Monday 17 February 2014

Bawang, Cili, Aiskrim....

Assalamualaikum....

Macam biasalah...
hujung minggu...
kalau rasa hari Ahad ada agenda..
kita kerjakan pada hari Sabtu...

Kisar bawang-bawangan...
kisar cili-cilingan...
*semua untuk seminggu, kadang berlebih boleh guna minggu seterusnya*
basuh dan bahagikan haiwan² yang dibeli dalam tapawe sumbat esbok...
haiwan² selalu tak cukup seminggu dah habis lauk...
maka standby telur...
uisss telur sepapan ye kitorang beli...
tapi bukan semata buat lauk...
ada juga buat kuih, kek, biskut bagai...
jadi jangan tetiba terkeluar suara sambil tersembur air liur berkata...
"Waaahhh beli telur sepapan"
hekhekhek!!


Wah sekuali masak sambal...
macam nak kenduri...
ahahahaha...
sebenarnya bukan jadi sambal lagi ni...
cuma tumis bawang², letak asam dan gula je...
lepas tu letak dalam tapawe sumbat esbok juga...
buat basic ramuan...
nanti bila nak masak lauk apa²...
ceduk tumis balik dan letak apa patut...
hasilnya boleh jadi...
sambal tumis, asam pedas, kari, tomyam dan apa lagi ek...
haaa kalau masak yang sumbat 1, sumbat 2 pun lagi senang...
paling senang perencah nasi goreng/mihun & mee goreng lah...
bangun pukul 6++ pagi pun masih boleh masak...
*jangan lupa letak garam, garam tak ada lagi dalam sambal asas tu hehehe*

Kalau masak gulai, lemak, sup, kurma dan sewaktu dengannya..
tak adalah guna cili kan...
masa ni penggunaan bawang-bawangan la sangat penting...
dah siap kisar semua...
lagi senang terus je menumis...
tak adalah terkial² masa tu lah nak kupas bawang²...
walaupun katanya sikit je bawang² nak masak 1 lauk...
masa mengupas bawang² tu yang kita tak sedar...
boleh cover masa buat benda lain...
tak ada beza sangat pun bawang² kisar dengan racik²...
tahu teknik jadilah lauk dan sedaplah rasanya....

Itulah caranya untuk ibu² yang bekerja menyediakan juadah...
atau tetamu tetiba nak datang memang sangat manfaat...
anak² dan bapak makan hasil air tangan ibu dan isteri...
ahkak belum bersedia nak ikut cara kak pinut tu...
esbok dia besar...
dia siap agihkan tapawe kecik untuk setiap hari...
dah plan menu hari²...
balik kerja tinggal masuk periuk/kuali je dan tambah haiwan...
pada ahkak kira oklah setakat ahkak plan sendiri ni...
ahkak pulak masak masa pagi, balik kerja tinggal perangat je...
ikut sempatlah kan pagi atau petang....

Lastttttt yang tak boleh tinggal...
perisa buah oren dan milo...


Kalau tak bos kecik berzikir kat telinga ni...
"Umi kenapa tak buat...."
"Umi tak kesian kat Muadz kan"
propa habis...
tapi kalau dah habis pun...
turn apak dia lah beli Mat Kool singgit tu...
ahkak maleh nak layan derrr....

Eh cerita aiskrim ni...
sekarang musim panas kan...
memang laku lah segala benda berais ni...
kalau jual air kelapa perisa air masak pun laku...
yaaawwwwww!!!
meh la kita doa supaya hujan turun yer....

4 comments:

  1. bawang-bawangan
    cili-cilingan
    haiwan-haiwanan

    ReplyDelete
  2. omg akak sgt rajin. saya masak ikut mood je kak. pastu kan selalu jer cili blender berkulat dok simpan lelama dlm esbok

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish xdelah 'sgt' tu...
      dlm seminggu ada pasar mlm/mkn luar...
      cuti jugak msknya :)

      cili blender tu nak tahan tumis la dulu...
      letak dlm esbok berkurun pn leh tahan hehehe...
      kalau biar camtu lelama x guna berkulat...

      Delete

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...