Friday, 19 September 2008

Sketsa Ramadhan 3

Alhamdulillah....selamat sudah aku smpai ke kg *bando JB mlm td..timing x lari..dlm kul 10++ smpai..amiiinnn...walaupn pd mulanya sentap gak dgn pe yg tjadi time nk balik ke JB..

Kisahnya...

Tiket balik JB ni dh beli awal pd 7 sept, waktu 5.30 ptg ok..so, lps drp tu tatau la pe cite psl tiket/pejalanan seme...smlm dgn gigih aku menapak ke pudu pas opis 4.30 tau..cecece jln lenggang kangkung je..sbb beg sndang pn berat isi kek+ sket alatan operasi kueh raya nk wat kt umah...mmg target ngam smpai pudu sblum 5.30..seblom tuh singgah MC D la menapau pe yg patut..tupn stlh di suggest oleh 2 org pengikut sbb aku tatau nk mkn pe nt dlm bs...yiha..hepi je tgk pudu lengang..ye lah hari bekerja..aku je yg royan cuti jumaat sbb nk berlama sket kt umah *tpksa sedo thn ni kene braya umah mertua..hukhuk..

Sentap!!! tnmpak kain rentang yg bebunyi *lbh kurng la bunyinya....bermula dr 15 September 2008, perjalanan ke destinasi tersebut.....Bkt Jalil...Duta...Putra..*sentap lg....cpt aku p tgk kt board pejalanan Transnasional...uwaaaaaaaaaaaaa....x nmpak pn Johor Bahru-Time-No Plat-Boarding...*sentap lg dan lagi... to tak time tu kol brapa...5.15!!! aku trus meluru kt konter tanya brader tu...

"bang..bas g bkt jalil nk tggu mana?"
"adik turun bwh tu ada bas"
"alamak smpat ke ni bas saya 5.30"
"eh adik nek Star dik..cpt..bas takut jem"
*aku dh blur "sempat ke ni bang"
"xpe xpe..pegi je...smpat x sempat len cite"
aku trus belalu..x ckp timakaseh pn...dh panik bai!

Uhh kali ni jln bkn lenggang kangkung kailan masin dh...x ingt dah beg berat ke apa..paper beg putus ke apa..dlm masa tu aku x leh pk dah..kekeliruan tlh berlaku...aku tingat Duta..seblah MSN...sbb td kt ken rentang ada tulis MSN..Stadium Hoki bagai..Bukit Jalil...duii keliru..aku jd keliruu...dh la aku balik utara ikut Duta..time cmni xleh berpk ok...dok ulang alik kt pudu tu nk ikot mana..pdhal stesen Star seblah pudu tu jek..adeh..tp sib bek dpt napas kejap pk...huhu...

Smpai stesen Star...nasib menyebelahi..senang bli tiket..tren pn x penuh...pdhal time pack kan org balik keje...klu seblum ni aku rasa nek tren tu cpt je..time cmni la rasa dr 1 stesen ke 1 stesen tu cam sejam je benti..huhu...nk mengilangkan ati yg dup dap dup dap..hubby la layan aku ngn sms dia..saba saba saba je la yg dia leh ckp..hehe...dh tu nk wat gane kan...

Tawakal....

Smpai bkt jalil, naseb baik lg..dr jauh dh nmpak sign ke Terminal bas..kene jln sket...wlupn x jauh..tp dh cmni aku rasa x jejak tanah dh...doa je jgn la bas jln lg...sbb Trans ni x cm bas len..sharp je jln..x tggu sapa dh...time ni gak jejantas dpn tu aku x nmpak dh..walopn kete byk kt bwh tu...aku redah melintas gk..wat muka seposen kt kete2 tuh...tak kira dh..mati katak pn puas sbb dh jihad nk balik kg ni *peh jihad tuh..ahaks...

Smpai je kt kemah brader2 pkai bju merah *uniform Trans la tuh... smbil mata melilau tgk bas..ada 2...KL-Sing-KL & KL-JB-KL...tp bas JB tu kosong...bas yg Sing tu ada la org...hemmm kena lak tanya nih... tgk jam cabuk aku ni...lg 10 minit pukul 6..

Lom smpat bukak molot tanya..
"dik, nk g mana dik"
"JB bang...bs dh jln ke"
"kul brapa?tu bas 5.30"..smbil tunjuk bas JB-Sing-JB
"bas tu ke?" *wat2 tanye..nk pastikan..cm x caya lak..bas tu tunggu aku ke? tb2 jd pasan..ahaha...
"ya..bas tu..kita mmg tggu lg ni..sbb x ramai lg yg tau"
ok.aku trus mluru je k nk nek bas..cm la bs tu dh nk jln..pas tu aku gostan balik..haha...ckp..
"timakaseh"

hihi...bru rasa cm tesedar dr mimpi...ye lah td x smpat ucap timakaseh kan..skuang2nya dh terbalas capan itew....wahhh legaaa....duduk je kt seat cm bru lps lari 1000m je..ahaks..

Dan spt biasa...berbuka aku dlm bas dgn MC D...seb bek dpt single seat...bersila bagai...gantung air...susun peket sos kt tepi tingkap...bukak Big Mac...buh sos..nyum3..rezki bebuka ritu...pas dh mamam...sesiap lak nk trawih....trawih dlm lena....hahahahahahaa......

daaaaaaaaaa.............

*pemberitauan : elok la sape balik kg ngn bas..cek destinasi korang memasing...terminal ni tk semua jenis bas OK...nt ada yg tak balik braya kang...selamat balik kg...

2 comments:

  1. adventure giler trip akak smlm.kesian nye. apa2 pon alhamdulillah akak selamat smpai kg dgn jayanya

    ReplyDelete
  2. antalya
    jaya..usaha eskeleter kejayaan..ahak..

    ReplyDelete

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...