Assalamualaikum....
Biasa weekend camni serang pasar...
untuk stok seminggu...
tapi kali ni ke pasar tani...
lama tak melilau kat sana...
sebab katanya lagi mahal berbanding pasar basah...
ikutkan lebih kurang je...
kadang murah kot sini, kat sana murah barang lain pulak...
ikutlah rezeki masing² kan....
Melilau cari haiwan...
huiii ramainya tapi selit jugalah...
tunggu turn potong haiwan bertingkek² bakulnya...
senario biasa antara penjual dan pembeli...
"bang, buang kulit"
"potong 16 ye"
"taknak dalam² (organ dalaman) tu"
"bagi dada 6 keping"
"dik, potong kecik²"
"taknak KAKI"
Oih macam² pulak kan ragamnya...
kalau organ dalaman tu memang fahamlah...
tak elok kan kalau selalu makan boleh bodoh..
*haha kasarnya bahasa*
kalau kaki ayam ni ahkak boleh terima lagi...
eh eh ahkak pun bukan kekah kaki tu...
goreng pun tak pernah....
kalau korang terbayang macam ni....
Ahkak pun boleh muntah balik....
hehehehehe.....
kaki tu kan dah siap buang kulit kuning tu...
dah potong kuku semua...
pada ahkak kaki tu ada gunanya....
rebus lama² letak halia dan bawang putih...
jadilah stok ayam...
memang berlendir sikit...
yang berlendir itulah banyak khasiat...
stok tu boleh campur bila nak masak...
tentunya masak sup kan....
campur kat mee pun boleh...
lauk² lain boleh jugaaaa....
oih banyak khasiat sebernarnya kaki ayam ni...
khasiat boleh baca SINI ye...
Sup ceker gaul dengan sambal kicap....
MeLeToPPPPPPP!!
Masak apa ceker ayam tu?
ReplyDeleterebus je amik stoknya hehehe....
Delete*kan dah cerita tu*
pernah buat masak kicap campur halia campur daun bawang yang panjang?
DeleteAku tak baca sebab bila tengok ceker tu aku terus teringat masak kicap tu. Hahaha.
Delete*jujur tak?
"jujurlah sayaaanggggg"....
Deletetepok tepok...mmg jujur ko cik ta...hahahhaa
ceker masak kicap? = ceker tak pernah, ayam ya...
masak kicap? = pernah tapi tak pernah plak campur daun bawang...cuma halia, bawang merah+putih jek...eh fungsi daun bawang sbg??
fungsi nya sebagai perasa, hiasan dan juga sayur.
Deleteperasa...oh ok rasa sayurrrrrr...hihihi
Delete