Tuesday, 19 January 2016

Darjah Satu - Orientasi & Transisi...

Assalamualaikum & Hai....

Orientasi, 30hb Dis 2015, Rabu ya..
tarikh yang ini pun cam cuai je tengok surat...
ingatkan untuk daftar je...
sekali terbuntang mata tengok ORIENTASI...
mujur masa tu semua pakaian dah siap beli sedia...
cuma tak berbasuh lagi ahahaha.....
basuhlah sepasang buat cukup syarat...

Tapi masih macam tak percaya tu..
betul ke orientasi? kalau orientasi kena pakai baju sekolah ok...
yelah tengah² minggu kan...
anak baru sorang camnilah..
tak tahu apa kejadian ntah....
lagipun lepas selesai urusan memang nak gi jalan ke mall....
jadi bawaklah baju spare...

Sebelum ke sekolah singgah meroti canai dulu...
nak jadi cerita kuah roti tu nakal sangat...
percik ke baju...
sabar je lah....
sudahnya kita pakaikan baju spare tu...
hahahaha sukatiiii jeee...


Kalau perasan hujung tepi tingkap tu...
ada juga budak tak pakai uniform....
lagilah top to toe...siap cap lagi...eheeeeee!!

Masa ni dorang kena tinggal dalam kelas....
setelah dibahagi² sesiap kelas dan ada tampal dekat pintu....
cikgu bagi aktiviti supaya tak bosan...
makpak ke surau ada taklimat....
selepas taklimat masa untuk pendaftaran dan pembayaran...
disebabkan datang lambat dapatlah giliran nombor corot...
memang lama tunggu giliran...
siap keluar ke Warta shopping barang dan makan KFC...
datang balik sekolah pon giliran tak sampai lagi...
har har har...
konon asalnya nak ambik half day je...
kalau begini gaya memang tak menyesal ambik cuti sehari terus...

Nak habiskan masa kita melawat kawasan sekolah...
melawat juga tandas dan kantin....


Masa ni ramai yang mengajar anak membeli....
ahkak ajar dia beli air je hehehe...
air sirap singgit...
air milo singgit..
nasi lemak singgit...
mi goreng ssinggit...
kuih 3 biji singgit...
tu je lah yang sempat tengok...
harapan memang nak berbekalkan je...
cuma manalah tahu bebudak ni kan....
nampak kawan membeli dia pun sibuk sama....

Blok lama bersebelahan kantin....
Minggu Transisi, 4 Jan 2016...
kejadian hari pertama persekolahan....
terus masuk kelas tak ada perhimpunan gitu...


Gambar bawah tu mengintai kat tingkap...
masa memperkenalkan diri...
minggu transisi ni macam minggu pengenalan...
buku pun tak dapat lagi...
bergantung kepada kertas je lah untuk buat aktiviti...
segala test pun tak ada...
sebab tu dah dapat kelas sesiap...
tajuk kelas 1 Harmoni ya...

Perihal masa rehat dan makanan....
masa rehat pagi bawa bekal...
dan waktunya tak campur dengan kakak² & abang²...
masa tengahari je sekolah sediakan dan berbayar *wajib*...
hari pertama dapatlah tengok semua perjalanan masa disekolah...

Susun atur makanan untuk makan tengahari

Masa ni memang nampak simpati sangat...
sugul je masa makan...
budak sebelah pakai tie tu maksudnya dah darjah 2...
otai je kan makan siap mengepak ekekeke....
nampak tak anak ahkak tersepit je makan....
yelah masa ni tak kenal lagi kawan²...
sampai kantin terus je cikgu sumbat masuk mana yang kosong...
dah termasuk group budak darjah 2 pulak...
sekarang ni jangan kata dah happy kot ada dah geng makan...

Memang dalam jadual...
lepas rehat pagi ke surau untuk solat Dhuha...
lepas rehat tengahari ke surau lagi untuk solat Zuhur..
masa ni permulaan atas bantuan cikgu² la kan...
melentur buluh biarlah daripada rebungsss....


Lepas tu masuk kelas semula belajar...
masa ni ahkak pun pulanglah....
sekolah ni tak ada rehat lelama ya....
makan tengahari setengah jam...
kat surau setengah jam...
pukul 3.30 petang baru balik...

Pandai²lah bawak diri nak...
lepas ni tak adalah makpak nak bertunggu tangga lagi kat sekolah....
silalah berdikari...

Ada sekali tu masa ahbang off day...
kitorang skodeng masa pergi sekolah...
kitorang naikkan dia van sekolah...
cepat² merempit ke sekolah masa van belum sampai...
tengok dari jauh...
alahaiiii sebak...
masa dia turun van...
tarik beg troli dia tu...
terkedek² jalan dari luar sekolah sampai masuk pagar...
sampailah ke kelas...

Sebakkkk weiiii....
tak percaya dia dah jejak kaki ke alam persekolahan sebenar...
hakikatnya dah besar....
tapi macam kecit lagi...
oh! oh! oh!

*empangan pecah*


1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...