Monday, 3 November 2008

Pulang lg...

Ada kemalasan di sini utk update..tp aku gigihkn gk la..ngn monday blues..reggae dan sewaktu dgnnya..x bes la kn..rumah besawang..:p

Cuti Jumaat lepas..klu tak akn mendptkan kepenatan yg maha agung bila travel ke utara nih...hajat ati nk menenangkan MIL yg katanya akan operate psl sakitnya...bleeding+fibroid...tp lum smpai masa nk operate...kira menjenguk mertua je lah nih...dan menghilangkan tekanan kerja..cewah...dan utk menampakkan muka sbb pasni aku akn heret hubby ke mjlis kazen kawen + braya haji ke joho la plak kn kn..hehe....plan mau cantek maa...*wink*
Moh layan gamba + stori mori sket2...

Gambo jam digital tu kt LRT...10.27 mlm oke..tawakal je time ni sbb x penah pn kua dlm waktu cmni...slalu pas isyak dh kua..sbb nt turun dr CM jln kaki ke Puduraya...kwsn cmtu kn time cmni dh sunyi sepi....tp tah mlm tu cam kemalasan nk kua awal...so, molot kumat kamit doa mintak perlindungan...amiiin...slamat....bas ke stesen sg. nibong, penang kul 11.30mlm...smpai sana hubby amek n ktowang trus ke perlis...

Smpai kt area kedah...kelaparan...ceyy, kunun nk mkn nsik lemak je...sorang sebungkus...tu dlm gmbo nmpk beso...tp citoet jek..last² msing mik sepinggan g nsik lemak+lauk..cey, yg ni segan nk snap sbb segan ngn org kg dok mkn situ..nmpk beno kelaparan wakaka...

Suasana pg kt kedai tuh...mmg jd tumpuan...ada yg mkn situ...ramai yg singgah bli nasi lauk pauk dan kueh mueh...jap je abes kueh mueh tuh...haaa....gmbo kt bawah tu...tmpt wat roti canai...pompan pkai kurung merah yg tebar roti tuh oke *mik gmbo jauh je sbb maloo woo...leh tahan la kerangupannya...walopn kali ni x mkn roti canai..dh byk kali singgah sini klu balik perlis..hehe....dan yg paling nostalgia...kt kedai ni la 1st time hubby singgah time aku 1st g ziarah bakal umah mertua dolu²...lala....



Caishhh...klu dh jawa, jawa la gak kn...tempe tak tinggal...seblom smpai umah tuh p singgah nat=pasar ....alaa....2 pn sbb MIL gk dok hint...dh lama tak mkn tempe...wakakak..korang jgn tatau...hubby + MIL ni antu tempe tawwww!!...welkam to da Jawa Club!..FIL lak mmg x sentuh...PELIK katanya....ekekeke....


Ni la ropenya kt sana tempe ni di bungkus camne..aku x siasat lak daun apa nih...petak + tebal...msak cincai jek aa..tempe+kentang+serai+cili blend...asal rasa..x de la namanya smbal goreng pure kan..hehe...

Haaa ni apa ye kekawan? Cucuk pisang kot namanya...kembong + ada pisang kt dlm...hah kt sini asal mende goreng je pnggil cucuq...pisang goreng=cucuq pisang, kueh kasturi=cucuq kacang, ckodok tepung=cucuq gandum...ha pe lagik dh x ingt jnis cucuq..hehe....

MIL ckp "cucuk ni xdak dlm donia, org tua² je tau buat"..halah sbb dia wat tang kembong mmg x jd...oo bru aku tau napa dlu adik ipar aku tanya psl cucuk kembong...mmg x sama ngn aku pk...adik ipar aku rasa ckodok yg slalu aku wat pn x sama....hat ni rasanya mmg sgt lembot+kembong+dh sejok pn still kembong dan lembot...mmg x sama ngn kita slalu wat cekodok ke apa ke..x guna pn penaik ni seme...ori mariiiiiiiii!!!..lembuuuttt cair di molot oke!..napa dpt 2 bjik je cucuq ni...sbb time ni aku ngn hubby dh tekocoh nk p pdg besa, dh msuk dlm keta pn..haha..melarikn dri sbb dh buring dok umh..gegege...nk g dating+bepoya² la kekdahnya kn...



Bru skng tehegeh nk snap gmbo dh jejak pdg besar dh x terkira dh...ni pn sbb member hubby kem toto...huhu udah mahal semuanya disniiikkk ok...pesanan penaja...klu nk membeli toksah bli dlm bangunan/bazaar tuh yek..beli kt kedai² luar...perbezaan rega byk sekaliiikkkk oke...peh tu klu pndai ckp siam/kecek kelate..lg laaaahh leh dpt murohhh skit.....



Aku bli set sudu+sudip+pisau jer..xde dlm gmbo ye...hehehhhhhh....lelain kudapan....ala bih kurang klu g rantau panjang je....wang kelian pn dh tutup...

Ni la mak tok...belah FIL...umoqnya 86 tawun...msh kuat bejln...tp guna tongkat bkn psl x kuat jln..tp kabur mata sket...pendengaran pn msih kuat...aku ckp bsik pn dia leh cam sore sapa..wakaka..kantoi tul lah...ni time kami nk balik nih...dok sofa..mata dh meghah dh..st g mst teghiak=nangis...kompem...MIL btau pas kami balik je mak tok teghiak...huhuhu.....ye ar cucu kesayangan *cucu menantu kesaygn dh balik....:p

Ni la ghumah mak tok...dia dok kt sofa bawah ghuma tu la dok lepak²...ghumah ni seblah ghumah mertua ja...dulu mertua dok kt tmn perumahan...biasalah dh nk pencen nih..seme nk cari ketenangan...wat ghumah kt ceruk kampung lak...:D

Ni ghumah seblah umah mak tok td...yg blakangnya ada bendang=sawah tuuuuuuu...hehe....

Eceh..malas² pn bejela gk aku apdet kan...hohoho

8 comments:

  1. sesekali balik kg eh ayue..best best...org sana pun mkn tempe ke..eh apekah tempe...sedap sgt ke tempe...mengapa perlu sukakan tempe...

    ReplyDelete
  2. kasih
    jawa murtad kn ko kasih....huahua...

    ReplyDelete
  3. walaupun diriku bukan keturunan Jawa..kalau dah goreng mcmtu, meratah pon okkk! sedap nyerrr...meh la hantar barang seduang dua ke sini :P

    ReplyDelete
  4. cantik umah mertua ko ekk....cam umah org bandorrr....

    ReplyDelete
  5. salam

    hehe kite pon suke mkn tempe... wlpn bkn berketurunan jawe... :)

    > mane gmbr bendang ayue???

    ReplyDelete
  6. RaFFLeSiA MeRaH
    uihh kak aiih..org kg skang canggeh..umh org bandor pn kalah..huhu...

    manje
    hehe...dap kn tempe..hehe..
    -> nk tgk bendang tgk kt topik Gambo Raya...

    ReplyDelete
  7. antalya
    mula mmg malas..tp dok apdet sket² tggal, sket² tggal..haa bejela jdnya...hehe

    ReplyDelete

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...