Mahaplah ye tayang gambar gini..alah lagipun dah petang...pejam celik nak berbuka dah....
Mee Bandung Simple
Kenapa simple? sebab tak cukup bahanlah...tapi bahan pun untuk hiasan atas tu..tak dikira penting sangat lah...cuma kalau ada lagi ummmphh gitu...yang penting kuahnya...intipatinya...rasanya...tetap ummphhhhh!!
Ini kira masak luar biasalah sebab tak selalu buat pun..masak biasa-biasa tu takdelah akak nak tepek gambar kot...ikutkan ni MEE BANDUNG ASLI/MUAR...bukan cam mee bandung kedai yang masam-masam tu..tu Siam mari maaa...ahkak tak suka!! spoil rasa! dah nama pun orang joho..kenalah abadikan resepi asal kannn....
Sebenarnya ini minggu lepas....dah tak tahu nak fikir masak apa..bosan nasi berlauk je...masa jalan-jalan kat Econsave bershopping tu teringat lah nak buat mee ni..tekak pun dah meronta nak....mula ingat nak cari perencah je..cap ADAMI..takde la pulak....ingat punya ingat ada banyak udang kering pemberian orang balik dari Sabah ritu...ok boleh la...cuma beli udang basah je...bahan-bahan atas muka <strike>bumi</strike> mee tu pun tak beli...cam kurang je kat Econsave tuh...bahan-bahan tu macam fishcake, ayam racik2 gitu...tak wajib pun kan....sayur sawi pun dah layu..ahbang pun sound jangan buh banyak sayur...hilang rasa..wahhh...ngelat makan sayur ini olang...dah dengar camtu ahkak pun malas la nak beli sebeban sayur sawi tu...ahkak ganti dengan daun bawang je lah wat tabur atas nanti....
Memang simple sesangatlah....tumis bawang dengan udang kering, letak sos tiram sikit, buh lada blend bagi naik bau...masuk udang basah sekejap (pastu ahkak ambik balik udang tu biar nanti tak terlebih masak dalam periuk sebab pastu kene tunggu kacau kuah lagi kan)....letak air...letak kentang untuk memekatkan kuah....garam gula secukup rasa...
Dah setel kuah..masukkan udang basah semula...dan telur...kalau boleh jangan bagi pecah kuning dan jangan terlalu masak...mantoooopppp!!.....cuma kuah tu macam cair sikit lah..sebab kekurangan kentang lecek..huhu...
Besttt! Mu'adz Firas pun bertambah makan...seronok tengok...:D
Ini kira masak luar biasalah sebab tak selalu buat pun..masak biasa-biasa tu takdelah akak nak tepek gambar kot...ikutkan ni MEE BANDUNG ASLI/MUAR...bukan cam mee bandung kedai yang masam-masam tu..tu Siam mari maaa...ahkak tak suka!! spoil rasa! dah nama pun orang joho..kenalah abadikan resepi asal kannn....
Sebenarnya ini minggu lepas....dah tak tahu nak fikir masak apa..bosan nasi berlauk je...masa jalan-jalan kat Econsave bershopping tu teringat lah nak buat mee ni..tekak pun dah meronta nak....mula ingat nak cari perencah je..cap ADAMI..takde la pulak....ingat punya ingat ada banyak udang kering pemberian orang balik dari Sabah ritu...ok boleh la...cuma beli udang basah je...bahan-bahan atas muka <strike>bumi</strike> mee tu pun tak beli...cam kurang je kat Econsave tuh...bahan-bahan tu macam fishcake, ayam racik2 gitu...tak wajib pun kan....sayur sawi pun dah layu..ahbang pun sound jangan buh banyak sayur...hilang rasa..wahhh...ngelat makan sayur ini olang...dah dengar camtu ahkak pun malas la nak beli sebeban sayur sawi tu...ahkak ganti dengan daun bawang je lah wat tabur atas nanti....
Memang simple sesangatlah....tumis bawang dengan udang kering, letak sos tiram sikit, buh lada blend bagi naik bau...masuk udang basah sekejap (pastu ahkak ambik balik udang tu biar nanti tak terlebih masak dalam periuk sebab pastu kene tunggu kacau kuah lagi kan)....letak air...letak kentang untuk memekatkan kuah....garam gula secukup rasa...
Dah setel kuah..masukkan udang basah semula...dan telur...kalau boleh jangan bagi pecah kuning dan jangan terlalu masak...mantoooopppp!!.....cuma kuah tu macam cair sikit lah..sebab kekurangan kentang lecek..huhu...
Besttt! Mu'adz Firas pun bertambah makan...seronok tengok...:D
tak pernah makan mee bandung muar lagi ni.......
ReplyDeleteadusss dh la tak sahur pg td.nampak gambo mi bandung pulak.perut meronta2 meminta.adusss
ReplyDelete:Ya ALya:
ReplyDeletesila dapatkan segera ye..huhu...
:antalya:
ReplyDeleteha tu cam nak kene cari mee bandung juga tu :p