Tuesday, 29 December 2009

Majlis untuk Mu'adz Firas...

Assalamualaikum....

7 November 2009
Majlis Potong Jambul
Johor

Nama je kenduri Potong Jambul...tapi merangkumi semua...doa selamat, doa untuk arwah saudara mara, bacaan Yassin, Marhaban, Berzanji.....masa Marhaban dan Berzanji ni lah Potong Jambul dibuat...
Atas kiri :
Bahan² seperti daun untuk tepung tawar, air untuk letak rambut dah potong, bedak sejuk, madu untuk disuap ke mulut baby, beras kunyit (ada orang letak duit syiling/gula²) dan gunting...

Atas kanan :
Ketua kumpulan kaum ibu² sedang potong rambut Mu'adz...masa ni semua berselawat beramai²...

Bawah kiri :
Orang lain plak sedang menghabiskan bahan² yang ada dilumurkan pada Firas..tengah dok letak² bedak sejuk kat dahi, kaki, tangan semua....

Bawah kanan :
Bunga rampai....bagi suasana berbau harum....

Goodies untuk semua tetamu.. goodies dalam paper beg warna biru tu kakak ipar sponsor saat akhir...alhamdulillah murah rezeki....kalau siapa perasanlah...bunga telur dengan casing telur tu adalah lebihan masa ahkak kahwin dulu...he he he...jimat²...

28 November 2009
Majlis Aqiqah

Perlis

Kambing buat aqiqah tak dapat enterframe sebab kambing tu dah siap² disembelih dan dimasak untuk jamuan....


Aksi² mak bidan kampung mencukur rambut Mu'adz...nasib baiklah masa ni Firas tengah layan tidur dia...macam tau² je dan² tu la dia high + lalok...terus bedung ketat²....masa tengah cukur tu ada gak dia terjaga, mengeliat tapi takdelah sampai mematahkan semangat mak bidan tu nak habiskan kerja dia ha ha ha...good boyyyy!!

Atas :
Kurma, bedak sejuk untuk letak atas kepala selepas bercukur dan ahkak lupa apa nama benda ni sebenarnya...kami ingatkan sabut kelapa...musykil gak nak buat pe lak sabut kelapa ni hahaha....rupanya benda ni gunanya macam syampu rambut, berbuih tau....dalam syampo rambut sekarang ni pun ada benda ni...orang dulu² syampu rambut guna benda ni lah...
edit: sitok=benda yang macam sabut kelapa tu

Bawah :
Daun keladi untuk letak rambut yang dicukur.....dan cincin tu....ehemmm...Mu'adz bukan bertunang eh....hehehe...cincin tu gunanya untuk suakan dalam mulut bersama kurma yang dah dilecek dengan air...motifnya??? errrr....kenapa tak guna sudu eh..hehehe....abis cincin ahkak lencun ngn pati kurma pure...muhehehe....

Taraaaaaa...budak yang dah motak.....



Nota Kaki:
Majlis ni memang masih dengan adat orang lama...

6 comments:

  1. wah banyaknyer petua kak...comel nyer muadz botak..lagi cute.

    ReplyDelete
  2. muadz wat kenduri tak jemput auntie pon...:(

    ReplyDelete
  3. muadz..makin comel lah aunty tgk dia ni..makin gebu
    nak je gi cium2 pipi dia tu

    ReplyDelete
  4. Dayu:
    sungguh...abis liur dh klu jumpa pp dia tuh..asik kene ciom jek..hehe

    ReplyDelete

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...