Wednesday, 27 March 2013

Cuci Usus....

Assalamualaikum....

Hasil ceramah kesihatan yang dah lama ni..
baru ingat nak share info...
tak banyak tapi ada daripada tak ada....

Hasil info dapat daripada ceramah² kesihatan dibawah ini :-
Nama penceramah pun ada dah tu kan...
jadi bukan cakap kosonglah ya...

Cerita berkenaan produk cuci usus atau detox...
yang selalu main telan pil/tablet atau minum kan...
tahu tak?
najis korang yang ada selama 5-10 tahun pun masih melekat kat usus uols!!
tahu kan usus tu berbelit?
tak semua keluar buang....

Jadi ada cara manual yang boleh dikatakan murah juga lah....
selain produk² dipasaran...
ini resepinya ya...

Bahan² :


  • 1-2 botol Yakult
  • 15 kiub Nata de Coco
Cara :
  • Buang air gula dalam Nata de Coco, basuh dan bersihkan, keringkan dan simpan dalam bekas selama sehari baru mula digunakan (boleh simpan dalam peti sejuk untuk tahan lama)
  • Dalam gelas, campurkan Nata de Coco dalam air Yakult.
  • Minum (telan Nata de Coco itu eh) dan seeloknya pada waktu pagi dan hari CUTI...
Korang minumlah cara ni sampai bahan buangan tu berwarna cantik...
hehehehe....
bukan gelap dan likat...
pandai² koranglah buat definisi dengan bahan buangan korang sendiri...
katanya ada yang buat sampai seminggu baru cantik hasil buangannya....

Sebab apa hari cuti?

SEBAB....
ditakuti perut tak tahan...
lagipun dia punya BAU...
#pitam!!
yalah dah puluh tahun punya bahan buangan baru keluar, kan.....
ce bayang?
hokhokhok!!

OK sebab apa guna Yakult?
susu dengan buah tak boleh campur...
Yakult ada campuran perisa buahan tak?
tak ada kan....
itu baru betul bakteria baik...
sebab tu harganya mahal daripada susu kultur yang lain...
yang ada pelbagai perisa buahan....
sebenarnya susu kultur lain yang ada perisa buahan....
ibarat kita minum/makan mayat bakteria..
maknanya bukan bakteria yang baik...
*oh ini promoter Yakult tak berbayar eh*

Jom buat!


25 comments:

  1. Nice info! Saya ada buat entry di blog saya based dari entry awak ni. hee... Saya letak link awak skali dalam post tu.. TQ in advance! heek.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe...
      TQ kembali...
      jom sesama cuci perut ek...

      Delete
  2. Tetiba rasa blog awak selamatkan saya dari beli pil yang bebukan.. Nak try dlulah dgn yakult ni .. Thanks yerrr

    ReplyDelete
  3. Cop telan tu maksudnya xpayah kenyah ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. telan...ehehehe...
      telan sesatu la...kang tercekik plak...

      Delete
  4. Xyah kunyah ke nata de coco tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. telan...ehehehe...
      telan sesatu la...kang tercekik plak...

      Delete
  5. sy dah cuba..mmg berkesan..sy mkn lebih nata de coco tu..15 biji rasa mcm sikit sangat pulak...lepas makan beberapa jam perut akan memulas2..mmg sesuai mkn time cuti lahh..if not keluar masuk tandas ofis la jawabnya..terasa peritlah sikit nak keluarkan 'harta karun' yg dah simpan bertahun2 kan..tapi takper, hasilnya berbaloi..insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcmana awak telan sesatu nata tu..xtercekik ke..kena simpan 24jam ekk nata tu..saya try nak telan xlepas tekak..xmuat..mcmana tu..

      Delete
    2. mcmana awak telan sesatu nata tu..xtercekik ke..kena simpan 24jam ekk nata tu..saya try nak telan xlepas tekak..xmuat..mcmana tu..

      Delete
  6. Sy pon dh try...mmg hbus kuar khazanah lma...ringan je bdn lps tu...mmg terbaik detox cara ni...jmat n bkesan!!

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. nata d coco tu kan lembut² kenyal...
      sbg agen penyental...
      usus kita kan bukan lurus...berbelit byk selekoh...
      so bila telan benda tu bolehlah sental sekali dinding² usus yang berliku itu...
      haa begitu...

      Delete
  8. Tp makanan masuk perut akan mula dihadamkan dlm perut dah...kat mulut je tak Sbb tak kunyah

    ReplyDelete
  9. sy baru buat td...tp sy tersalah buat..beli je terus amik nata de coco (x simpan seharian), pastu masuk dalam gelas yg berisi yakult pastu minum smbil gigit nata de coco..berkesan x?

    ReplyDelete
  10. Dah try tp mcm x de kesan je... Huhu kesan degil ni susah sgt mk keluar

    ReplyDelete
  11. Dah try tp mcm x de kesan je... Huhu kesan degil ni susah sgt mk keluar

    ReplyDelete
  12. Hi! Sy dah try since yesterday. Pagi td amalkan gak. Tak lama lepas tu terus rasa nak membuang. Tp sakit sikit la nak keluarkan tu sbb benda dah simpan lama kan. XD

    ReplyDelete
  13. Hi! Sy dah try since yesterday. Pagi td amalkan gak. Tak lama lepas tu terus rasa nak membuang. Tp sakit sikit la nak keluarkan tu sbb benda dah simpan lama kan. XD

    ReplyDelete

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...