Friday 3 December 2010

Kisah halal keju lagi..


Rentetan daripa entry ini....pasal halal keju...setau ahkak yang banyak menggoogle forum masakan dan sebagainya ada yang membincangkan pasal kehalalan keju yang kebanyakannya daripada luar. RENNET...salah satu kandungan pada keju yang diragui kehalalannya....lebih lagi keluarannya bukan dari negara Islam seperti US...


OK nak senang cerita ahkak petik sumber daripada blogger Kerry (Khairiah benanya nama budak ni...Research Assistance dalam industri Biotech)....ahkak tayang ayat ko ye dik...jangan saman ahkak dah la...kot la duit tu nak wat kawen ke hahahaha...baca bagi faham yek!


"......kene tengok sumber coagulating agent or enzyme keju tersebut either dari pepsin,rennet, sayuran or bakteria. if pepsin, means the source is from pig.sah2 la HARAM.so kene hati2 if nampak je pepsin teros tolak ketepi k.. if its stated rennet means it derived from calf.calf ni anak lembu, so if dari lembu kite kene make sure ia disembelih secara islam. tu masalahnye if rennet kite tak sure plak ia di sembelih secara islam or tidak.salah satu sebab sy menepek lama kat tempat cheese.kalau ia dari usa ke london ke europe ke sah2 dah was2. so nak selamat pilih yang coagulating agent ialah enzyme yang sumber nye dari sayuran or bacteria..if gune microbial enzyme ia dikenali as chymosin.so jgn plh pepsin or rennet (if yg rennet tu ada cop halal pengilanngnye diyakini islam or dari sayuran boleh lah.hehe)..pilih chymosin or microbial rennet..


since 1980s dengan kecanggihan genetic enggineering, rennet boleh diproduce dari bakteria instead of calf.tu wujudnya mirobial rennet.so its HALAL.because the enzyme is produce by the bacterial not calf....."


OK..ada faham??? harap membantu ye....eh yang pasal marjerin (ke butter?) tak ada pulak kesnya...marjerin banyak buatan Malaysia kan...:)



No comments:

Post a Comment

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...