Assalamualaikum....
Nasi goreng cili padi menyengat....
serius lama x makan....
semalam baru dapat buat...
balance nasi malam tak habis....
ahkak kalau dah balance nasi memang jadi nasi goreng je....
tak daya nak simpan2....
takut jadi macam ini
bukan semua orang reti nak transform nasi lama jadi nasi baru....
*later ahkak share cara*
disebabkan bekalan sarapan Muadz cuma roti...
tak adalah dia merengek nak nasi goreng tu....
maka memang meletop tekak berasap telinga la rasanya....
lagipun selalu buat nasi goreng tak pedas....
maklumlah tak rajin masak dua kali....
sebab tulah prepare sambal sekuali, nak pedas buh je sambal....
Balik kerja petang semalam tanya apak dah habis ke nasi goreng....
apak jawab..."Sebenarnya kan. ..nak tau tak...nak tau tak ni?"......
bikin saspen je kan....
"Sebenarnya tak makan pun....lalat dah makan dulu....penuh dia berak bla bla bla...."
arghhh masa tu ahkak dah urut dada....
kong ajo punya lalat!!!!!..
tah celah mana la menyusup masuk....
sungguhlah kena redho pasal tak ada rezeki haritu....
mujurlah lauk untuk malam selamat....
kalau tak, ada yang puasa malam ye dak....
Errr....ok cerita pasal transform nasi lama jadi baru semula...
cuma nasi ni yang guna dalam masa sehari je...
tak pernah guna nasi dah frozen atau panaskan 2-3 hari...
contohnya masak nasi untuk tengahari ada baki dua genggam...
nak masak untuk makan malam pulak...
bila kosek beras tu bila nak buh air bersih yang terakhir...
campurkan nasi balance tu dan kacau bagi sebati...
maknanya akan masak bersama²...
selalunya yang kita buat...
bila nasi baru dah masak...
kita buh nasi lama belah atas pastu panaskan semula...
jadi dengan cara ni tak terpakai kekdah...
nasi lama belah atas...
nasi baru belah bawah...
dan kacau rata pun masih nampak beza nasi lama dengan baru...
Cumaaaaaaa......
kat sini adalah masalah nak buh air tu...
terlebih memang lembik la...terkurang memang keras...
masa mula² dulu buat kekdah ni memang selalu terlembik ...
jadi practice make perfect...
paling selamat buh air sikit je la dulu...
kalau keras sangat boleh alter tambah air...
cara tambah air kalau terkeras nasinya...
buat lubang tengah, tambah air (yang ni pun kena pandai agak²) dan tutup nasi...
petik semula button cook...
Wah dah macam cara memasak nasi dalam periuk elektrik pulak...
ok..
Pagi tadi pun aku sahur nasi goreng campur dengan kangkung. Setiap sahur mesti aku request nasi goreng dari ah kak aku tu.
ReplyDeleteeh kangkung tu mbekkkk tak makan ke....
DeleteAssalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...
ReplyDeletewaalaikumussalam....
Deleteokayyy....terimakasih menjengok sini ye...