Friday 5 September 2014

Bihun/Mihun Kuah Taucu...

Assalamualaikum & Hai....

Dah lama tak menyemak dengan gambar masakan...
himpun² gambar macam jadi banyak pulak nak buh sini...
oklah bebel kang tak jadi entri...

Nak bagi tetamu makan...
macam simple sangat la pulak nak masak bihun/mihun goreng je...
godek peti ais nampak taucu...
yaaaa maka jadilah Bihun/Mihun Kuah Taucu
bila masak ni teringat kat mak...
dia suka juga buat mi buh taucu...
lagi pulak ada lembab berkuah kan...
stail orang tua memang suka makan berkuah...
dan pulak apak pun suka berkuah....

Resepi?
buat je cam goreng biasa...
nak humban pelbagai haiwan pun boleh dan selalunya buh udang...
kalau ikutkan resepi asal masa goreng kena gak buh taucu sikit...
tapi ahkak tak letak sebab nak lebihkan kat kuah...
seriau juga tak dapat nak agak²...
nasiblah kalau kuah terlebih masin taucu tu....
perasa/garam pun tak buh banyak...
tulah takut termasin....
pastu sinonim dengan daun kucai...
tapi ahkak buh je lah daun sup dengan daun bawang...
pastu tauhu goreng potong kecik goreng dulu...
samada nak campur sekali dengan mi atau buat tabur hiasan...
ikut sukalah dik non...

Nampak tak ketul² soya taucu tu...
Ini gambar second round....
hiasan cuma potongan cili merah, bawang goreng dan telur rebus je...
hiasan daunan pun dah tak ada stok...
first round haritu hiasan atas buh telur dadar potong, cili merah, daun sup dan bawang goreng...

Kuahnya....
cuma tumis bawang², cili kering (ikut lah pedas mana nak)...
letak taucu (ini pun kena hati² takut termasin) beberapa sudu dan asam jawa...
itu saje...
dah siap kuahnya bolehlah disiram atas Bihun/Mihun goreng tuh...

Konsepnya....
mi dan kuah asing²...
nak makan baru dating dalam pinggan ye...

Senang kan....
alternatif selain semata² Bihun/Mihun goreng je...

Nota Kaki:
Mana yang text bold tulah bahan asal buat resepi ni...


No comments:

Post a Comment

-Nuff-

-Linkwithin-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...