & C kategori Pre-Order dan Ready Stock sila ke :

~ Click2 My Shop ~

Pre-Order~Angry Bird PYJAMAS
antaranya....


dan banyak lagi....


Thursday, 22 December 2011

Taklimat...Stress?

Assalamualaikum....

Ayo..bukan taklimat tajuk stress...tapi yang hadir boleh stress...

Habis dah taklimat tengahari tadi sebenarnya...tapi cam terngiang² presenter tu sebut perkataan STRESS tak kene tempat...sebab apa tau...cuba fahamkan apa ahkak nak sampaikan ni...

Presenter :
"Saya ulang...banyak kali saya stress disini...penilaian hendaklah dibuat selama 60 minit sahaja"
Apa korang faham maksud stress kat situ? nampaknya kerja tambahan ahkak hari ini adalah tengok kamus yer...
stress n. tekanan; desakan.
Setelah dapat makna perkataan tu, ayat akan jadi begini...
"Saya ulang...banyak kali saya tekanan/desakan disini...penilaian hendaklah dibuat selama 60 minit sahaja"

Sekarang ni apa yang ahkak faham, apa dia nak sampaikan adalah perkataan TEKANKAN...maknanya ambil perhatian atau penting....

Tapi apasal boleh jadi STRESS....???? apa ahkak faham stress tu lebih kepada apa yang kita rasa macam tekanan atau tension gitu. Inilah jadi bila bahasa Melayu di Inggeriskan atau sebaliknya....maksud lari oooooo.....apa salahnya guna je perkataan PENTING atau yang sama maknanya dengan TEKANKAN tu...nak Inggeriskan cakap je lah IMPORTANT...ecehhhh...

#stressmak!

Tapi yelah stress pun kene buat jugak penilaian, kalau tak susahlah ahkak nak upgrade level...naik 5% uols...

Amacam skim SBPA? dengar cerita tangguh pulak...tengok SINI...

Ego..

Assalamualaikum....

Apa makna ego sebenarnya ek?

Dalam Kamus Dwibahasa Oxford Fajar, terjemahan Inggeris-Melayu

ego k.n. ego; harga diri.
egocentric a. egosentrik, mementingkan diri sendiri.
egoism n. egoisme; kepentingan diri sendiri.
egoist n. egois; orang yang mementingkan diri sendiri.
egoistic a. berkenaan dengan egois.
egotism n. egotisme; amalan memuji diri sendiri.
egotist n. egotis; orang yang angkuh.

Nanti sambung.....ahkak ada taklimat pukul 9 pagi...daaaa...

Wednesday, 21 December 2011

Jualan Giler-Giler Click² My Shop II

Assalamualaikum....

Dan baru teringat....

Macam elok juga lambat sikit bukak kedai untuk Jualan Giler-Giler  Click² My Shop ...sebab GIFT dalam progress lagi...

Ini bukan warna ori yep...saje tukar mode Sephia...ehehehehhe...

Kalendar 2012



Nak kalendar...marilah menjadi pelanggan Click² My Shop ye....




Jualan Giler-Giler Click² My Shop I

Assalamualaikum....

Terlebih dahulu minta maaf banyak² lah ye sebab dah war² kan haritu ada jualan di Click² My Shop bermula 18 Disember ...tapi masih tak tertunai...update stok tak habis²....pulak ada hal² lain yang lagi penting kene setel dulu...ditambah dengan itulah inilah...maka kepenatan berGANDA-GANDA....

Jangan risau....jualan harga gila murah punya! Dan sedang difikirkan barangan berbentuk pakej.

Cuma...pesanan penaja...

Bila harga dah tentu murah giler, jangan ada mintak diskaun lagi yer....anda pembeli sila bandingkan dulu harga dengan tempat lain...itu TIPS ahkak nak tahu jualan nanti memang murah giler atau tak...

Dah ready ahkak khabarkan lagi...

Insya'Allah sebelum menjelang tahun baru 2012....

Nota Kaki:
* Betullah pesanan teman kepada Cik Puan Azzah ---> ..“Kita perlu jadi pencuri masa.”

Tuesday, 20 December 2011

Bersama ustat glamor hok kelaka..

Assalamualaikum....

Cerita semalam...

Hebak...hebak...hebak...

Penangan ustat kelaka + femes...

*eh sejak bila tuka loghat ni..ha ha ha..adakah ini juga kerana penangan??

Selalu ada ceramah merasa duduk okeh...tapi kali ni...harapannn...


Nuh jauhh akak parking kat belakang...bersila lak tuu....
tapi best la sebab boleh bersandar kat dinding...
tak pernah² dapat bersandar kat dinding dewan tau hahaha


Tengok skrin je lah kekdahnya...



Tengok ustat dari kejauhan....:p

Sebenarnya, bukan setakat duduk bersila je...sampai tak muat dewan tau....ada lagi tu kat luar...ramai juga berdiri...sanggup gitu...fenomena ni namanya....

Ada juga yang gelarkan sebagai Ustaz FB...tak apa asal menyampaikan sesuatu yang baik...kan....

Ha ce teka siapa ustat ni benonya....




ce teka..






ce teka..






Inilah dia...


Aloh..kunun rekod la suara..sekali tak jelas....frust tul....eh bukan sekadar nak dengar suara ustat...dia bukan nyanyi pong walaupun dia pernah jadi guru muzik...hahaha...sebab jawapan kepada soalan yang kami bagi tu lah...macam rancangan Tanyalah Ustaz tu...nanti kalau ada (kalau) rekodnya ahkak share yer..kawan pun ada rekod juga....

Klimaks...

Assalamualaikum....

Tiheeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!

Ni baru dikatakan KLIMAKS....*kalo mikir len sila tepuk dahi sendiri hahaha



Setelah menunggu hutang-piutang orang kepada ahkak...terkumpul semua dengan jayanya....mula dengan entri gumbira, entri separuh gumbira, dan separuh gumbira ii...dan disamping advanced gaji (ok ahkak bonus bukan awal atau hujung tahun, dalam bulan 4 gitu, jadi kalau dapat bonus pun masa tu sah² la sale pun takde, so amik advanced then nanti bonus tolak sudah he he he)...campur dengan tabung bunian...errrr....maka...

Penantian bakal berakhir...
Ini kah?
Samsung Galaxy Tab 7 Plus

ATAU

Inikah??

Samsung Galaxy Tab 10.1


Tiheeeeeeeeeeeeeeeeeee!!! 



Monday, 19 December 2011

Senyum Isnin...

Assalamualaikum....

Senyum lah ahaaii cik mek molek..

Mestilah senyum kan...Monday Blues pun leh senyum hari ini lebih lagi untuk warga gomen...dapat lebih sikit eh?..alhamdulillah...senyum tau..jangan petang bad mood semula lak...tiheee.

Ahkak rasa macam weekend yang penat...rasa nak sambung cuti lagi haha #sukahatikau je....sebab weekend kali ni tak sempat nak gegolek cam selalu...padahal pergi kenduri dengan ambil in law kat LCCT jek....dan update kedai untuk sale pun terbiar...waduhhh ampun!!

Dan tentunya si kecik Mu'adz semakin la manja dan mengada lebih bila mak tok dan tok abah dia ada....sikit² memek muka, pastu berjurai airmata..ahahaah geram rasa nak geget!!...kang kasar² kata dera anak plak...tapi  ahkak ni memang kategori mak tiri, mana boleh lemah gemalai dengan anak....

Klau boleh versi taliban...pada ahkak, biar anak dengar kata mak bapak bukan sebaliknya....tantrum la cemana pun..nanti......ummi buat stail taliban....ahaks...demi awak juga...zaman awak membesar semakin mencabar, ummi dan abah tak kisah awak nak jadi apa esok (maksudnya profesion)...takdelah nak suruh jadi arkitek, doktor dan sebagainya...biarlah awak pilih sendiri...apa yang penting ilmu dalaman awak cukup...awak nak jadi apa pun jadilah asalkan awak berada di jalan yang lurus...eh tetiba cerita pasal anak plak eh...tiheee.....

Balik kenduri sebelum menjemput kat LCCT kitorang singgah masjid besi....tengok situ...nampak tak reaksi si kecik?


Kemain kan berlariannnnnnn...
.

Arah dia berlari tu ke sini lah....AIR tu uols....bayang² (ada watermark) tu air sebenarnya...semput ahkak nak kejo!!..

Ni cenggini cemana ahkak nak bagi dia diam masa event 25hb nanti eh??? ada dia marathon keliling masjid ni kang!!...

Saturday, 17 December 2011

iPHONE4 bersama MAXIS yo!!

Assalamualaikum....

Launch dengan si biru sudah...sekarang bersama pakej dengan si merah Maxis pula...


kellasssss kau!!

Boleh tengok rateplan pulak yer...


Susah benau baik klik SINI je..lagi mudah faham....

Terbaru dengan iPHONE4 bersama MAXIS yo!!

Friday, 16 December 2011

Selamat..

Assalamualaikum....

...Happy Weekend all...

dengan...


  • memenuhi jemputan Walimatul Urus...
  • menjemput in law at LCCT
  • planning..planning..planning....tiheeee!!




4 tahun kita

Assalamualaikum....

Salam Jumaat..

Thursday, 15 December 2011

Agong ke 14

Assalamualaikum....

Salam 1Malaysia..

Siapa sultan kita yang baru ya? Tahu tak pertabalan sultan kita yang baru pada 13 Disember 2011? Sultan negeri mana? Tahu?

Ahkak ni boleh dibuang negara sebab kurang ambil tahu....adehhh!!..sekarang ni sebab nak progress kalendar 2012 baru teringat pasal birthday Agong yang baru...muehehehehe....

Dan mengoogle lah kerjanya...

Maka dapatlah sekeping poster ni...baikkkk punyerrrrrrrrrrrrr.....

Sila ingat ya wahai WARGANEGARA MALAYSIA....tiheeee!!


Untuk makluman, Tuanku Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah telah dua kali menjadi Agong ketika Agong ke 5 dan sekarang ke 14.  

Haibattttt....

Daulat Tuanku!!



Lego-lego...

Assalamualaikum....

Sebagai anak jati Johor..kagum la jugak sebab akan datang ada mende² camni...yang ahkak perasan sekarang  ada Johor Premium Outlet kat Kulai iaitu tempat shopping barang² dari butik² branded tapi dengan harga murah sikit...hoh tak taulah murahnya cemana...tapi ahkak rasa sebagai rakyat marhein ni walau dorang kata murah, ahkak mampu jalan² dan amik gambar je kot...ha ha ha!!!..harapnya balik JB nanti akan jalan² ke Kulai, atleast ada juga sebab nak ke Kulai...boleh ye bang ♥♥♥

Dan satu lagi Legoland....
Sumber : Legoland
Kira ni macam taman thema gitu...ada roller coaster, waterpark dan semestinya main Lego...


Semalam dah post dah kat FB sebab baru terjumpa harganya...memang pitam...ahak ahak ahak!!...

Semua ni sebenarnya percaturan industri pelancongan kat Johor, lebih lagi nak menarik perhatian jiran negara sebelah untuk kerap datang menabur duit dorang...almaklumlah duit dorangkan tinggi...jiran pulau kecik tu ye...heheh..

Ok..takpelah Mu'adz..


kita main Lego kat rumah dulu je lah ye....

...tiheeeeeeee!!


Wednesday, 14 December 2011

Kira waktu subur...

Assalamualaikum....

Alah jangan malu jangan segan dengan tajuk tu...yang belum kahwin pun kene tahu gak tau...sok dah kahwin penting taoooooo....pada mak² budak yang dah lupa sebab dah sibuk dengan anak, lepas tu nak menambah lagi (macam siapa ek hehehe)....jom la kita fresh semula pengetahuan...

Ahkak ni ikutkan bukan faham sangat...tadi godek² baca baru jumpa ala² faham sikit...

Tapi ahkak post Info kat blog sebelah sana...senang nak rujuk sebab berlabel semua...sini entri dah banyak dah tak daya nak berlabel...JOM KLIK SANA yer...kalau tak jumpa cari Label 

Saje buat penyeri entri...tih tih tih..



Keletah #11 : Budak Superman!

Assalamualaikum....

Akibat tak sabar nak pakai "pepes bola"


Pakai kat luar dulu pun jadilahhhh!!!

*pepes=pampes

Tuesday, 13 December 2011

Ferris tau..bukan Ferrari, bukan Paris...

Assalamualaikum....

Pergghh ganteng kan?? yelah kita ni perempuan yang tinggi lain, sandle lain, platform lain, sport shoes lain, selipar jamban lain..eh? hahaaa...Bahagia tak dapat rak kasut cenggini....

Pilih je warna mana yang mana suka....boleh muat 30 pasang kasut ok..

RM185 instead of RM269 for Ferris Wheel Shoe Rack

Free delivery uols!

Berminat?  JOM BELI dengan MilkADeal gitu...

Kek Oren Blended

Assalamualaikum....

Semanjak oven tersusun rapi beserta bahan² yang lain...terletak cantik...bersusun je...maknanya lama tak membaking...lately ni pulak terasa je nak makan kek..kek asli...bukan kek krim bagai...nampak oren terasa nak buat kek oren...tapi selalunya hanya tinggal mimpi..

Ada satu malam tu memang realiti buat kek oren...gigih ni...semerbak dah harum bau..tengok² terjaga pukul 5 pagi...apa kesss?? meratap tau...

Disebabkan malam tadi si kecik tu dah pengsan awal...nak layan Masterchef pun macam tak best je cabarannya...sambil ditemani Masterchef jugalah buat semangat...Zamir buat dessert, ahkak buatlah kek oren....

Bila buat kek oren ni teringat kat mak..dulu inilah kek paling senang...buat birthday halal-balal kek ni lah yang laku...lagi² kerak tepi tu, berebut okeh!!...emmmm....ke ahkak rindu kek oren mak ek???....dengan parutan limau, susu pekatnya...jadi ahkak implementasi lah bahan² tu dalam resepi...ahkak biasalah tak menderhaka resepi memang tak sah....

Resepi ahkak godek lah semalam..cari yang senang...memang senang guna blender (sebab taknak kotorkan mixer punya pasal) dan minyak...memang tengah MALAS, tapi tekak dah terasa...jadi ikut je lah resepi yang senang²....



Tengok sini resepi 'derhaka'....sebab resepi asal guna cawan..jadi ahkak gunakan lah cawan dan timbang sesiap dalam gram....siapa nak buat eksperimen silalah ye...bukan tak jadi..cuma kurang je..dari segi manis dan lemak...tapi ni boleh juga buat kek untuk pesakit macam kencing manis gak kan..healthy la sikit...kot la...ngeh ngeh ngeh!!...resepi asal kat sini....

Rasanya ok-ok je...tekstur cam ringan...walaupun padat..eh? moist pun ada juga..cemana nak cakap eh...lagipun kurang lemak...mungkin faktor guna minyak bukan butter/marjerin (lepas ni nak cuba cairkan pulak)...jadi rasa kosong...itupun ahkak dah letak susu pekat 3 sudu masih juga tak rasa lemak..walahhh...

Takpelah asal tekak ni dah merasa...mujurlah buat 1 adunan yang memang dapat sikit ya amat...potong² bekalkan Mu'adz dengan pengasuh...ada tinggal sikit lagi...paling sedap kerak tepi tu lah....lalalala.....

Hana Radzi First Give Away

Assalamualaikum....

Lama weh tak berGA bagai..pastu kene TAG plak dengan orang....asalnya bro Jelah @ habteraemass yang Tag...eh ahkak pun tak kenal sapa..hahaha...follower ahkak kot ni..itu pun nasib dia bagitau...tapi ni bukan GA dia..GA orang lain iaitu HANA RADZI...dia pun kena Tag la juga kekdahnya....

Terima Kasih ye Tag ahkak...tengok profile jauh tu dok amarika sana..tul ke?

Ok Ok Ok...inilah dia Hana Radzi GA 


Pemilihan pemenang berdasarkan random/cabutan bertuah.  Bukan SEORANG...LIMA ORANG akan dapat hadiah misteri tu...

Syaratnya:
Follow blog Hana Ceritera
- Buat entry bertajuk Hana Radzi First Give Away
- Letak link entry kat bahagian Comment dalam blog Hana Ceritera
- Letak banner dalam entry dan sidebar blog
- Tag blogger lain minima 3 orang
- Pastikan dorang tahu di Tag

Dah bro Jelah Tag ahkak maka ahkak nak Tag orang lainlah pulak...

Pssstttt...katanya Hana tu nak bagi Gadget taoo....*baca buleh percaya jangan...ha ha ha!


Keletah #10 : Alif Ba Ta

Assalamualaikum....

Saja sedang baring bersama²...ajar dia Alif, Ba, Ta...tu je pun...

"Aliiffffff....Baaaa....Taaaaaa......" sambil tulis kat papan tulis dia...

Dia pun..mula² ikutlah betul dengan pelatnya...dah dua tiga kali ini yang keluar....

"AaaLLLLiiiisshhhhhh.....Baaaabaiiiii....Taaaataaaa..."

#bertuahpunyaanak!



Monday, 12 December 2011

Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) RM500

Assalamualaikum....

Apa?? RM500?? mesti terbeliak mata korang kan kan kan...:p

Ahkak pun tak tahu benonya nih...Sabtu lepas kenalan ahbang, guard company tu call cerita...kalau sempat ambikkan lah borang kat LHDN..dia pun dah warga emas..kesian pulak kan...tengok jam dah pukul 3 petang dah...mana lah bukak lagi...tapi ahbang ni kan penuh dengan firasat, pergi je la..takde kita teruskan plan...memang nak keluar jenjalan pun...

Sampai LHDN memanglah lengang...semua kaunter tutup situ...JPN, Kebajikan semua tutup...tup² tengah baca notis keluar seorang perempuan dari slider yang tertutup separuh....perrghh tanjat boboi! Orang LHDN rupanya nak balik dah...ahbang pun tanya....dia kata :

"ha mujur ada sekeping lebih ni, boleh potostet bagi kat yang layak ye...lepas tu pastikan isi betul² lebih lagi NO IC...dan yang PENTING....WARGANEGA MALAYSIA ya....sebab kalau salah memang terus rejected, takde dah LAIN KALI"

Ini rupa depan borang,.
 Ini Syarat-syaratnya

Ha apa lagi kalau sesiapa berkelayakan boleh MUAT TURUN BORANG DISINI...


Oh ya web tu susah nak bukak...kadang ok je...korang google je lah mesti ada yang dah upload borang tu...tak pun dapatkan akhbar Harian Metro....dalam tu ada borang fresh..he he he...

Kalau agak² sebelum ni dapat RM500 (gomen pernah bagi kan sebelum ni, rasanya untuk staf gomen kot) masih berfikir tak tahu nak buat apa, tak payahlah memohon ya...bagi kepada mereka yang lebih dan sangat² memerlukan....yelah sebab tu atas nama bantuan, bantuan untuk perkara yang tak cukup, bukan perkara yang dah dapat baru fikir nak buat apa, itu maknanya berkemampuan...#jangansentaptau...lalalala....

Ingat ye..boleh isi borang ni tempoh sebulan dari 10 Disember hingga 10 Januari 2012!!





Kronologi Bocor & Operasi Bersih...

Assalamualaikum....

Meh tengok kronologi kejadian :

Isnin 

Selasa 

Rabu 
Ahkak terpaksa ponteng la pulak...sebab ahbang dah 2 hari tak kerja, masuk 3 hari nanti susah pulak sebab company tak tahu lagi apa berlaku....pagi, orang P*N* masih tak datang, kontraktor yang semalamnya tu janji nak datang, tak datang juga tau!! memang JANJI MELAYU!...tengahari ahbang dah naik gila terus time off balik...ahbang terus ke P*N*..barulah dorang dok sibuk²...dorang hantar kontraktor lain tapi tak tahu bila sampainya....tak lama selepas tu kontraktor baru tu telefon rumah, cina...dia mintak esoknya tapi disebabkan ahkak dah merayu kata dah tunggu lama, rumah teruk bagai...dia kensel job kat Shah Alam sana...

Bila cina tu sampai dia tepuk dahi...baru tengok luar rumah...dia sudah tahu satu rumah banjir teruk..lagi bila bagitahu rumah atas kosong....lagi dia tepuk dahi kalau dah macam ni punya kes...bukan bidang dia...bidang dia tembak siling...bukan plumber untuk baiki kerosakan paip dan berkenaan air rumah atas semua..

Dia tanya "orang P*N* takde datang tengok ka, kalau macam ni macamana saya mau tembak, basah maaa?? kalau saya pandai buat pun, bila buat nanti tak boleh claim sebab bukan kerja saya maaa"....aiyoh...orang P*N* pun tak nampak bayang la tokeh!!!....

Dia pun tolong jugalah kami telefon P*N* semua..kebetulan dah tengahari..waktu makan...memang harapan la call sana nak dapat...dia tunggu sampai dapat...tak dapat juga...lama juga dia tunggu sembang dengan ahbang...bersembang la dorang dan kebetulan cina tu orang utara juga...dekat pukul 2 petang baru orang jawab...dia repot dan lepas tu dia pergi P*N* repotkan untuk kami...

TQ Mr. Goh..lu memang baik hati...dan memang harapanlah kontraktor lain nak sampai juga untuk hari ini.

Oh ya ahbang ke T*B juga, repot lagi..tapi dorang tak boleh buat apa sebab air, paling kurang pun tutup letrik..waduh kalau tutup cemana kami nak hidup??...kene setel dengan P*N* dulu baru repot semula untuk check aliran letrik kat rumah tu...


Penting: 

P*N* ni tak mahu nombor HP...dalam borang aduan siap kata "tak payah letak nombor HP, nombor rumah je"...agak² sekolah tinggi tak pemikiran...ini zaman apa? telefon HP kan senang...ke nak mengelat? bab ni memang kitorang agak baran lah...yelah kalau telefon rumah silap² dalam toilet, kalau tak pick up jadi assume orang takde rumahlah? lepas tu lepas tangan..camtu?? eh bangang boleh??

Khamis
Pagi masa ahbang hantar ahkak ke stesyen komuter, pengasuh bagitahu orang P*N* datang, tapi jenguk rumah kosong atas tu. Telefon P*N* pun tak berjawab maka jadi penunggu je lah...petang dalam pukul 3-4 petang barulah terpacak kontraktor plumbing....itupun setelkan bahagian luar...rumah kosong tak boleh masuk sebab berkunci...hadoih...

Lepas tu dapat panggilan dari orang P*N* (dia guna nombor HP dia buat call) tanya hal semua....dan dijanjikan keesokannya dia akan hantar kontraktor lain untuk setel hal dalam rumah kosong tu pulak...

Jumaat
Hari yang berlalu begitu saja....tiada tindakan lagi...sedangkan sebelum tu JANJI sudah dibuat untuk hantar lagi orang bersihkan rumah kosong kat atas...telefon tak berangkat malah HP pun, ahbang siap SMS...juga tak berbalas...tidaklah kami nak semuanya perfecto..tapi janganlah berjanji, bila dah berjanji menuntutlah kami kan...bukankah itu HARAPAN untuk keadaan lebih baik...even kalau cakap "kami tak janji ye esok"..itu pun sekurang²nya takdelah bagi kami harapan yang terlalu tinggi...

Maka bertabahlah kami sekarang...tunggu nasib selanjutnya kalau perkara lama berulang lagi sekali.....

Sabtu
Hari yang sangat penat sebab operasi pembersihan bermula...bau busuk dan masam dah terjah ke lubang hidung masing²...


Hasilnya 2 helai tikar rotan dan 2 helai mat terdampar, mujurlah panas cepat je kering....ahbang berpesta kat luar memandikan semua tikar....ahkak berpesta kat dalam basuh dan mengemop lantai sewangi-wanginya...si kecik berpesta juga...atas sofa lompat² sebab tak dibenarkan turun...meramuk la dia jap hahaha...nasib baik tak lama pengasuh datang selamatkan keadaan...kalau tak sampai ke petang la tak siap²...seminit nak mop lantai, 14 minit lagi nak layan dia...

Mungkin ada yang tertanya, kenapa tak pergi kerja je, tutuplah main switch...untuk elakkan sebarang kemungkinan....tapi kami tetap taknak sebarang kemungkinan...kami bukan berharta, apa yang ada dalam rumah tu lah harta kami...kalau terbakar sebab litar pintas? sehelai sepinggang...bukan kami je yang risau, jiran lain pun risau pasal litar pintas boleh je pergi ke rumah dorang....yelah mungkin ada bantuan, tapi tetap tak sama dengan apa yang ada dalam rumah tu..mungkin gambar kenangan, mungkin sijil² atau apa sahaja...harga itulah yang terpaksa kami bayar dengan tak bekerja tak bergaji lebih lagi kepada ahbang....

Ya kami redha...mungkin Allah nak bagi kami yang lebih baik...

Selesai.

Kesimpulan :

1. Sepatutnya orang P*N* datang tengok kes..baru panggil kontraktor yang betul...itu yg kami kesalkan...
2. Banyak sangat janji² yang ditaburkan tapi tak tertunai.


Friday, 9 December 2011

Kreatif, Cantik & Sama padan..

Assalamualaikum....

Kad kahwin rekaan kadlestari, selebriti Chef Rizz & Ana Dahlia [baru tahu nama betulnya Diyana Mastura]...dan teringat juga dalam Kuliah Mastercheff, Chef Rizz buat menu bertajuk Awan Dahlia..cewahhh!


Kreatif, Cantik & Sama padan..


Siap menu lagi..terliurrrr beb!!


Sweetnya dedua...Ana sama je mekap ke tidak..^_^


sumber oh bulan

Saja tepek sumber² yang cantik dan bahagia...moga yang bahagia² semua itu milik ahkak sekeluarga juga....

Jangan terlalu teruja...

Assalamualaikum....


First time tengok gambar mamat korea nih ahaha...

Gila ah 1 entri beribu² komen...hanya kerana K-POP!!...dah tentu yang meroyan peminat fanatiknya....

Nak fanatik dan teruja pun berpada²lah adik²...tak salah nak minat...dalam apa yang kita buat kita tak boleh nak fanatik sangat..sebab tu ISLAM sukakan kesederhanaan....faham?

Pernah juga kena kerling dengan anak² zaman 80-an...bila kita bukak lagu Sinar...mencebik...kata jiwang dan tak boleh tahan telinga...sebab dorang layan lagu omputeh je...tak pun lagu budak² AF..kelakar pulak...itulah budak² sekarang...realitinya....

Sebenarnya kita kena hormat dengan orang lain...kalau si A ada adik beradik umur dah 40 ke atas mestilah kehidupan dia dari zaman 60 hingga 70 an...terdedah dengan lagu² lama, dari pop ke rock kapak....si B pulak paling sulung zaman 80 an...dari rock metalicca ke rap dan sekarang tah apa lagi....mestilah berbeza latar belakangnya kan...

Masih ingat dulu zaman kolej, masa tu dah zaman rappers...ahkak ni lagi selesa melayan lagu Jamal, Alleycat..segala rock kapak..perrghhh Sinar sungguh ahkak ko ni kan...dorang ni pun heran padahal beza umur muda-tua pun cuma 2-3 tahun....agaknya dorang fikir mana zaman ahkak ni duduk agaknya masih layan lagu retro..ha ha ha....bila ahkak cerita ahkak bongsu, ada abang umur sekarang dah masuk pertengahan 40 an...membesar dengan lagu retro..baru dorang OOOOOOOOOOO.....nampak tak? beza budaya pada setiap keluarga....

Lagipun..betul sejak dulu gadis lagi ahkak bukan jenis teruja dengan artis atau lagu...bila suka, dengar...bukan menggilai orang dan lagunya...picisan!

Dan ahkak bukan peghok sangat, dengar juga lagu NOBODY BUT YOU....cuma taklah gedik nari ikut rentak pastu buh kat You Tube...tu buang tebiat namanya.....^_^

Dah kertu ni layan je lah nasyid...itu sebenarnya irama sepanjang zaman...lagi² lagu Bila Izrail datang memanggil....tak kecut perut tak tau la ko adik²...

Eh takdelah...layankan je la irama apa² pun..asal tak underestimate orang lain sudah....


Thursday, 8 December 2011

Nak cerita tapi..

Assalamualaikum....

Gua nak cerita pasal progress rumah berantakan...tapi...

gua sakit kepala....dengar ceramah tadi pun gua dah picit kepala...picit belakang kepala...

nantilah gua sambung cerita...

ada masa gua nak bertapa...

sakit kepala gua!!

chow!

Wednesday, 7 December 2011

Gembirakan hati...

Assalamualaikum....

Saja gembirakan hati sendiri...tengok tangga gaji gomen ni..


Saja gembirakan hati sendiri...takde kene mengena pun kami suami isteri...cuma mungkin rezeki ahbang tahun baru ni kan...mana tahu dapat masuk sektor kerajaan....

Saja gembirakan hati sendiri...sebab tak kerja dan tak tahu nak label tak kerja ni atas dasar apa...cuti dah takde...MC jauh sekali...paling tidak unpaid lagi...dahlah dalam kesusahan kene potong gaji lagi lak ek...

Saja gembirakan hati sendiri...sebab tak tahu dah nak cerita apa lagi....keadaan rumah tetap begini...

Tuesday, 6 December 2011

Money Drop Malaysia...

Assalamualaikum....



Korang ada tengok? ahkak tengok sekali je lepas tu TAK NAK dah!! cam apa je...tak ada keseronokan...tapi rasa nak mencela jek....tapi kalau rasa nak tengok lagi..memang cacian la dapat kat korang...


Tak payah klik besarkan....tengok je soalan bawah ni...


Jawapannya : MINANGKABAU!....terbaeklah korang laki bini....belajar mana??? lepas tu siap cakap...Baba Nyonya takde tarian.... wei soalan pun pasal NYANYI..ko sibukkan tarian watpe...sejuta tu ko labur kat MINANGKABAU je...rasakan la 1 soalan je terus kayap....

Tak kan IQ rakyat Malaysia camni? 

Ada soalan pasal masakan Cili Padi....jawapan SABAH...ape kehal? sah² Negeri Sembilan tu tercongok kat skrin...adei...

Eh tah lah malas pulak ahkak nak layan game sengal camni..ke Astro memang pilih yang sengal...maklumlah bankrup la kalau semua orang leh dapat ratus ribu....kanssss!

Bocor Banjir lagi...

Assalamualaikum....

Ahkak baru sampai ofis pukul 11++ pagi tadi ye puan², tuan² semua...

Ikut hati ni tak je ponteng, tapi mikir cuti dah tak ada...nak cong MC kat doktor pasal hal gini pun cam tak best plak...selagi mampu setel kita setel la...ahbang tu lagi la dah dua hari tak kerja nak setel hal macam ni..

Pagi tadi ahbang ke P*N* lagi (tapi belum sempat sampai P*N*, orang deme dah call janji nak datang, tak datang juga siaplah)....lepas tu ahbang ke T*B...sebab malam tadi saat menyeramkan sebab plus suis dah panas dan siap bunyi² lagi krukkrek cam terbakar tu....siapa lagi kalau bukan kerja T*B kan....ikutkan suis utama kena tutup, tapi apa jadi nanti...dengan panas, nyamuk dan sebagainya....lagilah kesian kat budak kecik tuh...tawakal je ni...jadi pagi tadi ahkak tunggu rumah lah...manalah tahu sepeninggalan ahbang dapatkan bantuan mende lain plak jadi...

Masa ni teringat kawan cerita rumah lama dia duduk dulu terbakar...orang takde...sekelip mata sehelai sepinggang...kesian tau...Innalillah...

Oklah seperti yang dijanjikan semalam...video kejadian...ada 3 video ni...


Harap² setel la hari ini..takkan ahbang nak cuti lagi!!!....

Terima kasih pada kawan² yang prihatin, banyak cadangan, banyak nasihat untuk kami buat apa yang patut...

Monday, 5 December 2011

Jam loceng..annoying??

Assalamualaikum....

Cerita pasal Jam Loceng ni selalu untuk gerakkan manusia supaya bangun daripada lena yang panjang...jadi takdelah insiden orang baling punch card lagi kan...tak gitu adek sayam? ha ha ha ha!!

Ini untuk kamo...pilih yang mana satu yer....
  • Sfera Alam Clock



Jam loceng ni korang kene gantung kat ceiling, betul2 atas kepala korang, adjust arasnya dekat dgn korang. Bila jam ni berbunyi, korang boleh sentuh utk snooze, tapi jam ni akan naik sedikit ke atas secara automatik. Bila korang sentuh lg utk snooze, ia akan terus naik smpailah korang kene bangun untuk padamkannya. So annoying. 
  • Puzzle Alarm Clock

Bila jam ni berbunyi, korang kene padankan blok2 berbagai segi ni ke slotnya yg sesuai. Kalau tak, sampai kiamat pun dia tk padam! 
  • Nooby

Jam pelik ni namanya Nooby, dan ianya ada personaliti sendiri. Jika korang nak tau alarm time, korang just tanya je dia, dan Nooby akan jawab! Also, bila sampai waktu alarm, dia akan berbunyi, “Rise and shine, its time to get up!”. Kiranya korang tk bngun, dia akan berbunyi lagi, tapi kali dengan kata2 sedikit kesat. Cara padam dia ni; genggam leher dia dan goncangkan sekuat hati. Bila Nooby sense yg korang marah, baru lah dia senyap! 
  • Clearsound Wake & Shake
ClearSounds Wake & Shake ni datang dengan pelbagai tone yg kuat, a flashing strobe dan juga vibrating pad yang korang boleh letak bawah bantal! Loud tone nya boleh mencecah sehingga 95 dB (gila kuat!) dan flashing strobe akan menyala dan akan mengganggu tidur korang. Vibrating pad pulak akan vibrate smpailah korang bangun. Super annoying 3-in1!!
  • Laser Target Alarm Clock

Yang ni super challenging; untk padam bunyi jam ni, korang kene aim laser pada remote ke arah target jam ni. Selagi tak tepat, selagi tu la dia tk padam! 
  • Kuku Alarm Clock

Ianya berbentuk seekor ayam atau burung, dan setiap pagi, jam ni akan mengeluarkan telur ketika berbunyi. Cara nak padam bunyi; pulangkan telur tu pada dia balik! 
  • Drill Sarge Alarm Clock

Yang ni simple. Tiap2 pagi, Sarjan Misai ni akan memekak suruh korang bangun! Hahah! 
  • Flying Alarm Clock


Seperti namanya; ia akan terbang ke serata bilik korang ketika berbunyi, dan cara untuk padamkannya adalah dgn menangkapnya dan kembalikan ke housing nya! 

  • Grenade Alarm CLock
Haaaaaa yang ni sesuai kalau nak menghanjengkan rakan sebilik yang tak reti nk bangun pagi; korang cabut pin pada jam ni, dan baling ke dalam bilik. Jam ni akan menjerit “Fire in the hole!” dan kemudian mengeluarkan bunyi high pitch yang super annoying! Lagi hanjeng, member korang yg terkena tu hanya boleh padam bunyi tu dengan mencari korang untuk kembalikan pin nya ke grenade tersebut! Super epic! 
  • Clocky


Jam ni agak smart; bila korang tekan snooze button, ia akan bergerak dan bersembunyi jauh dari korang. Bila ia berbunyi lagi, terpaksalah korang cari Clocky ni untuk padamkannya. Apa yang menarik adalah, Clocky ni dicipta untuk mencari tempat persembunyian yang berbeza setiap hari! Cool! 




sumber email forwad..

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...