Sedih tengok nasi ni..ini yang kata kat entri sebelum ni....
atas basi, bawah elok....
tapi dalam gambar ni ahkak dah ketepikan yang basi tu warna kuning sikit tu, atas tu nasi elok...
rasanya sampai hati tak nak selamatkan yang elok tu setelah semuanya bersatu dalam satu periuk yang tah tak tahu dah berapa lama?
antara sampai hati dengan kesihatan yang mungkin memudaratkan?
Sedih....
teringat mak ahkak cakap dari kecik lagi....
"jangan buang nasi, nanti nasi menangis"...
maksudnya jangan membazir bila masak, kalau tak habis selalu buat nasi goreng, atau panaskan jangan sampai basi...
atau ada tu frozenkan nasi..ikutlah gaya mana asal jangan lama sudah....
ye lah kami pun bukan orang senang, bukan dapat beras dengan mudah...
beras pun jenis beras hancur je dulu....
tapi bohonglah kalau sekarang ahkak tak pernah buang nasi, pernah bila dah sisa², ada tu pinggan kecik pun tak penuh...
tapi sebab dah lama...
fikir kesihatan je makan nasi dah lama dan nak basi...
buang jugalah...
takkan nak simpan dalam peti ais lagi?
Apa yang difikirkan bila masak nasi begini eh?
nak berjimat?
sebab yang sebelumnya panaskan dengan yang baru?
eh boleh juga sebenarnya...
tapi kene tengok juga keadaan nasi sebelumnya...
masih elok atau tak...
kalau rasa dah sehari dua nak juga dicampurkan dengan yang baru masak...
relevenkah??
bila dah basi...jimatkah??
MEMBAZIR!!
makanan tu semua mendokan kita tau...
Dan satu lagi pasal memasak...
kita cerita bawang la pulak...
Cuba korang fikir....
kat kedai yang masak banyak² tu ada masa dorang ke nak hiris² bawang tu untuk lauk yang banyak?
kecuali memang resepi dan caranya untuk hirisan....
atau untuk kedai yang harganya mahal memang worth la nak buat macam tu dengan rasa yang sedap dan presentation makanan yang cantik...
Contohnya bawang...ada bawang merah, bawah besar, bawang kecik, bawang kuning....
Ada yang kata, blender tak sedap....
itu yang meratap nak masak mengupas dan menghiris, kalau larat tiap² hari balik kerja takpa, sampai satu tahap dah tak sanguup dan terus tak memasak...
haaa cane gaya? laki dah bising asyik makan kedai....
nak masak penat...lepas tu dari ofis dah kene fikir kene kupas bawang lagi....
tak salah untuk mudah diri sendiri, blender je lah bawang....
betul, bawang ni memainkan peranan dalam masakan, tapi kalau tak kena gaya masak, failed juga lauk.
bahan² lain pun penting memainkan peranan...
Jadi...
kepada sesiapa yang baru nak berjinak memasak dan merasa memasak tu payah...
nak sediakan bahan²...
blend bawang siap²...
nak masak tinggal menumis je...
tak penatkan badan sendiri....
itu kalau baru kahwin berdua..
sok dah ada anak?
Yang bagus bukak mata, pandang sekeliling..
cari panduan bukan sembrono je mengikut sebab....
"eh mak dengan kakak kite buat macam ni"...
dorang releven cara dan gaya tahun berapa?
ko hidup zaman apa?
Itu kalau nak ikutlah tips ahkak...
kalau tak...
#ahkak pun tak kesah
No comments:
Post a Comment